Christine Lagarde: Παράδειγμα η Λετονία για την Ελλάδα!

Είναι σημαντικό η Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης που βρίσκονται σε οικονομική κρίση, να πάρουν μαθήματα από την πείρα της Λετονίας και το επιτυχημένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde σε συνέντευξή της στη σουηδική Svenska Dagbladet.

«Ένα σημαντικό σημείο είναι ότι το....
πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων ανήκει στους Λετονούς πολιτικούς. Συνειδητοποίησαν ότι οι δομικές αλλαγές ήταν
αναγκαίες και πήραν κάποιες πολύ γενναίες αποφάσεις», δήλωσε η Lagarde στην εφημερίδα. Επισήμανε ακόμη τη σημασία της εφαρμογής των μέτρων λιτότητας από την αρχή.

Η πρώην σοβιετική χώρα ζήτησε διάσωση από το ΔΝΤ το Δεκέμβριο του 2008. Έλαβε 1,2 δισ. ευρώ, ενώ το «γενναιόδωρο» Ταμείο είχε προτείνει 7,5 δισ. Το τριετές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του περασμένου έτους όμως είχε αποτέλεσμα μόνο σε συγκεκριμένους δημοσιονομικούς δείκτες, ενώ ακόμα η Ρίγα αποπληρώνει το δάνειο.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση που δέχθηκε το δάνειο του ΔΝΤ κατέρρευσε λίγους μήνες μετά και τη θέση της πήρε αυτή του Βάλντις Ντομπρόβσκις, η οποία ακολούθησε τις επιταγές των δανειστών.

Η χώρα αναγκάστηκε να εφαρμόσει μια βίαιη εσωτερική υποτίμηση και μείωση του ελλείμματος κατά 15 μονάδες σε σχέση με το ΑΕΠ όταν πριν τρία χρόνια σημείωνε υποχώρηση της τάξεως του 25%. Όπως ανέφερε το ίδιο το ΔΝΤ το μέσο πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα μειώθηκε κατά 19%.

Η χειρότερη χρονιά της Λετονίας, ήταν το 2009 κατά την οποία εφαρμόζοντας το πρόγραμμα του ΔΝΤ είδε την ύφεση να σκαρφαλώνει στο 18% και την ανεργία να χτυπά κόκκινο με ποσοστό 20%. Φυσικά ότι έχει σχέση με κοινωνικό κράτος και κοινωνική πρόνοια χτυπήθηκε αλύπητα.

Ο δείκτης ανεργίας στη χώρα παραμένει στο 15%, επισημαίνει η εφημερίδα.

Το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας παραμένει ένα από τα υψηλότερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με το πρόγραμμα του ΔΝΤ το ποσοστό του πληθυσμού στα πρόθυρα της φτώχειας αυξήθηκε κατά 1,4%.

Το χάσμα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς έγινε ακόμα βαθύτερο, αφού το πλουσιότερο 20% του πληθυσμού ανέβασε τα έσοδά του κατά επτά φορές σε σχέση με το φτωχότερο 20%.

Υπολογίζεται ότι περίπου το 10% του πληθυσμού της βαλτικής χώρας την εγκατέλειψε την τελευταία διετία.

Αυτά τα καταπληκτικά επιτεύγματα η Λαγκάρντ θέλει να τα ζήσουμε και εμείς,με 500000 δολλάρια ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΣ ετήσιες αποδοχές γιατί να μην θέλει; Αυτή θα τα ζήσει; Θα προσέξατε το τρομερό ποσοστό των Λετονών που εγκατέλειψαν τη χώρα καταλαβαίνετε τι θέλουν να συμβεί στη χώρα μας.

Η Lagarde εμφανίστηκε θετική στην ιδέα μιας τραπεζικής ένωσης, στην οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει συλλογική ευθύνη στη διασφάλιση της σταθερότητας των τραπεζών της περιοχής.

«Νομίζω ότι αυτό είναι μια πολύ καλή ιδέα. Πιθανώς στην αρχή να είναι μια τραπεζική ένωση στην ευρωζώνη», δήλωσε η ίδια.

Η Lagarde επισήμανε ακόμη τη σημασία της οικονομικής ανάπτυξης στην Ε
Keywords
Τυχαία Θέματα