Δεν υπάρχει φως για το κούρεμα του χρέους. Πέρασε δύσκολα ο Γκίκας!

Δια πυρός και σιδήρου πέρασε ο νέος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης στο Eurogroup του Λουξεμβούργου.

Μάλιστα όπως θα διαπιστώσετε και από το ρεπορτάζ της Ελένης Βαρβτσιώτη...
στην Καθημερινή η συζήτηση για το κούρεμα του χρέους μοιάζει άπιαστο όνειρο. Οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να μας αντιμετωπίζουν με καχυποψία. Ο Χαρδούβελης αναγκάστηκε να απολογείται για τον Θεοχάρη.

Το πρώτο του crash test
πέρασε χθες στο Eurogroup ο νέος Ελληνας υπουργός Οικονομικών, στο Λουξεμβούργο. Ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης προσπάθησε να καθησυχάσει τους 17 εταίρους ως προς την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων από την ελληνική πλευρά για την εκταμίευση των 2 δισ. Συγχρόνως απέφυγε σε αυτή την πρώτη συμμετοχή σε Eurogroup να ανοίξει θέμα αναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας με την τρόικα και ζήτημα φοροελαφρύνσεων.

Ο κ. Χαρδούβελης δεσμεύτηκε ότι θα ολοκληρώσει τα πρώτα έξι προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. μέχρι το τέλος Ιουνίου, ενώ τα υπόλοιπα έξι μέχρι τέλος Ιουλίου, πριν φύγουν όλοι για διακοπές, όπως είπε χαρακτηριστικά. «Ελπίζουμε να πάρουμε τα 2 δισ. τον Αύγουστο και μαζί με τα 2 δισ. να μας δώσουν 1,8 δισ. από κέρδη από ομόλογα που κατέχουν οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρώπης», δήλωσε ο κ. Χαρδούβελης.

Ο ίδιος, γνωρίζοντας ότι θα υπήρχε αυστηρή αντιμετώπιση από τους υπόλοιπους υπουργούς στο θέμα της παραίτησης του γενικού γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, αναφέρθηκε στο θέμα πριν τεθεί από τους ομολόγους του, εξηγώντας την «απόλυτα διαφανή» διαδικασία με την οποία θα γίνει η επιλογή του αντικαταστάτη του κ. Θεοχάρη.

Ο επίτροπος για Οικονομικές Υποθέσεις Ολι Ρεν δεν δίστασε να εκφράσει την ανησυχία του για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό η χώρα να επιστρέψει στον δρόμο των «σοβαρών οικονομικών μεταρρυθμίσεων». «Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία, η οποία τώρα κινείται σταδιακά προς τη σωστή κατεύθυνση», ανέφερε ο Ολι Ρεν ενώ δήλωσε ότι έχει εμπιστοσύνη ότι «η Ελλάδα θα ικανοποιήσει τα προαπαιτούμενα, έστω και με κάποια καθυστέρηση». Σε αυτό το πνεύμα ήταν και η δήλωση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, Κλάους Ρέγκλινγκ, που δήλωσε ότι τα 2 δισ. ευρώ είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα μόλις τα προαπαιτούμενα πραγματοποιηθούν. Στο θέμα τού αν υπάρχουν περιθώρια αναδιαπραγμάτευσης μέτρων ή τμημάτων της συμφωνίας, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο επίτροπος Ρεν επεσήμαναν ότι δεν γνωρίζουν κάτι τέτοιο καθώς δεν έχει αναφερθεί από την ελληνική πλευρά. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι, για να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η κυβέρνηση έχει ακόμα πολλές μεταρρυθμίσεις να ολοκληρώσει, όπως τα προαπαιτούμενα αλλά και ό,τι άλλο συμφωνηθεί στο πρόγραμμα, όπως η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Μετά την επόμενη αξιολόγηση «να δούμε αν μια ελάφρυνση του χρέους είναι όντως αναγκαία», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Εμείς θα τηρήσουμε τη συμφωνία, οπότε και η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει το δικό της μέρος».

Η Κριστίν Λαγκάρντ που συμμετείχε και αυτή στο Εurogroup -για τις συστάσεις του ΔΝΤ στην Ευρωζώνη, βάσει του άρθρου 4 του Ταμείου- δήλωσε ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας για τους επόμενους 12 μήνες θα αξιολογηθούν όταν πραγματοποιηθούν τα τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών και «δούμε πόσα χρήματα θα έχουν μείνει από τα περίπου 10 δισ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν όταν έρθει η ώρα».

Γενικότερα, ο νέος Ελληνας υπουργός έτυχε καλής υποδοχής, αφού πολλοί τον γνώριζαν από τις διαπραγματεύσεις για το PSI με τον κ. Παπαδήμο, ενώ άλλοι ακόμα και από τη θητεία του κατά την πρωθυπουργία του Κώστα Σημίτη. Ο ίδιος τόνισε στους υπόλοιπους υπουργούς Οικονομικών ότι «η πολιτική που ακολουθείται μέχρι στιγμής στην Ελλάδα δεν αλλάζει, αλλά μάλλον επισπεύδεται», ενώ εξήγησε ότι υπάρχουν κίνητρα «να κάνουμε αυτά που έχουν να γίνουν και γρηγορότερα». Ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης κλείνοντας διαβεβαίωσε τους υπόλοιπους υπουργούς ότι «θα κάνουμε αυτά που κάνουμε από τη δική μας πλευρά αλλά περιμένουμε ανάλογη στάση και από εσάς αργότερα».
Keywords
Τυχαία Θέματα
Πέρασε, Γκίκας,perase, gkikas