Ταμείο Ανάκαμψης και διαφήμιση

Και η διάσταση αυτή είναι το γεγονός ότι η εξέλιξή του και η διάχυση των επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που προβλέπει στην ελληνική αγορά, δημιουργούν σημαντικές ευκαιρίες διαφημιστικής επένδυσης και προβολής τόσο για το ίδιο το κράτος, όσο και για τις τράπεζες, αλλά και για τις επιχειρήσεις που αξιοποιούν – ή ετοιμάζονται να αξιοποιήσουν στο εγγύς μέλλον – τις επιχειρηματικές ευκαιρίες του Ταμείου Ανάκαμψης.

Για να έχουμε μια εικόνα των επικοινωνιακών δυνατοτήτων που αναμένεται να δημιουργηθούν για κράτος και

επιχειρήσεις αρκεί να δούμε τα κονδύλια που έχουν δεσμευθεί για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις μέχρι σήμερα. Σύμφωνα λοιπόν με τα τελευταία στοιχεία, σε 3,93 δισ. ευρώ ανέρχεται ο συνολικός προϋπολογισμός των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υποβληθεί στο δανειακό σκέλος του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ειδικότερα όσον αφορά στο δανειακό σκέλος του Εθνικού Σχεδίου, έχουν κατατεθεί 107 επενδυτικά σχέδια, προς το παρόν, από ενδιαφερόμενους επενδυτές. Από τον συνολικό προϋπολογισμό των 3,93 δισ. ευρώ, τα 1,68 δισ. ευρώ είναι δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, 933 εκατ. ευρώ είναι ίδια κεφάλαια των επενδυτών και 1,32 δισ. ευρώ κεφάλαια των τραπεζών.

Οι παραπάνω επενδύσεις εμπίπτουν σε διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας, όπως είναι οι υπηρεσίες, οι μεταφορές, ο τουρισμός, η μεταποίηση, η ενέργεια, το εμπόριο και οι κατασκευές. Σε κάθε έναν από αυτούς τους κλάδους προσθέστε ονόματα επιχειρήσεων που γνωρίζετε ότι δραστηριοποιούνται και σκεφθείτε τις ως εν δυνάμει διαφημιζόμενους. Ήδη, έχουν συμβασιοποιηθεί 13 επενδυτικά σχέδια, με το συνολικό ύψος επένδυσης να διαμορφώνεται σε 1,02 δισ. ευρώ (455,34 εκατ. ευρώ είναι πόροι-δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης). Αξιοσημείωτο είναι πως το μεσοσταθμικό επιτόκιο αυτών των δανειακών συμβάσεων ανέρχεται σε 0,77%, με τη μέση διάρκεια αποπληρωμής τους να φτάνει στα 11 χρόνια περίπου. Κι αυτό είναι ένα από τα δυνατά στοιχεία του Ταμείου, τα χαμηλά επιτόκια που προβλέπει, ειδικά σήμερα, σε μια εποχή αβεβαιότητας που θα μπορούσε να λειτουργεί αποτρεπτικά για επενδυτικά σχέδια, αφού πλέον μπαίνουμε σε μία περίοδο ραγδαίας αύξησης των επιτοκίων, η οποία θα κρατήσει τουλάχιστον 1,5-2 χρόνια μέχρι να τιθασευτεί ο πληθωρισμός στην Ευρώπη και στην Αμερική.

Ήδη αυτή την περίοδο θα ξεκινήσει η ευρεία επικοινωνιακή καμπάνια ενημέρωσης από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0, με την οποία ο φορέας του Ταμείου Ανάκαμψης θα ενημερώνει για το τι είναι τελικά το Σχέδιο αυτό, τι επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνει σε πρώτη φάση από δημόσιους φορείς και οργανισμούς και πως μπορεί να αλλάξει την καθημερινότητα των πολιτών. Την ίδια στιγμή, οι συστημικές τράπεζες που συμμετέχουν στο Ταμείο χρηματοδοτώντας σημαντικό ποσοστό των επιχειρηματικών επενδυτικών σχεδίων έχουν ήδη ξεκινήσει διαφημιστικές καμπάνιες με στόχο επιχειρήσεις και επιχειρηματίες που θέλουν να αξιοποιήσουν τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ τους προσεχείς μήνες αναμένονται και οι καμπάνιες των επιχειρήσεων για τις επενδύσεις που θα υλοποιήσουν στο πλαίσιο αυτού. Υπό την προϋπόθεση της ορθολογικής και αποτελεσματικής λειτουργίας του μηχανισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, ο κλάδος της ελληνικής διαφήμισης αναμένεται να κληθεί να διαχειριστεί σημαντικά διαφημιστικά κονδύλια, κάτι που μόνο θετικό είναι όχι μόνο από πλευράς των εσόδων που θα δημιουργηθούν, αλλά και από πλευράς δημιουργικής προσέγγισης των συγκεκριμένων projects. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη για την ελληνική διαφήμιση.

Keywords
Τυχαία Θέματα