Κυβερνητική Βαβέλ

«Ως τον Ιούνιο θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το  τοπίο και οι άξονες της πολιτικής μας και  ποιοι θα τους εφαρμόσουν» έλεγαν τις προηγούμενες ημέρες συνεργάτες του κ. Γ. Παπανδρέου . Η ανάγκη για αλλαγές προβάλλεται επιτακτική,  καθώς οι προτροπές του Πρωθυπουργού  για συνεννόηση μεταξύ των υπουργών και για  εγκατάλειψη των «φέουδων» της εξουσίας, αλλά  και οι απειλές για το τέλος της ανοχής σε δημόσιους καβγάδες και σε διαφοροποιήσεις, φαίνεται ότι πέφτουν στο κενό.

Οσο όμως δεν συνοδεύονται από αποφάσεις
τόσο αυξάνεται η   ανασφάλεια των στελεχών. Το ένστικτο της επιβίωσης στον ακατανόητο λαβύρινθο της κρίσης,  σε συνδυασμό με την πυρίτιδα που συγκεντρώνεται στην κοινωνία, οδηγεί μοιραία στη χάραξη  προσωπικών στρατηγικών, ιδίως ..................από όσους στήριξαν τον κ. Παπανδρέου και τώρα βλέπουν το  πολιτικό τους κεφάλαιο να εξατμίζεται ταχέως.

«Κινδυνεύουμε όχι απλώς να χάσουμε την εξουσία, αλλά να πληγεί η πολιτική υπόσταση του ΠαΣοΚ» επισημαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες. Ηδη ορισμένοι υπουργοί φροντίζουν να κρατήσουν τις αποστάσεις τους από το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο πριν ακόμα αυτό κατατεθεί στη Βουλή, θέτοντας ερωτήματα για τον ρεαλισμό των στόχων του. Ο κ. Γ. Παπανδρέου συγκάλεσε δύο συσκέψεις για την οικονομία και το πλαίσιο για την τριετία 2012- 2013. Και τις δύο φορές στηρίχτηκε στα στελέχη που αποτελούσαν το προεκλογικό επιτελείο του το 2009, τους κκ. Γ.Παπακωνσταντίνου, Δ. Ρέππα, Ι. Ραγκούση, Π. Γερουλάνο και Δ.Δρούτσα. Συμμετείχε επίσης και ο κ. Γ.Πεταλωτής.

Στις συσκέψεις αυτές δεν υπήρχε ίχνος από την αισιοδοξία του 2009, αντιθέτως το κλίμα ήταν πολύ βαρύ. Το σύνολο των δεσμεύσεων για την τριετία 2012- 2015 θα δοκιμάσει τις αντοχές της κυβέρνησης. Ενδεχομένως, οι δεσμεύσεις αυτές να αποτελούν το διαβατήριο για να λάβει η Ελλάδα περαιτέρω διευκολύνσεις για τη διαχείριση του χρέους της. Αυτό όμως είναι πρόωρο να ειπωθεί και η κυβέρνηση αναζητεί τρόπους πολιτικής διαχείρισης του προγράμματος που ετοιμάζεται να εξαγγείλει.

Κατήφεια και «τζιτζιφιόγκοι»

Είναι άγνωστο αν στις συσκέψεις υπό τον κ. Παπανδρέου έγινε αυτή η προετοιμασία. Ο ένας υπουργός έλεγε ότι έφευγε νωρίς λόγω άλλων υποχρεώσεων. Ο άλλος δυσφορούσε επειδή, όπως έλεγε, συνάδελφοί του έδωσαν την εντύπωση στην τρόικα ότι τον Ιούνιο θα ήταν σε εξέλιξη το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Ο τρίτος ομολογούσε ότι δεν καταλαβαίνει για ποιον λόγο καλείται στις συσκέψεις. «Μαζευόμαστε και ακούμε ξανά τον Παπακωνσταντίνου να παρουσιάζει νούμερα και μέτρα» σημείωνε. Στα περισσότερα υπουργικά γραφεία επικρατεί κατήφεια και απογοήτευση. Αιτία δεν είναι μόνον η κακή πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών, αλλά και η αυξανόμενη δυσφορία για τον υπουργό Οικονομικών. Ο κ. Παπακωνσταντίνου κατηγορείται ότι ακόμη και στις κλειστές κυβερνητικές συσκέψεις επιχειρεί να ωραιοποιήσει την εικόνα της οικονομίας, εκνευρίζοντας και τους σταθερούς συμμάχους του.

Οι απαιτήσεις του μεσοπρόθεσμου πλαισίου και του μνημονίου προκαλούν εντάσει
Keywords
Τυχαία Θέματα