Πότε μπορεί μια διαφήμιση να αποτύχει;

Οι τομείς όπου η διαφήμιση είναι πιθανό να αποτύχει συνοψίζονται σε τρεις: την αποτυχία προσέγγισης (reach), την αποτυχία επωνυμίας και την αποτυχία αγοράς, σύμφωνα με την Jenni Romaniuk. Για να αναπτυχθούν οι επωνυμίες πρέπει να προσεγγίσουν όσο το δυνατόν περισσότερες κατηγορίες αγοραστών.

Η ψηφιακή διαφήμιση δεν προσφέρει την απήχηση που είχε υποσχεθεί και η έλλειψη στατιστικών εμφανισιμότητας θα πρέπει να κάνει τους marketers να σταματήσουν. Συχνά, όμως, η αποτυχία προσέγγισης συμβαίνει πριν από αυτό, στο στάδιο του σχεδιασμού, αλλά και μετά από αυτό όταν το δημιουργικό δεν τραβά την

προσοχή.

Για να λειτουργήσει η διαφήμιση, πρέπει να διορθώσουμε αυτά τα ζητήματα διανομής διαφήμισης που αφορούν τον προγραμματισμό, την παράδοση, την παρατήρηση, τις αποτυχίες στην προσέγγιση χρηστών. Το brand name ενεργοποιεί το δεξί μέρος της μνήμης και χωρίς το brand, κάθε διαφήμιση είναι μια δημιουργική προσπάθεια με ελάχιστη απόδοση επένδυσης (ROI).

Μεγάλο μέρος από τα χρήματα που καταβλήθηκαν για την απήχηση σπαταλιέται επειδή απέτυχε να γίνει επώνυμο! Είτε μέσω της επωνυμίας είτε μέσω των distinctive assets, πρέπει να βελτιώσουμε το branding σε κάθε περιβάλλον πολυμέσων, ώστε η διαφήμιση να μπορεί να λειτουργήσει. H καλύτερη διαφήμιση στον κόσμο δεν μεταφράζεται σε πωλήσεις εάν η μάρκα δεν είναι εύκολο να βρεθεί και να αγοραστεί.

Η παρουσία σε όσο το δυνατόν περισσότερα κανάλια/ πωλητές λιανικής είναι σημαντική, αλλά χρειάζεστε την εξέχουσα θέση στο ανταγωνιστικό περιβάλλον ή ένα portfolio κατάλληλο για την κάθε περίσταση αγοράς. Μακροπρόθεσμα, στόχος πρέπει να είναι να βοηθήσουμε τη διαφήμιση να είναι πιο αποτελεσματική πιο συχνά.

Η Jenni Romaniuk, συγγραφέας, ερευνήτρια και διευθύντρια στον Νο 1 στον κόσμο ερευνητικό φορέα για το brand management Ehrenberg-Bass Institute for Marketing Science, απαντά σε καίρια ερωτήματα για την υγεία των brands αλλά και την επιτυχία των marketing plans, στην εκδήλωση How Brands Grow την Πέμπτη 15 Ιουνίου στο Sofitel Athens Airport. Πληροφορίες και εγγραφές www.brandsforum.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα