Δεν θέλουν Ευρωπαίο στο ΔΝΤ

Ενας μη Ευρωπαίος στη θέση του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα σήμαινε ένα πιο σκληρό, πιο ρεαλιστικό πρόγραμμα δράσης για την ζώνη ευρώ, η οποία πλήττεται από την κρίση χρέους, δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Μεξικού Αγκουστίν Κάρστενς σε συνεντεύξεις του που δημοσιεύονται σήμερα σε ισπανικές εφημερίδες. Ο Κάρστενς, ο μοναδικός που έχει δηλώσει υποψηφιότητα για τη θέση του επικεφαλής του ΔΝΤ πέραν της υπουργού Οικονομικών
της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ, βρίσκεται στην Ισπανία, στο πλαίσιο περιοδείας για να εξασφαλίσει υποστήριξη στην υποψηφιότητά του για τη θέση αυτή.

"Θα ήταν πρέπον να αναλάβει ένας μη Ευρωπαίος, γιατί ένα νέο ζευγάρι μάτια θα μπορούσε να δει τα ευρωπαϊκά προβλήματα με μεγαλύτερη αντικειμενικότητα", τονίζει ο Κάρστενς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα El Pais.
Σε άλλη συνέντευξή του, στην εφημερίδα Expansion, ο μεξικανός τραπεζίτης υποστηρίζει ότι έχει μεγαλύτερη πείρα και κύρος από τη Λαγκάρντ. "Πιστεύω ότι οι αναδυόμενες χώρες υπήρξαν τα τελευταία χρόνια πιστοί εταίροι στην παγκόσμια οικονομία και αυτό θα πρέπει να μάς το αναγνωρίσουν", τόνισε ο Κάρστενς στην El Pais.
Ο Κάρστενς εκτιμά ότι ο μόνος τρόπος να επιλυθεί η κρίση στη ζώνη ευρώ είναι να ληφθούν σκληρά μέτρα, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει ποιά θα πρέπει να είναι τα μέτρα αυτά.

"Υπάρχουν ακόμα πιο πικρά χάπια που πρέπει να καταπιούμε και η διεθνής οικονομική κοινότητα πρέπει να παράσχει την υποστήριξή της, αλλά με βάση την εμπειρία μου δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στην εφαρμογή των σκληρών μέτρων", τονίζει ο Κάρστενς. Σύμφωνα με τον μεξικανό τραπεζίτη, η αναδιάρθρωση του ελληνικού ή του ιρλανδικού χρέους δεν αποτελεί μαγική λύση και θα πρέπει να είναι το έσχατο μέτρο, στο πλαίσιο ενός ευρέος προγράμματος.
Keywords
Τυχαία Θέματα