Άλλοι αγανάκτησαν, άλλοι έπαθαν νευρική κρίση…

Σοφία Βούλτεψη

Σε ναρκοπέδιο για το πολιτικό σύστημα εξελίσσεται ο πολύχρωμος καμβάς του κινήματος των Αγανακτισμένων, όπως αυτός απλώνεται κάθε απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος, του Λευκού Πύργου και των άλλων μεγάλων πόλεων.

Τα συνθήματα κατά των πολιτικών, το «διαζύγιό» τους από όλα τα κόμματα και η αποφασιστικότητα με την οποία αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε απόπειρα ενσωμάτωσης στο....
κίνημά τους κομματικών και πολιτικών παρατάξεων, η ουρανομήκης φωνή «Κλέφτες» (που αναγκαστικά τους περιλαμβάνει όλους, αφού όλοι κινούνταν μέσα στο σύστημα) και η ομαδική… παρασημοφόρηση
προς την πλευρά του κοινοβουλίου, οδηγεί το πολιτικό σύστημα στα όρια της νευρικής κατάρρευσης.

Νευρικότητα, αμηχανία, ανταλλαγή πυρών, διαφωνίες με κάθε αφορμή: Στα ραδιόφωνα και στις τηλεοράσεις αναστενάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Η αιτία είναι η δυσκολία να εξηγηθεί (αλλά και να εφαρμοστεί) το Μνημόνιο, αλλά και το διογκούμενο κύμα των «Αγανακτισμένων», που στρέφονται κατά του συνόλου του πολιτικού συστήματος, καθώς και οι συνεχιζόμενες επιθέσεις του Όλι Ρεν.

Η αφορμή μπορεί να είναι οτιδήποτε: Μια δήλωση σχετικά με το Κίνημα των Αγανακτισμένων, που πυροδοτεί πάντα νέο κύκλο επεξηγήσεων. Ακόμη και μια άποψη ενός υπουργού σχετικά με τη λειτουργία του κοινοβουλευτικού συστήματος.

Όπως συνέβη με τις απόψεις του υπουργού των Εξωτερικών Δ. Δρούτσα, που σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ είπε τη γνώμη του, υποστηρίζοντας πως πρέπει να θεσμοθετηθεί διάρκεια δύο θητειών για τους βουλευτές και ασυμβίβαστο μεταξύ βουλευτικού και υπουργικού αξιώματος, τασσόμενος υπέρ της κατάργησης των βουλευτικών προνομίων, μεταξύ των οποίων και του δικαιώματος χρήσης αυτοκινήτου.

Ακόμη και αυτό – ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος, όπου φαίνεται ότι κάποιοι θεωρούν ότι έχουν δικαιώματα παλαιότητας και άλλοι δικαιώματα που απορρέουν από την φιλική σχέση τους με τον πρωθυπουργό – στάθηκε ικανό να προκαλέσει χθες θύελλα αντιδράσεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, αφού ξεκαθάρισε ότι δεν είναι δυνατόν να ποινικοποιούνται οι απόψεις, έσπευσε να προσθέσει ότι πρόκειται για προσωπικές απόψεις του κ. Δρούτσα, αλλά τάχθηκε κατά της ισοπέδωσης και των αποφάσεων που απλώς θα φανούν ευχάριστες στα αυτιά.

Η κ. Διαμαντοπούλου πάλι, μιλώντας στον Flash, είπε ότι δεν πρέπει να ανοίγουν τέτοια θέματα, ειδικά τη συγκεκριμένη στιγμή «που ζητούμε από το σύνολο των βουλευτών σε μια πολύ δύσκολη περίοδο να σηκώσουν ένα βάρος που πολλές φορές δεν τους αναλογεί». Οπότε, δεν είναι κατάλληλη εποχή για να στενοχωρούμε τους βουλευτές που ψηφίζουν αυτά που δεν θέλουν…

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, δεν δίστασε να επιτεθεί στον κ. Δρούτσα, υπενθυμίζοντας πως δεν είναι εκλεγμένος (λες και οι αιρετοί εκλέγονται με τα προσόντα τους και όχι με τα ρουσφέτια) και υποστηρίζοντας
Keywords
Τυχαία Θέματα