Ο Μητσοτάκης βλέπει πως «αναδύεται μία νέα Ελλάδα»


Mία «νέα Ελλάδα» βλέπει ο πρωθυπουργός να αναδύεται «παρά τις κλιματικές καταστροφές που υπέστη η χώρα μας», λίγους μήνες μετά την πιο μεγάλη δασική πυρκαγιά της Ευρώπης στον Έβρο και τις φονικές πλημμύρες στη Θεσσαλία.

«Παρά τις κλιματικές καταστροφές που υπέστη η χώρα μας, αναδύεται μια νέα Ελλάδα, υποστήριξε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην 28η Διάσκεψη των Μερών της Σύμβασης

του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP28), που διεξάγεται στο Ντουμπάι.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η Ελλάδα μείωσε κατά 8% τη χρήση άνθρακα, πως αναπτύσσεται ταχύτατα η οικονομία μειώνοντας τους ρύπους κατά 43% από το 2005 και πως στρεφόμαστε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έχοντας από τις καλύτερες επιδόσεις στις χώρες της ΕΕ.

Η διείσδυση της αιολικής ενέργειας στη χώρα μας τον περασμένο χρόνο, ήταν η 7η παγκοσμίως, είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η αιολική και ηλιακή ενέργεια παράγουν τις μισές μας ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια.

Δεν έγινε καμία αναφορά στην πανάκριβη ελληνική αγορά ενέργειας. «Σύντομα θα αυξήσουμε το δυναμικό μας στα υπεράκτια συστήματα παραγωγής ενέργειας, και οι επενδύσεις μας στην ενέργεια εστιάζονται στην ανθεκτικότητα», είπε ο Κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι χρειαζόμαστε τις τεχνολογίες που μειώνουν το κόστος.

«Θα βρούμε τη σοφία να οικοδομήσουμε την ανάπτυξη»

«Καθώς οικοδομούμε το μέλλον δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το παρελθόν. Θα πρέπει να εξασφαλίσουμε μια δίκαιη μετάβαση για τις κοινωνίες που βρίσκονται εδώ και έχουν την ευθύνη απέναντι στην κοινή μας κληρονομιά, να προστατεύσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά. Και πιστεύω ότι εδώ θα βρούμε τη σοφία να οικοδομήσουμε την ανάπτυξη σε αρμονία με την ανθρωπότητα», σχολίασε.

«Είναι τεράστιες οι προκλήσεις μας αλλά δεν μπορούμε να μειώσουμε τα βήματα που έχουμε κάνει», κατέληξε.

Οι εξελίξεις από την COP28

Περίπου 20 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ζήτησαν σήμερα με κοινή διακήρυξη στην COP28, να τριπλασιαστεί η δυναμικότητα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στον πλανήτη έως το 2050, συγκριτικά με το 2020, για να μειωθεί η εξάρτηση από τον άνθρακα και το αέριο, το μεγάλο διακύβευμα αυτής της COP.

Όμως, η Κίνα και η Ρωσία, σημαντικοί κατασκευαστές πυρηνικών σταθμών, δεν περιλαμβάνονται στις υπογράφουσες χώρες.

Στη λίστα των χωρών βρίσκονται η Βουλγαρία, ο Καναδάς, η Φινλανδία, η Γκάνα, η Ουγγαρία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Μολδαβία, η Μογγολία, το Μαρόκο, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Σουηδία, η Ουκρανία, η Τσεχία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Η διακήρυξη αναγνωρίζει τον ρόλο-κλειδί της πυρηνικής ενέργειας για να επιτευχθεί ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050 και να παραμείνει εφικτός ο στόχος [περιορισμού αύξησης της θερμοκρασίας] στον 1,5 βαθμό Κελσίου», αναφέρει το κείμενο.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν συνεισφορά ύψους 3 δισ. δολαρίων στο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα (GCF).

Το ταμείο δημιουργήθηκε το 2010 και είναι το μεγαλύτερο διεθνές ταμείο που αφορά τη δράση για την κλιματική αλλαγή και έχει συγκεντρώσει δεσμεύσεις για κεφάλαια ύψους άνω των 20 δισ. δολαρίων. Η σχετική ανακοίνωση θα γίνει πιθανότατα σήμερα από την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Ντουμπάι.

Keywords
Τυχαία Θέματα