«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να φυγομαχήσουμε»

«Είναι ώρα μάχης και δεν έχουμε την πολυτέλεια να φυγομαχήσουμε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ που βρίσκεται σε εξέλιξη και στην οποία, όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα από τον γραμματέα της ΚΟ Βασίλη Έξαρχο, θα δοθεί ακολούθως ο λόγος και στους βουλευτές.
«Ο τόπος βρισκόταν στο χείλος της καταστροφής» είπε, «πήραμε όλοι μαζί στους ώμους μας τις αμαρτίες άλλων. Δίνουμε 20 μήνες τώρα τη μάχη. Η χώρα χρειάζεται
αλλαγές και τις πραγματοποιούμε.
Όπως είπε, είχαμε τρία μεγάλα στοιχήματα:...Αντιμετώπιση μεγάλου χρέους και ελλειμμάτων και πρόσφατα είχαμε και μια μεγάλη υποβάθμιση

Μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται και χρειαζόταν η χώρα εδώ και χρόνια, που δημιούργησαν τα συμπτώματα των ελλειμμάτων

Να παλέψουμε εμείς τις συνθήκες στη διεθνή σκακιέρα. Να παίξει η Ελλάδα το ρόλο της στο εξωτερικό.

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στην ιδιοτέλεια των οίκων αξιολόγησης, το παιχνίδι των κερδοσκόπων, τους φορολογικούς παράδεισους. «Το διεθνές τραπεζικό σύστημα είναι αδιαφανές, αδύναμο. Και κακοφωνία – αμηχανία ακόμη και μέσα στην ίδια την ΕΕ. Λάθη στην ΕΕ και στον τρόπο που χειρίστηκαν αυτήν την κρίση, μέσα σε μία πρωτοφανή κατάσταση», είπε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι είχε την ευκαιρία να μιλήσω και σήμερα με την κ. Μέρκελ για το πρόγραμμα-μαμούθ της Ελλάδας, για τη διαχείριση του χρέους της χώρας μας. «Για να μπορέσουμε να μιλάμε για τη διευθέτηση αυτού του βάρους, συζητήσαμε και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν ώστε να φτάσουμε σε πλεόνασμα».

«Η συμφωνία δεν έχει κλείσει. Έχουμε μπροστά μας κρίσιμη διαπραγμάτευση», τόνισε.

Δεν είναι τυχαίο ότι και ο ίδιος ο Σαρκοζί αναφέρεται σήμερα στις ευθύνες που έχει μπροστά της ολόκληρη η Ευρώπη. Μάλιστα έκανε αναφορά και στη δήλωση του γάλλου προέδρου ότι «είτε θα γράψει η Ευρώπη ιστορία είτε η ιστορία θα ξεγράψει την Ευρώπη».

«Ζητώ απ’ όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Χρειαζόμαστε ενότητα. Τους καλώ όλους να επιδείξουν αίσθημα ευθύνης και πνεύμα συμβιβασμού», τόνισε προσθέτοντας ότι «η απάντηση στις φουρτούνες γύρω μας είναι η σταθερότητα. Πρώτα απ’ όλα για να διατηρήσουμε την αξιοπιστία μας και τη διαπραγματευτική μας ικανότητα για το επόμενο διάστημα που μπορούμε να επιτύχουμε πολλά».

Μάλιστα, μίλησε και για αδικίες σε κάποιους που πληρώνουν σήμερα τα «λάθη τους παρελθόντος».

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να φυγομαχήσουμε. Εγώ και όλη η ΚΟ είμαστε παρόντες και θα δώσουμε αυτή τη μάχη. Και ξέρω τις δυσκολίες τις δικές μου και του κάθε βουλευτή. Θα στηριχτώ πάνω σας για να αλλάξουμε την Ελλάδα. Αυτή την ευθύνη δεν την απεμπολούμε».

«Πρότεινα στους αρχηγούς των κομμάτων συναίνεση για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της χώρας, ακόμα και αν χρειαστεί κυβέρνηση με τη συμμετοχή όλων», είπε εξαπολύοντας βολές προς το Σαμαρά για το «ναυάγιο» της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας.

Η κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ
Keywords
Τυχαία Θέματα