Εγκληματολογική έρευνα: το προφίλ του δολοφόνου στην Ελλάδα

Ο δολοφόνος σκοτώνει μια φορά, συνηθίζει να το κάνει Φεβρουάριο, προτιμά την Δευτέρα, το κάνει με …χαρτοκόπτη και η αιτία, ακόμα και σήμερα, είναι οι περιουσιακές διαφορές.
Όσο και αν ακούγονται απίστευτα, αυτά είναι μόνο μερικά από τα συμπεράσματα της έρευνας του διδάκτορα εγκληματολογίας Άγγελου Τσιγκρή και....
παρουσιάζει το ΒriefingNews.

Το δείγμα της έρευνας συγκροτήθηκε από το σύνολο των 196 υποθέσεων «ανθρωποκτονίας με πρόθεση» που εκδικάσθηκαν από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο (ΜΟΔ) της Αθήνας κατά τη διάρκεια
της δεκαετίας από το 1986 έως το 1995.
«Το έγκλημα της ανθρωποκτονίας αποτελεί αρχέγονο έγκλημα βίας. Δεν υπήρξε κοινωνία στην ιστορία του Ανθρώπου που να ήταν απαλλαγμένη από αυτή τη ύστατη μορφή βίας. Σε κάθε ιστορική εποχή το έγκλημα της ανθρωποκτονίας λειτουργεί καταλυτικά στα αισθήματα ασφάλειας του κοινού, στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού και στη γένεση φαινομένων όπως η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και η άρνηση του διαφορετικού και της ιδιαιτερότητας» λέει ο Άγγελος Τσιγκρής που σκιαγράφησε με ξεκάθαρο τρόπο το προφίλ δράστη αλλά και θύματος.

Το προφίλ του Δράστη

Σύμφωνα με την έρευνα, σε ποσοστό 78,6% τις ανθρωποκτονίες κάνει ένα άτομο ενώ μόνο το 20% εχει ποινικό παρελθόν καταρρίπτοντας με αυτό τον τρόπο τον μύθο ότι «οι δολοφόνοι είναι άτομα με έντονη παραβατική συμπεριφορά».
Στις 196 δολοφονίες που συμπεριέλαβε στην έρευνα του ο κ. Τσιγκρης υπάρχουν και στοιχεία για την ζωή του «δράστη» που έγιναν γνωστά μετά τις πράξεις του.
Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται και στους πίνακες (1 και 2) οι δράστες ήταν «κοινωνικοί» ενώ δεν είχαν σε αρκετά μεγάλο ποσοστό, 43,8%, είχαν ήδη κάνει οικογένεια.

Στα συμπεράσματα της έρευνας του γνωστού εγκληματολόγου γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις ανθρωποκτονίες που έχουν τελεστεί από αλλοδαπούς. Συγκεκριμένα, «ένα εντυπωσιακά μεγάλο ποσοστό ανθρωποκτονιών τελούνται από αλλοδαπούς δράστες, από τους οποίους οι περισσότεροι είναι αλβανικής υπηκοότητας (πίνακας 3). Το παραπάνω αποτέλεσμα αποδεικνύει ότι η αυξημένη βαριά εγκληματικότητα των αλλοδαπών στην Ελλάδα δεν αποτελεί μύθο αλλά πραγματικότητα».

Στη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρωποκτονιών οι δράστες είναι άνδρες ενώ τη μέγιστη στατιστική συγκέντρωση, αναφορικά με την ηλικία των δραστών, κατέχει η ηλικιακή ομάδα των 26 έως 35 ετών. Τέλος, στη συντριπτική πλειοψηφία των υποθέσεων οι δράστες είναι ψυχικά και διανοητικά υγιείς. «Το παραπάνω αποτέλεσμα καταρρίπτει το μύθο της ψυχοπαθολογικής προσωπικότητας του μέσου ανθρωποκτόνου ανθρώπου» λέει ο Άγγελος Τσιγκρης.

Σε άλλο σημείο, η έρευνα που εχει αναζητήσει κάθε στοιχείο της προσωπικότητας του «δράστη», ασχολείται με το επαγγελματικό προφίλ των ανθρώπων που έχουν τελέσει την ανθρωποκτονία. Οι «εργάτες» είναι στην κορυφή με 32 ανθρωποκτονίες και ακολουθουν οι «ειδικευμένοι τεχνίτες» με 21 υποθέσεις αλλά και οι «υπάλληλοι του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα» με 16 δολοφονίες κατά την διάρκεια των έντεκα ετών της έρευνας.
Keywords
Αναζητήσεις
αναφορα εγκληματολογικης ερευνας, εγκληματολογία προφίλ δραστών
Τυχαία Θέματα