Το πείραμα της Κένυας στην Αιθιοπία

Η Αιθιοπία πήρε τη συνταγή της …ανακαίνισης του κλασικού αθλητισμού της από την αιώνια αντίπαλο της, τον «μισητό» εχθρό της, την Κένυα.

Τιμώρησε με προσωρινό αποκλεισμό από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου 35 πρωτοκλασάτους πρωταθλητές των δρόμων αντοχής επειδή δεν πειθάρχησαν στις εντολές της ομοσπονδίας στίβου της χώρας.

Οι ιθύνοντες, με αφορμή το γεγονός

ότι τα τελευταία χρόνια οι περίφημοι δρομείς βλέπουν συνεχώς τις πλάτες των Κενυατών αθλητών, σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν, αποφάσισαν τη δημιουργία προπονητικού κάμπινγκ με 100 αθλητές και αθλήτριες ώστε να διεκδικήσουν περισσότερα Ολυμπιακά μετάλλια.

Οι μισοί από τους 100 Αιθίοπες first class πρωταθλητές μένουν μόνιμα στην Ευρώπη και κυρίως στην Ολλανδία, όπου για όλα φροντίζει ο μάνατζέρ τους, ο Γιός Χέρμενς, παλιός πρωταθλητής των δρόμων αντοχής.

Δύο από τα μεγάλα αστέρια, ο Κενενίσα Μπεκέλε και η Τιρουνές Ντιμπάμπα παγκόσμιοι πρωταθλητές και Ολυμπιονίκες είπαν όχι στη κοινή προετοιμασία.

Και έτσι πληροφορήθηκαν, από την τηλεόραση μάλιστα ότι Β«κόπηκανΒ».

Τόσο ο Μπεκέλε όσο και η Ντιμπάμπα είναι φανερό ότι προτίμησαν τα δολάρια από τα μίτιγκ παρά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Χρόνια πριν, μετείχαν σε όλα τα προπονητικά κάμπινγκ και δόξαζαν πάντα την πατρίδα τους.

Μετά το έριξαν στα δολάρια και γενικώς στα εισοδήματα.

Όπως ακριβώς έπραξαν τη δεκαετία 1995-2005 οι Κενυάτες πρωταθλητές.

Η ομοσπονδία στίβου τράβηξε τα λουριά στους μεγάλους αθλητές της και άνοιξε το δρόμο στα ταλέντα.

Ταλέντα που βρίσκονται με ευκολία ακόμα και καταμεσής του δρόμου στις επαρχίες της Κένυα.

Φανταστείτε ότι στους αγώνες πρόκρισης για τη συγκρότηση της ομάδος του παγκοσμίου πρωταθλήματος πήραν μέρος, μόνον στη κούρσα των 800μ, 120 δρομείς.

Η Κένυα Β«έκλεισεΒ» επίσης τα σύνορα στις μεταγραφές αθλητών της προς τρίτες χώρες Β«κυνηγώνταςΒ» τις υποθέσεις του με ιδιαίτερο ζήλο στους διάφορους διεθνείς αθλητικούς οργανισμούς και από τότε επανήλθε με νέα αστέρια στη κορυφή των αγωνισμάτων των δρόμων αντοχής.

Βλέπετε, τόσο η Κένυα όσο και η Αιθιοπία δεν ασχολούνται να ανακαλύψουν έναν πρωταθλητή στο μήκος ή στη σφαιροβολία από τη στιγμή που έχουν εύκολη υπόθεση την εύρεση ενός ακούραστου δρομέα.

Το πείραμα με την πειθαρχία πέτυχε απόλυτα στη Κένυα και τη συνταγή, όπως προείπαμε ακολουθεί σήμερα και η Αιθιοπία, που επίσης έκλεισε τα σύνορα στις μεταγραφές, κυρίως προς την Τουρκία.

Τα νέα δεν άρεσαν καθόλου στον Γιος Χέρμενς αλλά ο ίδιος ήταν πάντα ένας ιδιόρυθμος άνθρωπος με σημαντικές απόψεις περί του αθλητισμού.

Έτσι λοιπόν, πέρα από την επιλογή του να στηρίξει τους αθλητές που τον κάνουν πλούσιο, δεν πήρε θέση για τη πολιτική της Αιθιοπίας.

Ο Χέρμενς είχε ταξιδέψει το 1972 στο Μόναχο προκειμένου να μετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Θα έτρεχε για την Ολλανδία στη κούρσα των 5.000μ και ήταν ένας από τους αθλητές που ίσως έφθανε στα μετάλλια.

Η επέμβαση της παλαιστινιακής οργάνωσης Β«Μαύρος Σε

Keywords
Τυχαία Θέματα