Η υγρασία στον αέρα δείχνει μέρος από την αεροδυναμική των μονοθεσίων [w/video]

Από το 2007 και μετά, όταν απαγορεύτηκε η άμεση βελτίωση των V8 κινητήρων (μια κίνηση στην οποία είναι αντίθετος), η αεροδυναμική στη Formula 1 έχει αποκτήσει πολύ μεγάλη σημασία. Τα τελευταία χρόνια, η αεροδυναμική απόδοση ενός μονοθεσίου αντιπροσωπεύει σχεδόν τη συνολική του απόδοση. Έτσι, οι σχεδιαστές και οι αεροδυναμιστές εργάζονται συνεχώς πάνω στη βελτίωση της αεροδυναμικής, με τον Luca di Montezemolo, Πρόεδρο της Ferrari, να λέει συνέχεια ότι

οι τεχνικοί δε σχεδιάζουν αυτοκίνητα, αλλά αεροπλάνα.

Μέσα από την εξέλιξη των τελευταίων ετών, η αεροδυναμική έχει φτάσει σ’ επίπεδα που δε θα μπορούσαμε να φανταστούμε στο παρελθόν, και στο Austin είχαμε την ευκαιρία να δούμε ένα μέρος για πώς κατευθύνεται ο αέρας στο μονοθέσιο. Η υγρασία στην ατμόσφαιρα ήταν αυξημένη, πάνω από το 80%, και στο παραπάνω gif, βλέπουμε την μερικές ροές αέρα στη Ferrari F138.

Συγκεκριμένα, οι ροές αέρα που μπορούμε να διακρίνουμε είναι 3: οι δύο είναι από τις διατρήσεις ή σχισμές αν θέλεις, που βρίσκονται στα πλαϊνά τής πίσω αεροτομής, δίπλα, πάνω και μπροστά από τα δύο βασικά πτερύγια. Η τρίτη είναι δίπλα από το αριστερό sidepod, με τη ροή αυτή να καθορίζεται από τα barge boards και το κάτω μέρος των pod wings, στη βάση των οποίων υπάρχουν μερικά εξαρτήματα, προκειμένου οι σχεδιαστές τής Ferrari να δώσουν συγκεκριμένο δρόμο στα μόρια τού αέρα.

Αν απορείς γιατί μόνο οι συγκεκριμένες ροές αέρα και όχι όλες μπορούν να γίνουν ορατές με γυμνό μάτι, η απάντηση είναι απλή: σ’ αυτά τα σημεία γίνεται μεγάλη συμπύκνωση του πολύ “υγρού” αέρα, με αποτέλεσμα οι ροές να γίνονται αρκετά αδιαφανείς, άρα και διακριτές από το ανθρώπινο γυμνό μάτι.

Σε άλλα πλάνα, μπορούσαμε να δούμε και τη ροή αέρα έτσι όπως αυτή έβγαινε από την εμπρός αεροτομή. Στην RB9, η ροή αυτή περνούσε από τον εσωτερικό των pod wings, ανάμεσα σ’ αυτά και τα sidepods, όταν στην F138 χτυπά ακριβώς πάνω στο κάτω μέρος των pod wings, με την κάθε ροή να εξυπηρετεί τις απαιτήσεις των αεροδυναμιστών τής κάθε ομάδας.

Περισσότερες αντίστοιχες ροές αέρα μπορείς να δεις στο παρακάτω video.

[Πηγή: Axis, Somersf1]

Keywords
Τυχαία Θέματα