Σε χαμηλό- ρεκόρ η τουρκική λίρα παραμονές των εκλογών

Η τουρκική λίρα υποχώρησε στο χαμηλό- ρεκόρ των 20 έναντι του δολαρίου την Παρασκευή (26/5), ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών αυτού του Σαββατοκύριακου.

Η λίρα άγγιξε το 20,00 έναντι του αμερικανικού νομίσματος στις νωρίς το πρωί και συνεχίζει να κινείται κοντά σε αυτό το επίπεδο. Έκλεισε στα 19,8695 την Πέμπτη και έχει υποχωρήσει 6,4% μέχρι στιγμής φέτος.

Τα ομόλογα και οι μετοχές του κρατικού δολαρίου της Τουρκίας, όπως επισημαίνει το Reuters, έχουν υποχωρήσει, ενώ το κόστος ασφάλισης της έκθεσης στο τουρκικό

χρέος έχει εκτοξευθεί από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 14 Μαΐου.

Το βράδυ της Πέμπτης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε σε συνέντευξή του ότι τα κράτη του Κόλπου έστειλαν πρόσφατα χρήματα στην Τουρκία, βοηθώντας για λίγο στην ανακούφιση της κεντρικής τράπεζας και των αγορών, και σκοπεύει να συναντήσει και να ευχαριστήσει τους ηγέτες τους μετά τον δεύτερο γύρο της Κυριακής.

Η ζήτηση συναλλάγματος έχει αυξηθεί κατά την προεκλογική περίοδο λόγω των προσδοκιών ότι η λίρα θα επεκτείνει περαιτέρω την πτώση της, έχοντας χάσει 44% της αξίας της το 2021 και 30% το 2022.

Οι απώλειες της λίρας φέτος οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στους καταστροφικούς σεισμούς τον Φεβρουάριο, οι οποίοι σκότωσαν περισσότερους από 50.000 ανθρώπους και προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές σε μια μεγάλη περιοχή της νότιας Τουρκίας.

Η λίρα έχει αποδυναμωθεί κατά 2,1% από την ψηφοφορία της 14ης Μαΐου.

Τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα της τουρκικής κεντρικής τράπεζας έπεσαν σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά από το 2002, φθάνοντας στα -151,3 εκατομμύρια δολάρια στις 19 Μαΐου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία την Πέμπτη.

τουρκική λίραΤΟΥΡΚΙΑΛίραΤουρκικές εκλογέςΕρντογάν
Keywords
Τυχαία Θέματα