Εξεταστική για Τέμπη: «Πετούν» έξω την Κωνσταντοπούλου...


Απαντά με βαριές καταγγελίες...

Σοβαρό θέμα προκύπτει στα κοινοβουλευτικά δρώμενα από την γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου της βουλής, μετά από ένσταση που είχε καταθέσει η Ν.Δ., το οποίο αναφέρει ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν μπορεί να συμμετέχει στην εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη...

Το επιστημονικό συμβούλιο ξεκαθαρίζει

ότι δεν μπορεί κάποιος ή κάποια που είναι συνήγορος υπεράσπισης να ασκήσει καθήκοντα δικαστικού ή εισαγγελικού λειτουργού, ενώ στη γνωμοδότηση αναφέρεται «όσον αφορά τη σύνθεση της Εξεταστικής Επιτροπής, όποιος άσκησε καθήκοντα συνηγόρου υπεράσπισης δεν μπορεί να ασκήσει καθήκοντα δικαστικού ή εισαγγελικού λειτουργού στην αυτή υπόθεση και, επομένως, δεν μπορεί να είναι μέλος της. Του νόμου μη διακρίνοντος, είναι άνευ νομικής επιρροής το αν τα καθήκοντα συνηγόρου ασκήθηκαν επ΄ αμοιβή ή όχι».

Μάλιστα, η διαδικασία αντικατάστασης της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί την αρχόμενη Τρίτη, που είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση για τον κατάλογο μαρτύρων.

Σχετικό ερώτημα στο επιστημονικό συμβούλιο, διά μέσου του κ. Τασούλα, είχε διατυπώσει ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής Δ. Μαρκόπουλος, μετά από παρέμβαση του μέλους της επιτροπής Θ. Πλεύρη για ενδεχόμενο κώλυμα της επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, και (επίσης) μέλους της εξεταστικής επιτροπής, Ζωής Κωνσταντοπούλου. Συγκεκριμένα, ότι τίθεται θέμα αποκλεισμού από το να εκτελεί ανακριτικά καθήκοντα ως μέλος της επιτροπής, όποιος είναι συνήγορος κατηγορουμένου ή του υποστηρίζοντος την κατηγορία στην ίδια υπόθεση. Η κυρία Κωνσταντοπούλου είχε κάνει λόγο για επιχείρηση συγκάλυψης και αποκλεισμού της από την επιτροπή λέγοντας ότι συγκρούσεις συμφερόντων υπάρχουν σε εκείνους τους βουλευτές της ΝΔ, που υπερασπίστηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής τον τέως υπουργό Υποδομών & Μεταφορών Αχ. Κ. Καραμανλή και τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη. Εγώ, είχε προσθέσει, είμαι αφιλοκερδώς συνήγορος τριών οικογενειών θυμάτων, και δεν έχω κανένα συμφέρον, παρά να φωτιστεί η αλήθεια.

Στην αντεπίθεση με βαριές καταγγελίες η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, όπως αναμενόταν, αντέδρασε με σφοδρότητα προαναγγέλλοντας νομικές ενέργειες κατά των μελών του Επιστημονικού Συμβουλίου και σημειώνοντας ότι έχουν διαπράξει σειρά αξιόποινων πράξεων.

Μάλιστα, ανέφερε ότι δύο από τα μέλη του επιστημονικού συμβουλίου είναι ο ένας συνήγορος κατηγορουμένου για τα Τέμπη και ο άλλος τεχνικός σύμβουλος κατηγορουμένου, καταγγέλλοντας ότι αυτό ήταν κρυπτό μέχρι να το δημοσιοποιήσει η ίδια. Μιλώντας στο περιστύλιο της Βουλής, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας εκτόξευσε δηλητηριώδη βέλη και έκανε λόγο για παράβαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας.

«Ο κ Μητσοτάκης κα ο κ Τασούλας προφανώς νομίζουν ότι μπορούν να τυλίξουν σε μια κόλλα χαρτί όχι εμένα, αλλά τη μνήμη των θυμάτων και των οικογενειών των νεκρών. Κάνουν λάθος. Δείχνουν τον πανικό τους. Το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής, δηλαδή κάποιοι συνταξιούχοι καθηγητές διορισμένοι από Πρόεδρο με μηνιαία αντιμισθία. Δυστυχώς δέχθηκαν να παίξουν το ρόλο υποστυλώματος της εξουσίας που φοβάται για τις ευθύνες της» είπε αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του προέδρου της Βουλής και της κυβέρνησης για να προσθέσει «λυπάμαι πάρα πολύ και θα ασκήσω όλες τι νόμιμες ενέργειες, όλα τα καθήκοντα μου εναντίον αυτής της σκανδαλώδους δήθεν γνωμοδότησης, την ώρα που ομολογείται ότι δύο από τα μέλη του επιστημονικού συμβουλίου είναι ο ένας συνήγορος υπεράσπισης κατηγορουμένου για τα Τέμπη και ο άλλος τεχνικός σύμβουλος κατηγορουμένου και αυτό είχε αποκρυβεί μέχρι σήμερα το πρωί που το δημοσίευσα εγώ».

Η κ. Κωνσταντοπούλου στρέφει τα βέλη της και απευθείας τον πρόεδρο του επιστημονικού συμβουλίου σημειώνοντας «λυπάμαι ιδιαίτερα για το γεγονός ότι ο κ. Μαυριάς βρέθηκε να παίξει αυτό το μαύρο ρόλο που δεν έχει τίποτα το επιστημονικό. Μου δίνουν απάντηση για το πόσο μακράν του επιστημονικού έργου κείται η λειτουργία τους ως επιστημονικού συμβουλίου, μου δίνουν απάντηση ότι είναι πειθήνια όργανα του προέδρου που και αυτός εκτελεί εντολές του πρωθυπουργού. Μου απάντησαν ότι η κυβέρνηση φοβάται πάρα πολύ να μην έρθουν Καραμανλής και Μητσοτάκης στην εξεταστική με εμένα μέσα και μου απάντησαν ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον εαυτό της όχι ως υπόλογο, αλλά ως ένοχο για τα Τέμπη. Η δική μου απάντηση θα είναι από τη πλευρά της δικαιοσύνης των θυμάτων και της νομιμότητας που κάμπτεται άγρια αυτή τη στιγμή από επιστημονικό συμβούλιο που λειτούργησε χωρίς τα δύο μέλη έχοντας όμως από πριν προετοιμάσει την εξέλιξη αυτή. Και που με αυτή τη του τη πράξη υπογραμμίζει με τρόπο ηχηρό ότι επιθυμεί και επιλέγει να διαπράξει παράβαση καθήκοντος, κατάχρηση εξουσίας και συνδρομή σε παράχρηση εξουσίας».

Σημειώνεται ότι, νωρίτερα σήμερα, και προτού γίνει γνωστή η γνωμοδότηση απέστειλε νέα επιστολή προς το επιστημονικό συμβούλιο επισημαίνοντας:

Ενώ έχουν περάσει περισσότερες από 2 ημέρες από την αποστολή της από 28-11-2023 αιτήσεώς μου προς το Συμβούλιό σας, δεν έχω λάβει καμία απάντησή σας, ούτε καν για την τυπική επιβεβαίωση παραλαβής της αιτήσεώς μου, το περιεχόμενο της οποίας έχει ήδη δημοσιευθεί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Δεν μου έχετε απαντήσει ούτε για το ποια είναι τα μέλη του Συμβουλίου σας. Πληροφορήθηκα ωστόσο, ότι ένα μέλος σας και δη το μοναδικό με ειδίκευση στο ποινικό δίκαιο ήδη προχθές Τετάρτη είχε δηλώσει αποχή από τις εργασίες του Συμβουλίου σας για την υπόθεση των Τεμπών, λόγω του ότι έχει αναλάβει την υπεράσπιση κατηγορούμενου στην ποινική υπόθεση ενώπιον του Εφέτη Ειδικού Ανακριτή Λάρισας.

Βεβαίως μία τέτοια δήλωση, αποχής, που πάντως μέχρι σήμερα δεν μου έχετε επισήμως γνωστοποιήσει ούτε έχετε δημοσιοποιήσει σημαίνει ότι έχετε ήδη με άγνωστο σε εμένα τρόπο επιληφθεί της υποθέσεως των Τεμπών χωρίς να μου έχει μέχρι σήμερα γνωστοποιηθεί αυτό και χωρίς να σας έχει καν διαβιβασθεί σχετικό έγγραφο αίτημα, πέραν του γεγονότος ότι δεν έχετε και καμμία αρμοδιότητα να επιληφθείτε.Αυτή η εξέλιξη απλώς επιβεβαιώνει τις σοβαρές υπόνοιες που ήδη με την πρώτη επιστολή μου διατύπωσα.

Παρακαλώ συνεπώς να με ενημερώσετε με ποια διαδικασία επιληφθήκατε, ποιοι είστε, ποια δηλαδή η σύνθεσή σας, και για ποιο λόγο αποφεύγετε να απαντήσετε σε επίσημη θεσμική επιστολή - αίτηση Προέδρου Κοινοβουλευτικής Ομάδας, και μέλους Εξεταστικής Επιτροπής που σας έχει απευθυνθεί επισήμως με συγκεκριμένα ερωτήματα, ενστάσεις και αιτιάσεις. Η σιωπή σας αποτελεί τουλάχιστον ασυνήθιστη και μη πρέπουσα στάση.

Με δεδομένο ότι ούτε από την Εξεταστική Επιτροπή έχει δοθεί απάντηση για τα ανωτέρω, αλλά έχει επιβεβαιωθεί ότι έχει παραληφθεί το σχετικό αίτημά μου, προκύπτει ότι ήδη ενεργείτε στο πλαίσιο προδρομολογημένων από το Κυβερνών Κόμμα εξελίξεων, για την αλλοίωση της σύνθεσης της Εξεταστικής Επιτροπής και την φαλκίδευση της αναζήτησης της αλήθειας, σε υπόθεση με 57 νεκρούς, γεγονός που συνιστά συνδρομή σε κατάχρηση εξουσίας.

ΚΑΤΟΠΙΝ ΑΥΤΩΝ

Εμμένω στα ερωτήματά μου και τα αιτήματά μου προς το Συμβούλιό σας και επιφυλάσσομαι όλων των δικαιωμάτων μου

Ερωτήματα για τον Πλεύρη

Αστερίσκοι, πάντως, φαίνεται ότι υπάρχουν και για τη συμμετοχή του Θάνου Πλεύρη, εισηγητή της Ν.Δ., καθώς είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να κληθεί να εμφανιστεί ως μάρτυρας, επειδή ήταν υπουργός Υγείας όταν συνέβη το τραγικό δυστύχημα. Το επιστημονικό συμβούλιο σημειώνει πως στην εξεταστική δεν μπορεί να μετέχει όποιος εξετάστηκε ως μάρτυρας. Εξάλλου, ο κ. Πλεύρης, είχε αναφέρει ότι εάν ο ίδιος κληθεί ως μάρτυρας στην ίδια υπόθεση δεν θα μπορεί να είναι μέλος της εξεταστικής επιτροπής

Keywords
Τυχαία Θέματα