Ηλεκτροκίνηση: H Volvo ξέρει τον τρόπο

Όπως έχει πολλές φορές αποδείξει στα σχεδόν 100 χρόνια της ζωής της, η σουηδική εταιρεία διαθέτει μία ιδιαίτερη ικανότητα στο να κάνει πράξη τις πιο καινοτόμες και τολμηρές ιδέες. Και, μάλιστα, όχι ιδέες κενές περιεχομένου, από εκείνες που αποσκοπούν μόνο στον εντυπωσιασμό του πελάτη, αλλά ιδέες με κέντρο τον άνθρωπο, εφαρμογές που βελτιώνουν και σώζουν τις ανθρώπινες ζωές: από τις αναρίθμητες καινοτομίες της στην ασφάλεια, με πιο σημαντική τη ζώνη ασφαλείας τριών σημείων, έως πρωτιές που έκαναν τη βιομηχανία του αυτοκινήτου

λίγο πιο φιλική προς τον πλανήτη, όπως ο αισθητήρας Λάμδα – μία πρώιμη αλλά σημαντική συνεισφορά της Volvo στο να γίνουν πιο βιώσιμες οι μετακινήσεις.

Η βιωσιμότητα δεν είναι μία σημαία ευκαιρίας για τη σουηδική μάρκα, αλλά – μαζί με την ασφάλεια – κεντρικός πυλώνας στη στρατηγική της. Αυτή η στρατηγική, ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια εξηλεκτρισμού στη σημερινή αυτοκινητοβιομηχανία, προβλέπει πως μέχρι το 2030 η εταιρεία θα πετύχει κάθε αυτοκίνητο που βγαίνει από τη γραμμή παραγωγής της να είναι ηλεκτρικό και μόνο. Έως τώρα, το πλάνο έχει ήδη αποδώσει σημαντικούς καρπούς. Στις πωλήσεις της εταιρείας, τα μοντέλα που μπαίνουν στην πρίζα, υβριδικά και αμιγώς ηλεκτρικά, αποτελούν ήδη με διαφορά την πλειοψηφία στην ευρωπαϊκή, αλλά και στην ελληνική αγορά. Στην τρέχουσα γκάμα των μοντέλων της, υπάρχουν ήδη δύο αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κυριαρχούν στη νευραλγική κατηγορία C των premium SUV. Είναι το compact SUV XC40 Recharge και το – crossover, ως προς το στυλ – C40 Recharge.

Τα δύο μοντέλα ξεχωρίζουν για τη δυναμική αλλά και έξυπνη σχεδίασή τους, τα συστήματα ασφαλείας τους που αποτελούν σημείο αναφοράς, τις προηγμένες υπηρεσίες συνδεσιμότητας που προσφέρουν, με ενσωματωμένο Google, αλλά και τα δελεαστικά πακέτα κτήσης και εξασφάλισης του πελάτη (3ετής συντήρηση και 5ετής εγγύηση) με τα οποία τα συνοδεύει η Volvo. Τώρα, γίνονται ακόμη πιο γρήγορα, πιο δυνατά, αλλά και πιο «αυτόνομα», χάρη στις καίριες αναβαθμίσεις που έγιναν στο σύστημα κίνησης και την μπαταρία τους. Οι εκδόσεις τους με έναν ηλεκτροκινητήρα εξοπλίζονται πλέον με νέο, πιο δυναμικό σύστημα κίνησης 252 ίππων (+21 ίππους σε σχέση με τον προηγούμενο ηλεκτροκινητήρα) που κινεί τους πίσω τροχούς, για καλύτερη έλξη, πρόσφυση και για πιο εκλεπτυσμένη οδηγική αίσθηση.

Το upgrade περιλαμβάνει και μπαταρία μεγαλύτερης χωρητικότητας, 82 kW, που μαζί με άλλες παρεμβάσεις προσφέρει αισθητά αυξημένη αυτονομία με μία μόνο φόρτιση. Με βάση το πρότυπο μέτρησης WLTP, το XC40 Recharge RWD Extended Range έχει αυτονομία 573 km και το C40 Recharge RWD Extended Range 581 km.

Οι τετρακίνητες εκδόσεις, που επίσης αναβαθμίστηκαν, επωφελούνται από ανάλογες αυξήσεις στην αυτονομία: 538 km για το XC40 Recharge AWD και 550 km για το C40 Recharge AWD – αμφότερα κινούνται από δύο ηλεκτρικά μοτέρ 408 ίππων. Όσο για τους χρόνους φόρτισης – εξίσου σημαντικό στοιχείο για τους υποψήφιους αγοραστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων – και στα δύο μοντέλα έχουν κατέβει στα μόλις 27 λεπτά για τη φόρτιση από το 10% έως το 80%. Όλα δείχνουν ότι η μετατόπιση του κοινού προς νέες, πιο υγιείς επιλογές θα επιταχυνθεί και ένας από τους βασικούς υπαίτιους για αυτό είναι η Volvo.

Keywords
Τυχαία Θέματα