Κούλθαρντ: Αγωνιστικό συμβάν η σύγκρουση Μάσα-Χάμιλτον στην Ινδία

Ο παλιός οδηγός F1, Ντέιβιντ Κούλθαρντ, τάχθηκε με το μέρος του Φελίπε Μάσα όσον αφορά το πιο πρόσφατο ατύχημα που είχε με τον Λιούις Χάμιλτον στο GP Ινδίας, λέγοντας πως οι αγωνοδίκες κακώς θεώρησαν υπαίτιο τον βραζιλιάνο, επιβάλλοντάς του ποινή διέλευσης.

"Από πολλές απόψεις, είναι κρίμα που η έχθρα τους έγινε το κεντρικό σημείο συζητήσεων του πρώτου αγώνα στην ιστορία της Ινδίας, αλλά τι μπορείς να κάνεις;", έγραψε ο Κούλθαρντ στη στήλη του στην εφημερίδα Daily Telegraph.

"Ελπίζω να λύσουν

τις διαφορές τους σύντομα, αλλά στο μεταξύ μπορούμε μόνο να αναλύσουμε αυτό που συνέβη μέσα στην πίστα.

"Αυτή δεν θα είναι μια δημοφιλής άποψη ανάμεσα στους βρετανούς οπαδούς, αλλά για μένα η σύγκρουσή τους στον γύρο 24 ήταν ένα αγωνιστικό συμβάν στην καλύτερη περίπτωση. Στη χειρότερη, ένιωσα ότι ο Λιούις είχε μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης.

"Απλώς δεν μπορώ να καταλάβω πώς μπορεί ο Φελίπε να θεωρήθηκε ένοχος. Σε εμάς τους οδηγούς πάντοτε μας διδάσκουν ότι φταίει το μονοθέσιο που ακολουθεί, άρα για μένα οι αγωνοδίκες δεν ερμήνευσαν σωστά αυτό που έγινε.

"Δεν θέλω να τα βάλω με τον Λιούις. Κάθε άλλο, τον έχω υπερασπιστεί σε ανάλογες καταστάσεις. Αν ο Λιούις έφτανε τόσο κοντά [από την εσωτερική] σε μια στενή φουρκέτα, όπου η ζώνη φρεναρίσματος είναι 100 μέτρα και διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα, τότε ο Μάσα θα έπρεπε να δώσει χώρο.

"Αλλά πηγαίνοντας σε μια αριστερή στροφή με τέταρτη ταχύτητα και 150-160 χλμ/ω; Οπου η ζώνη φρεναρίσματος διαρκεί ένα δευτερόλεπτο; Δεν νομίζω ότι ο Μάσα μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος.

"Ωστόσο στην πραγματικότητα δεν έχει να κάνει με τον Λιούις και τον Μάσα. Θα μπορούσαν να ήταν δύο οποιοδήποτε οδηγοί. Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο, είναι η ασυνέπεια των αποφάσεων των αγωνοδικών.

"Το έργο τους είναι σίγουρα δύσκολο, αλλά με τη συγκεκριμένη απόφαση έμοιαζε σαν να προσπαθούσαν να κρατήσουν τις ισορροπίες, γιατί ο Λιούις είχε τιμωρηθεί αρκετές φορές φέτος".

Η εξήγηση του Χέμπερτ
Διαφορετική με του Κούλθαρντ είναι η άποψη του Τζόνι Χέρμπερτ, ο οποίος ήταν ο εκπρόσωπος των οδηγών στην ομάδα των αγωνοδικών αυτού του GP.

Ο Χέρμπερτ εξήγησε το σκεπτικό της απόφασης ως εξής: "Η ποινή στον Μάσα για την επαφή του με τον Χάμιλτον ήρθε εξαιτίας ενός απλού γεγονότος: ότι θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.

"Εξετάζοντας το συμβάν από όλες τις διαθέσιμες οπτικές γωνίες και μελετώντας όλα τα δεδομένα, ήταν ξεκάθαρο ότι ο Μάσα γνώριζε πού βρισκόταν ο Χάμιλτον, πριν αποφασίσει να στρίψει το τιμόνι προς τη μεριά του, γιατί φάνηκε να κοιτάζει τον καθρέπτη του.

"Κι ενώ έμοιαζε ότι θα παρατούσε τη στροφή κινούμενος προς τα δεξιά, ουσιαστικά ανοίγοντας την πόρτα στον Χάμιλτον για να πάρει από την εσωτερική στα αριστερά, ο Μάσα κινήθηκε προς τα πάνω του, προκαλώντας την επαφή. Ξέρω ότι ήταν αναστατωμένος από την απόφασή μας, αλλά πιστεύω πως ήταν η σωστή".

Keywords
Τυχαία Θέματα