Μείωση στα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία των νοικοκυριών διεθνώς

Ο όμιλος Allianz παρουσίασε τη 14­η έκδοση του «Global Wealth Report», που θέτει στο μικροσκόπιο την περιουσιακή και την κατάσταση χρέους των νοικοκυριών σε σχεδόν 60 χώρες. Σύμφωνα με την έκθεση, οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων μειώθηκαν σε όλους τους τομείς, έχοντας ως αποτέλεσμα την πτώση κατά -2,7% των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων των νοικοκυριών διεθνώς.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση που σημειώνεται από την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Κρίση του 2008. Ωστόσο, οι ρυθμοί ανάπτυξης των τριών κύριων κατηγοριών

περιουσιακών στοιχείων διέφεραν. Ενώ τα χρεόγραφα (-7,3%) και η ασφάλιση/συνταξιοδότηση (-4,6%) υποχώρησαν, οι τραπεζικές καταθέσεις παρουσίασαν αύξηση κατά +6,0%.

Σημειώνεται δε, πως η μέση αύξηση των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων είναι πιθανό να κυμανθεί μεταξύ 4% και 5%, τα επόμενα τρία χρόνια. Παράλληλα, η αύξηση των υποχρεώσεων των νοικοκυριών και η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ μειώθηκαν απότομα, ενώ τα ελληνικά νοικοκυριά είδαν αύξηση των ακαθάριστων κατά κεφαλήν χρηματοοικονομικών περιουσιακών τους στοιχείων κατά +1,9%.

Keywords
Τυχαία Θέματα