Ξεπερασμένη, αλλά επίμονη η συνήθεια του καπνίσματος

Τα αποτελέσματα έρευνάς της σχετικά με το κάπνισμα στην Ελλάδα και την Κύπρο παρουσίασε η Παπαστράτος, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, χθες, 2 Νοεμβρίου στην Εθνική Πινακοθήκη. Τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία διεξήχθη από τη Marc τον Ιούνιο του 2022, σε 1.200 νοικοκυριά, παρουσίασαν οι Θωμάς Γεράκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Marc, Αναστάσιος Σταλίκας, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Λένα Πλαΐτη, Γενική Διευθύντρια

Επικοινωνίας της Παπαστράτος.

Ενδεικτικά, το 28,5% των Ελλήνων καπνίζει, εκ των οποίων το 84% ανησυχεί για τις επιπτώσεις στην υγεία του. Επτά στους 10 Έλληνες (72%) θεωρούν το τσιγάρο ξεπερασμένη συνήθεια, έξι στους 10 καπνιστές (59%) ανέφεραν πως το κάπνισμα ενοχλεί τον σύντροφο-μη καπνιστή, ενώ η πλειονότητα των μη καπνιστών (66%) ενοχλούνται από το γεγονός ότι ένα συγγενικό ή φιλικό τους πρόσωπο καπνίζει.

Επίσης, 11% των ερωτηθέντων ενηλίκων δηλώνει επαρκώς ενημερωμένος για εναλλακτικά προϊόντα καπνού, 22% όσων καπνίζουν δηλώνουν πως έχουν την πληροφόρηση που χρειάζεται για να μεταβεί από το τσιγάρο σε μια καλύτερη εναλλακτική, ενώ διαπιστώνεται ότι 87% θεωρούν πως οι καπνιστές θα πρέπει να έχουν επαρκή ενημέρωση και πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τα νέα εναλλακτικά προϊόντα νικοτίνης. «Δέσμευση που ακολουθεί κάθε πράξη μας στην Παπαστράτος είναι να μειώσουμε τους καπνιστές στην Ελλάδα κατά 1,5 εκατ. μέχρι το 2025», σημείωσε η Λένα Πλαΐτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα