Δίκες εξπρές για όσους πολιτικούς "ξεχνούν" τον όρκο τους

Νέο νόμο για την ταχεία εκδίκαση των εγκλημάτων διαφθοράς και ειδικά αυτών, στα οποία εντοπίζεται εμπλοκή πολιτικών προσώπων, παρουσίασε σήμερα Πέμπτη ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χάρης Καστανίδης. Με το νομοθέτημα που θα φέρει στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης καθιερώνονται δίκες εξπρές για υποθέσεις διαφθοράς, οι οποίες έχουν τελεστεί από πολιτικά πρόσωπα, υπουργούς, υφυπουργούς, γενικούς και ειδικούς γραμματείς και διοικητές δημοσίων οργανισμών....

Η επιτάχυνση της εκδίκασης των υποθέσεων αφορά κυρίως κακουργήματα,
τα οποία έχουν τελεστεί από δόλο, αλλά όχι κατά τη διάρκεια τέλεσης των καθηκόντων τους (για αυτή την περίοδο υπάρχει η συνταγματική δέσμευση της παραπομπής από τη Βουλή).
Έτσι με τον νέο νόμο αντιμετωπίζονται οι πράξεις της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες ενέργειες (ξέπλυμα) και της παθητικής δωροδοκίας, γενικά πράξεις, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στο άρθρο 86 του Συντάγματος, αλλά τελούνται από πρόσωπα που εκμεταλλεύονται την ιδιότητα τους ή τη θέση την οποία κατείχαν ή θα κατέχουν στο μέλλον.

Η προκαταρκτική εξέταση, σύμφωνα με τα νέα μέτρα, θα διενεργείται προσωπικά από έμπειρο εισαγγελέα Πρωτοδικών και θα διαρκεί μόνο δύο μήνες.

Η ανάκριση θα ολοκληρώνεται σε προθεσμία τεσσάρων μηνών. Οι ανακριτές και οι εισαγγελείς που ασχολούνται με αυτές τις υποθέσεις θα έχουν πρόσβαση σε κάθε στοιχείο που αφορά το φορολογικό και τραπεζικό απόρρητο του εμπλεκόμενου, ενώ θα υποστηρίζονται και από αριθμό γραμματέων και πραγματογνωμόνων.

Ο προσδιορισμός της εκδίκασης της υπόθεσης θα γίνεται πολύ γρήγορα και προσδιορίζεται σε δύο μήνες με εισαγωγή απευθείας στο ακροατήριο, χωρίς την παρεμβολή στη διαδικασία δικαστικού συμβουλίου.

Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ. Καστανίδη, το λιγότερο σε ένα χρόνο από την έναρξη της έρευνας η υπόθεση θα έχει εισαχθεί στο ακροατήριο του αρμοδίου δικαστηρίου.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις σημερινές εξαγγελίες του υπουργού Δικαιοσύνης, η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή θεσμικού διαλόγου, μεταξύ των τριών εξουσιών της χώρας (εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής), με σκοπό «την ανάληψη από κοινού της ευθύνης να αντιμετωπιστούν οικονομικά, κοινωνικά και θεσμικά προβλήματα».

Ένα κρίσιμο μέρος του πολιτειακού διαλόγου, σημείωσε ο κ. Καστανίδης, θα αφορά τον τρόπο με τον οποίο η Δικαιοσύνη θα μπορεί να συνεισφέρει στην βελτίωση των συνθηκών που αφορούν τις επενδύσεις, την επιχειρηματικότητα και την ταχεία εκδίκαση διαφορών, οι οποίος αφορούν συμβάσεις προμηθειών και δημοσίων έργων. Ο διάλογος αυτός, κατέληξε ο υπουργός, «θα κορυφωθεί με την συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος».

http://www.dailynews24.grΕδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα