Επεσε στην ίδια του την παγίδα

Κατώτερος των περιστάσεων εμφανίστηκε ο Ολυμπιακός στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, κάτι που ούτε προσπάθησε να δικαιολογήσει, ούτε να κρύψει ο Ερνέστο Βαλβέρδε, που δεν είδε όσα είχε ζητήσει από τους παίκτες του. Χωρίς πάθος και πρέσινγκ, με προβληματική κυκλοφορία της μπάλας και μόλις τρεις τελικές προσπάθειες, ο Ολυμπιακός

ουσιαστικά έπεσε στην ίδια του την παγίδα. Οι πρωταθλητές Ελλάδας, που μάλλον ευχαριστημένοι θα αισθάνονται με τον βαθμό της ισοπαλίας, θα πρέπει άμεσα να ανασυνταχθούν ενόψει του κρίσιμου αγώνα με την Μπορούσια του Ντόρτμουντ και να αναλογιστούν την ατάκα του Βαλβέρδε "μας κάνει κακό να θεωρούν όλοι ότι θα πάρουμε το πρωτάθλημα από τον Οκτώβριο".

Γύρισε μπούμερανγκ η επιλογή του ΒαλβέρδεΟ Βαλβέρδε προσπαθούσε κατά την διάρκεια της εβδομάδας να κρατήσει προσγειωμένους τους παίκτες του, τονίζοντάς τους πως οφείλουν να συγκεντρωθούν στο ντέρμπι και μετά στην Ντόρτμουντ. Οπως αποδείχθηκε δεν τα κατάφερε και την πάτησε με τον ίδιο τρόπο, που αποσυντονίζει τους αντιπάλους του. Επιλέγοντας ένα επιθετικογενές σχήμα με τον Αμπντούν, αφήνοντας πάλι στον πάγκο τον Μακούν, θέλησε να ασκήσει το γνωστό του πρέσινγκ από ψηλά και να πνίξει την ΑΕΚ. Τελικά όμως, την πίεση την δέχθηκαν οι παίκτες του, που δεν μπορούσαν να κυκλοφορήσουν την μπάλα.

Ακόμα κι όταν προηγήθηκε χάρη στο εξαιρετικό γκολ του Μιραλάς κόντρα στη ροή του αγώνα και στη μοναδική του καλή ευκαιρία στον αγώνα (!), δεν ανταπεξήλθε γιατί προδόθηκε από τις απουσίες Τοροσίδη - Μανιάτη. Ο ταχύτατος Λεονάρντο, που τελικά σκόραρε, εξέθεσε αρκετές φορές τον αργό Μοντέστο και ο Βαλβέρδε γι' αυτό ακριβώς χρησιμοποίησε εκεί τον Αβραάμ στην επανάληψη. Για να κρατήσει τον βραζιλιάνο, ασχέτως αν αυτός... μετακόμισε δεξιά λόγω της αναγκαστικής αλλαγής του Γκούντγιονσεν. Ο Χολέμπας τον αντιμετώπισε σωστά, ενώ και ο Αβραάμ έκλεισε την τρύπα στα δεξιά, μην μπορώντας όμως να βοηθήσει επιθετικά.

Το μειονέκτημα απέναντι στον ΚωστένογλουΟ Κωστένογλου ήξερε τι να περιμένει από τον Βαλβέρδε, αλλά την ίδια ώρα ο βάσκος δεν ήξερε τον αντίπαλό του, αλλά τον προκάτοχό του. Η ΑΕΚ πίεσε στα 3/4 του γηπέδου τον Ολυμπιακό, μην επιτρέποντάς του να αναπτυχθεί, ο Ιμπαγάσα, που είναι το βαρόμετρο, εγκλωβίστηκε μεταξύ Μάκου και Βάργκας -όπως και ο Φουστέρ- και η καλή παρουσία του Ορμπάιθ δεν ήταν αρκετή για να ανταπεξέλθουν οι ερυθρόλευκοι στο πάθος και τον δυναμισμό των γηπεδούχων. Ηταν ξεκάθαρο πως οι παίκτες του Κωστένογλου ήθελαν περισσότερο το ματς.

Από την στιγμή που τα ερυθρόλευκα ατού αχρηστεύτηκαν, η ανασταλτική δουλειά της ΑΕΚ έγινε πιο εύκολη. Το στατιστικό των τριών τελικών προσπαθειών είναι χαρακτηριστικό της κακής μέρας, που βρέθηκε ο Ολυμπιακός και για να βρει ανάλογη αρνητική επίδοση κάποιος σε ματς των πειραιωτών στο πρωτάθλημα θα πρέπει να ανατρέξει αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα στο παρελθόν. Ακόμα και σε άλλες τους κακές βραδιές, είχαν τουλάχιστον κοντά στις δέκα τελικές.

Δεύτερο καμπανάκι από Βαλβέρδε για τη νοοτροπίαΕνδεχομένως και η κακή εμφάνιση του Ολυμπιακού

Keywords
Τυχαία Θέματα