ΕΚΤ για Ελλάδα: Ή ολική χρεοκοπία ή ολική σωτηρία την Παρασκευή!

"Tων οικιών ημών εμπιπραμένων, ημείς άδομεν". Μόλις τρεις ημέρες πριν από την σύνοδο κορυφής όπου η Ελλάδα παίζει την μεγαλύτερη "ζαριά" της μετά το 1949 και οι προβλέψεις για την εξέλιξή της κάθε άλλο παρά θετικές είναι η ελληνική πολτική σκηνή δείχνει να "είναι αλλού".

Ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της....
κυβέρνησης Ε.Βενιζέλος, θεώρησε ότι είναι η κατάλληλη
στιγμή για να επιτεθεί στον Α.Σαμαρά από το βήμα της Βουλής. Του απάντησε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γ.Μιχελάκης λέγοντας:

«Ο κ. Βενιζέλος θέλει τη συμμετοχή των ιδιωτών στη διαχείριση του χρέους. Αυτό αυξάνει άμεσα το κόστος δανεισμού, απειλεί να βάλει τη χώρα σε καθεστώς “επιλεκτικής χρεοκοπίας”, επιδεινώνει όλα τα δραματικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και κυρίως την έλλειψη ρευστότητας. Αντίθετα, η θέση της Ν.Δ. και του Αντώνη Σαμαρά είναι κατά της συμμετοχής των ιδιωτών, θέση με την οποία συμφωνούν και πολλοί κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρώπης και δεν απειλεί να οδηγήσει τη χώρα σε καθεστώς “επιλεκτικής χρεοκοπίας”. Μας προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος δεν έχει καταλάβει τίποτα απ’ όλα αυτά, ο οποίος από τη μια πλευρά υβρίζει τον κ. Σαμαρά και από την άλλη προσπαθεί να επανορθώσει».

Όλα δείχνουν ότι την Παρασκευή θα δικαιωθεί: Δεν θα πάμε σε λύση, άρα θα έχουμε την χειρότερη δυνατή εξέλιξη, κατά τον Ε.Βενιζέλο. Η ΕΚΤ δεν στηρίζει και δεν θα στηρίζει οτίδήποτε εκληφθεί ως "πιστωτικό γεγονός".

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς έχει τοποθετηθεί δημοσίως και έχει διαφωνήσει με το ενδεχόμενο συμμετοχής ιδιωτών στην ελάφρυνση του χρέους, άρα διαφωνεί κάθετα με την γερμανική πρόταση περί επιλεκτικής χρεοκοπίας. Συνολικά η συνομιλία τους κράτησε τρία λεπτά. Μεγαλύτερη σε διάρκεια επικοινωνία είχε ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, κ. Γ. Καρατζαφέρη. Ο κ. Καρατζαφέρης του εξέφρασε την άποψη πως δεν πρέπει να συμμετέχουν ιδιώτες στην σωτηρία της χώρας, ωστόσο, και οι δύο πλευρές βεβαιώνουν ότι το τηλεφώνημα ήταν σε πολύ καλό κλίμα.

Μάλιστα πληροφορίες θέλουν τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ να συστήνει στον πρωθυπουργό ότι είναι προτιμότερο να πει ένα περήφανο «όχι» παρά ένα ταπεινωμένο «ναι».

Η Αλέκα Παπαρήγα εξήγησε για ακόμη μια φορά την ριζική διαφωνία του Κουμμουνιστικού Κόμματος με την πολιτική που εφαρμόζεται και φέρεται να είπε πως «ο Περισσός έχει δικαιωθεί».

Τέλος, ο κ. Παπανδρέου κάλεσε στο τηλέφωνο τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξη Τσίπρα ο οποίος επανέλαβε για μια ακόμη φορά την γνώμη περί διαγραφής μέρους του χρέους και μεταφοράς κάποιου άλλου στην ΕΚΤ.

Ως γνωστόν, η κυβέρνηση επιδιώκει μια λύση που θα περιλαμβάνει επιμήκυνση της λήξης ομολόγων η οποία είναι προγραμματισμένη για το 2020, βελτίωση των επιτοκίων δανεισμού και επαναγορά, από ελληνικής πλευράς, σε τρέχουσες τιμές, ομολόγων από τη διατραπεζική αγορά, μέσω βοήθειας και εγγυήσεων από το ταμείο EFSF.

Το πρόβλημα βεβαίως είναι ότι, εφόσον στην επιμήκυνσ
Keywords
Τυχαία Θέματα