Discovery: Ο γενειοφόρος άνδρας που οδηγεί το άρμα είναι ο Φίλιππος ο Β

Πρώτο θέμα στην ιστοσελίδα του διεθνούς τηλεοπτικού σταθμού Discovery που ειδικεύεται στις μεγαλύτερες ανακαλύψεις στην ιστορία της ανθρωπότητας είναι το υπέροχο ψηφιδωτό που αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη στην Αμφίπολη.

«Εκπληκτικό μωσαϊκό αποκαλύφθηκε στον μυστηριώδη τύμβο στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος του θέματος και το Discovery για την ανάλυση του σπουδαίου ψηφιδωτού φιλοξενεί ...
τις απόψεις της αρχαιολόγου Ντόροθι Κινγκ: «Η φιγούρα μπροστά από το άρμα είναι ξεκάθαρα ο Ερμής και
απαντάται σε μια σειρά μακεδονικών τάφων» αναφέρει.

Ποιος είναι όμως ο γενειοφόρος άντρας, αναρωτιέται και η ίδια. «Το προφίλ που δημιουργείται με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι είναι ο Φίλιππος ο Β'», απαντά και εξηγεί: «Ο γενειοφόρος άντρας με ένα δάφνινο στεφάνι στο κεφάλι απεικονίζεται προφίλ, κρύβοντας την δεξιά πλευρά του προσώπου του. Ο Φίλιππος είχε χάσει το δεξί του μάτι, ενώ επίσης ήταν νικητής σε Ολυμπιακούς Αγώνες, κάτι που εξηγεί το στεφάνι. Είναι πιθανότατα ο Φίλιππος ο Β' και τα άλογά του, γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι το μνημείο είναι ένας τύμβος ή ένα ιερό αφιερωμένο στον Μέγα Αλέξανδρο. Ο Φίλιππος ο Β' πέθανε ώστε ο Αλέξανδρος να γίνει μεγάλος».

Η αρχαιολόγος Ντόροθι Κινγκ έχει επανηλειμμένως εκφράσει την άποψη πως ο Τύμβος της Αμφίπολης είναι ένα μαυσωλείο, αφιερωμένο στον Μέγα Αλέξανδρο και τη δυναστεία του. Έτσι εξηγεί και την παρουσία του Φιλίππου, καθώς κατά την άποψή της, ο μακεδόνας βασιλιάς πέθανε, για να ακολουθήσει ο γιος του τη δυναστεία και να την εξυψώσει στην ιστορία. Πάντως η κυρία Κινγκ δεν θεωρεί πως ο Μέγας Αλέξανδρος τάφηκε αρχικά στην Αμφίπολη, αλλά πως το μνημείο ακολούθησε το θάνατό του, χωρίς να εκφέρει γνώμη για το εάν μεταφέρθηκε κάποτε εκεί η σορός του μεγάλου στρατηλάτη του.

Το ψηφιδωτό της Αμφίπολης και η τοιχογραφία της Βεργίνας

Παρόλα αυτά υπάρχει ακόμη μια θεωρία για το ψηφιδωτό που μόλις αποκαλύφθηκε στην Αμφίπολη και αυτή έχει να κάνει με μια μεγάλη τοιχογραφία που βρέθηκε σε τάφο στη Βεργίνα.

Ο συγκεκριμένος κιβωτιόσχημος τάφος είχε συληθεί αλλά οι τυμβωρύχοι βέβαια δεν μπόρεσαν να πάρουν μαζί τους την τοιχογραφία που διακοσμεί τις πλευρές του τάφου.

Εκεί εικονίζεται η αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα ενώ ο Ερμής με το κηρύκειό του τρέχει μπροστά από το άρμα του Πλούτωνα, που το σέρνουν τέσσερα άσπρα άλογα. Ο Πλούτωνας που μόλις έχει πηδήσει επάνω στο άρμα, βαστάει με το δεξί του χέρι τα γκέμια και το μακρύ του σκήπτρο, ενώ με το αριστερό κρατάει σφιχτά την Περσεφόνη που προσπαθεί να του ξεφύγει υψώνοντας τα χέρια προς τον ουρανό. Πίσω από το άρμα που φεύγει, μια φίλη της Περσεφόνης, που μέχρι πριν λίγο μάζευε μαζί της λουλούδια στο λιβάδι, κάνει μια χειρονομία που φανερώνει το φόβο και την απελπισία της.
Keywords
Τυχαία Θέματα