Ειρηνευτικό σχέδιο 14 σημείων από τον Ποροσένκο

Ένα ειρηνευτικό σχέδιο αποτελούμενο από 14 σημεία για τον τερματισμό της φιλορωσικής αυτονομιστικής εξέγερσης στην ανατολική Ουκρανία αποκάλυψε την Παράσκευη ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Inter TV. Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν...

Το σχέδιο περιλαμβάνει «αφοπλισμό» των ένοπλων ομάδων, «εγγυήσεις για τη δημιουργία ενός διαδρόμου για τους Ρώσους και Ουκρανούς μισθοφόρους που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα», «την αποκέντρωση
της εξουσίας και την προστασία της ρωσικής γλώσσας μέσω τροποποίησης του Συντάγματος» αναφέρεται στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν, είχαν νέα τηλεφωνική επικοινωνία με πρωτοβουλία του πρώτου, με σκοπό να συζητήσουν την εφαρμογή σχεδίου εκεχειρίας .

«Ο Ποροσένκο ενημέρωσε τον αρχηγό του ρωσικού κράτους για τα κύρια σημεία του σχεδίου του για τη διευθέτηση της κατάστασης στη νοτιοανατολική Ουκρανία», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Από την πλευρά του ο Πούτιν, επιμένει στην ανάγκη να «τερματισθεί αμέσως η στρατιωτική επιχείρηση» που έχει εξαπολύσει το Κίεβο εναντίον των φιλορωσικών αυτονομιστικών πολιτοφυλακών στην περιοχή του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Ο Πέτρο Ποροσένκο «ανέπτυξε τις θεμελιώδεις θέσεις του και ένα χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου στην ανατολική Ουκρανία», επιμένοντας στην ανάγκη να απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατούνται από τους αυτονομιστές, ανακοίνωσε η ουκρανική προεδρία.

Μέχρι σήμερα, οι αναταραχές στην ανατολική Ουκρανία έχουν στοιχίσει από τον Απρίλιο τη ζωή σε τουλάχιστον 360 ανθρώπους.
Keywords
Τυχαία Θέματα