Πρόγραμμα Vodafone Eco-Rating

Η Vodafone εισάγει το πρόγραμμα αξιολόγησης κινητών τηλεφώνων Eco-rating, ώστε να μπορούν όλοι να επιλέξουν το κινητό τους και σύμφωνα με περιβαλλοντικά κριτήρια.


Η βαθμολογία Eco-rating, η οποία δείχνει πόσο φιλικό προς το περιβάλλον είναι το κινητό τηλέφωνο, είναι διαθέσιμη μαζί με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της συσκευής, στα καταστήματα Vodafone και ηλεκτρονικά στο e-shop του

Vodafone.gr.


Η αξιολόγηση πραγματοποιείται από ανεξάρτητους οργανισμούς που ειδικεύονται σε περιβαλλοντικές και κοινωνικές πιστοποιήσεις. Η βαθμολογία προκύπτει από τις απαντήσεις των κατασκευαστών των κινητών τηλεφώνων σε ένα εκτενές ερωτηματολόγιο που καλύπτει πληροφορίες σχετικές με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της ζωής του, αλλά και με το πόσο υπεύθυνα διαχειρίζεται ο κατασκευαστής τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις που απορρέουν από τη λειτουργία του.


Ο Διευθυντής του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace, κύριος Νίκος Χαραλαμπίδης, δήλωσε για το Eco-rating: «Με μεγάλη μας χαρά βλέπουμε ότι η Vodafone προχωρά στην αξιολόγηση των κινητών τηλεφώνων με κριτήρια περιβαλλοντικά, αλλά και κοινωνικά. Πριν από αυτή την αξιόλογη πρωτοβουλία, το κενό αυτό κάλυπταν οδηγοί καταναλωτών, όπως ο “οδηγός για πιο πράσινες ηλεκτρονικές συσκευές της Greenpeace”, που δημοσιοποιεί τις επίσημες θέσεις των εταιριών σχετικά με θέματα όπως η διαχείριση των τοξικών αποβλήτων και η ενεργειακή κατανάλωση, πετυχαίνοντας έτσι σημαντικές θετικές αλλαγές στην αγορά. Περιμένουμε το παράδειγμα της Vodafone να βρει μιμητές».


Στόχος του προγράμματος αξιολόγησης Eco-Rating, είναι η ενθάρρυνση των κατασκευαστών κινητών τηλεφώνων να σχεδιάζουν και να παράγουν κινητά τηλέφωνα με ολοένα και καλύτερη περιβαλλοντική επίδοση. Η αξιολόγηση καλύπτει τους παρακάτω τρεις βασικούς τομείς:


Πράσινος σχεδιασμός: κατά πόσο δηλαδή ένα κινητό τηλέφωνο διαθέτει χαρακτηριστικά που βελτιώνουν την περιβαλλοντική του επίδοση, όπως για παράδειγμα αν είναι φτιαγμένο από ανακυκλωμένα πλαστικά και μέταλλα ή αν είναι απαλλαγμένο από επικίνδυνα χημικά.
Κύκλος ζωής κινητού τηλεφώνου: αφορά στην εκτίμηση των επιπτώσεων που έχει ένα κινητό τηλέφωνο στο περιβάλλον, σε όλα τα στάδια της ζωής του, από την εξόρυξη των πρώτων υλών και την παραγωγή του κινητού τηλεφώνου και των εξαρτημάτων του, τη χρήση του από τους καταναλωτές, ως την τελική του διάθεση, μετά το τέλος του κύκλου ζωής του.
Περιβαλλοντική και κοινωνική επίδοση του κατασκευαστή: αφορά στην αξιολόγηση της δέσμευσης του κατασκευαστή να διαχειρίζεται υπεύθυνα τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις που απορρέουν από τη λειτουργία του, όπως για παράδειγμα η διαχείριση των αποβλήτων της παραγωγικής διαδικασίας και η υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων του.


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Eco-rating, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τη σελίδα vodafone.gr/eco-rating ή να στείλουν email στο [email protected].


Keywords
Τυχαία Θέματα