H εκδίκηση και η τρέλα του Πόντιου

Η χθεσινή νύχτα ήταν πραγματικά σπουδαία για το Μπιλμπάο. Διότι η άλωση της Βιτόρια στοιχειοθετεί ένα ιστορικό γεγονός. Ο εντυπωσιακός και συνάμα εμφατικός τρόπος έχει επίσης σημειολογική σημασία. Ο Φώτης Κατσικάρης έχει γνώση, την αντιλαμβάνεται γι' αυτόν τον λόγο ένιωθε ανακουφισμένος, όταν αργά χθες το βράδυ εγκατέλειπε την Fernando Buesa Arena της Βιτόρια, λίγα λεπτά μετά τη σπουδαία νίκη της Μπιλμπάο επί της μισητής αντιπάλου, Κάχα Λαμποράλ. Κι αφού ο Κώστας Βασιλειάδης τον είχε αγκαλιάσει, ψιθυρίζοντας του κάτι στο αυτί...

Για

να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, είναι αναγκαίο να σημειωθούν συγκεκριμένα πράγματα. Μπιλμπάο και Βιτόρια ανήκουν στην χώρα των Βάσκων. Πληθυσμιακά, η πόλη Μπιλμπάο απαριθμεί περίπου 120.000 κατοίκους περισσότερους, σε σύγκριση με τον πληθυσμό της Βιτόρια. Χιλιομετρικά, η απόσταση που τις χωρίζει δεν υπερβαίνει τα 65 χιλιόμετρα. Μπασκετικά... Η απόσταση είναι πολύ μεγαλύτερη. Οι λόγοι πηγάζουν από εκείνη την καταραμένη (για την μπασκετική ομάδα του Μπιλμπάο) αλλά και ευλογημένη (για την νυν Κάχα Λαμποράλ, τότε Ταού Κεράμικα) μέρα της 3ης Οκτωβρίου 2004. Εκ τότε, τις δύο ομάδες χαρακτηρίζει μια μεγάλη κόντρα. Εκείνη την ημέρα, η νεοφώτιστη στην ACB, Μπιλμπάο, έκανε ντεμπούτο στη μεγάλη κατηγορία. Και η μοίρα την ανάγκασε να αντιμετωπίσει στην παλιά Arena του Μπιλμπάο την Ταού Κεράμικα των Σκόλα, Καλντερόν, Σπλίτερ, Ματσιγιάουσκας, Χάνσελ... Δηλαδή (;), τη καλύτερη Τάου όλων των εποχών.

Μόνο που ο ενθουσιασμός της πρεμιέρας εξελίχθηκε σε εφιάλτη που σταματημό δεν είχε. Οσο κυλούσαν τα δευτερόλεπτα στο ηλεκτρονικό ταμπλό του γηπέδου, αυξανόταν και η ντροπή των 5.000 φίλων της Μπιλμπάο που κατέκλυσαν τις κερκίδες. Το τελικό 57-104 ενόχλησε και διατάραξε τη ψυχοσύνθεσή τους. Τους εξόργισε όμως και η νοοτροπία που επέδειξε ο τότε (και νυν) προπονητής της Τάου, Ντούσκο Ιβάνοβιτς. Παρότι όλα είχαν κριθεί από τα πρώτα 12-13 λεπτά, ο Ιβάνοβιτς χρησιμοποίησε μέχρι τέλους (ουσιαστικά) μόνο τους βασικούς παίκτες, τακτική που μεταφράστηκε ως πρόθεσή του, να ξεφτιλίσει τον αντίπαλο. Σαφέστατα, ήθελε να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα περί του αφεντικού στη χώρα των Βάσκων.

Εκείνο το παιχνίδι δεν έχει ξεχαστεί. Για να ακριβολογούμε, παραμένει σημείο αναφοράς πριν από κάθε αναμέτρηση μεταξύ των δύο ομάδων. Πρακτικά, για να ξεπλυθεί η ντροπή απαιτείται νίκη με +48. Ουσιαστικά όμως, (και) η χθεσινή, ουδόλως χάλασε τους οπαδούς του Μπιλμπάο.

Keywords
Τυχαία Θέματα