Ανοικτά της Καρπασίας θα επιχειρήσει το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ»

Στα ανοικτά της χερσονήσου της Καρπασίας, στη βορειοδυτική Κύπρο, θα επιχειρήσει το «Γιαβούζ», το δεύτερο πλοίο γεωτρήσεων της Τουρκίας, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Μελίχ Χαν Μπιλγκίν, γενικός διευθυντής της κύριας τουρκικής εταιρείας πετρελαϊκών ερευνών Turkiye Petrolleri (TPAO).

Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από την τελετή απόπλου του «Γιαβούζ», ο Μπιλγκίν δήλωσε πως το πλοίο σχεδιάζει να αρχίσει τις γεωτρήσεις στην περιοχή στις αρχές Ιουλίου....

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός
Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι εργασίες της οποίας αρχίζουν στις 4.30 μ.μ. (ώρας Ελλάδας), στις Βρυξέλλες, την ταχεία εξέταση και υιοθέτηση μέτρων κατά της Τουρκίας όσο εκείνη επιμένει στην ίδια συμπεριφορά στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε συνέχεια των αποφάσεων από το χθεσινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Ελλάδα και Κύπρος θα ζητήσουν να υπάρξει εκ νεου σαφής καταδίκη της τουρκικών παράνομων ενεργειών στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και το Αιγαίο, και αναδειξη των επιπτώσεών τους στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Ο Πρωθυπουργός, σε συντονισμό με τον Κύπριο πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη θα τονίσει ότι δεν τίθεται μόνο θέμα επίδειξης αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά και ευρύτερα στρατηγικής αποτροπής κινδύνων που επηρεάζουν το σύνολο της Ε.Ε.
Keywords
Τυχαία Θέματα