Τηλεόραση: Επιμήκυνση της τηλεοπτικής σεζόν λόγω εκλογών

Σε επιμήκυνση της τηλεοπτικής περιόδου και σε νέες επενδύσεις ακόμα και στην εκπνοή της σεζόν προχωρούν τα κανάλια λόγω εκλογών, με την ελπίδα να ρεφάρουν την απώλεια διαφημιστικών εσόδων που αναμένεται να επιφέρει η κάλπη, αλλά και να βελτιώσουν τη θέση τους στη γενική κατάταξη τηλεθέασης. Η διεξαγωγή των εκλογών στις 21 Μαΐου και κυρίως, ο δεύτερος γύρος της κάλπης στις 2 Ιουλίου, αναβάλει τη θερινή ραστώνη για το σύνολο του

πολιτικο-μιντιακού συστήματος, θέτει τους τηλεοπτικούς σταθμούς σε παρατεταμένη εγρήγορση, και επεκτείνει τη διάρκεια του τηλεοπτικού «πρωταθλήματος» στα βάθη του καλοκαιριού, με την έκβαση της μάχης να κρίνεται πλέον στις… καθυστερήσεις.

Οι σειρές που κυριαρχούν στην prime time, θα «καβαλήσουν» τελικά τον Ιούλιο, ενώ προγραμματίζονται και πρεμιέρες νέων προγραμμάτων σε κανάλια που διεκδικούν βελτίωση των επιδόσεών τους έστω και στο παρά πέντε του φινάλε της σεζόν.

Ανταγωνισμός χωρίς τέλος
Πώς φτάσαμε από το περιχαρακωμένο και συντονισμένο φινάλε σε μία συνθήκη ανταγωνισμού χωρίς τέλος; Οι αλλαγές και αναβολές σε σχέση με τον προγραμματισμό των εκλογικών αναμετρήσεων προκάλεσαν ανατροπές στον σχεδιασμό των καναλιών, ενώ το μέτωπο των συνεννοήσεων «έσπασε». Με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα που ήθελε τις εκλογές να διεξάγονται στις 9 Απριλίου και τον δεύτερο γύρο στο τέλος Μαΐου, τα κανάλια ακολουθώντας τη συντονισμένη πρεμιέρα στην έναρξη της σεζόν, συνομιλούσαν και είχαν σχεδόν καταλήξει σε συμφωνία για κοινό φινάλε στα τέλη Ιουνίου.

Στόχος της συγχρονισμένης αυλαίας της σεζόν ήταν να μειωθούν τα έξοδα από τη συνολική επένδυση προγράμματος. Με τη μετακίνηση των εκλογών έως τις αρχές Ιουλίου, ωστόσο, ο αρχικός σχεδιασμός των καναλιών αλλά και η διάθεση συνεννόησης τινάζονται στον αέρα και πλέον οι σταθμοί σπεύδουν ο καθένας με βάση το capacity και το απόθεμα επεισοδίων αλλά και νέων προγραμμάτων που διαθέτει, να επεκτείνουν τη «δράση» τους και εν μέσω θέρους. «Οι τηλεοπτικοί σταθμοί θεωρούν ότι όσο υπάρχει εκλογική διαδικασία σε εξέλιξη, θα υπάρχει και διαθέσιμο κοινό, και γι αυτό παρατείνουν τη σεζόν μες το κατακαλόκαιρό για να βγάλουν τα “σπασμένα”» αναφέρει έμπειρο τηλεοπτικό στέλεχος στο MW. Τα κανάλια πετούν την ταμπέλα «κλειστόν λόγω διακοπών» και κρεμάνε στη θέση της το «ανοιχτόν λόγω… εκλογών».

Λανσάρισμα σεζόν τον Ιούνιο για τον ΑΝΤ1
Στην παράταση της σεζόν ηγείται ο ΑΝΤ1, που όχι μόνο θα επεκτείνει σειρές και τηλεπαιχνίδια μέσα στον Ιούλιο αλλά σχεδιάζει και πρεμιέρες νέων προγραμμάτων στην prime time που θυμίζουν… λανσάρισμα σεζόν. Παρότι αρχικά προοριζόταν για πρεμιέρα τον Σεπτέμβριο, στα μέσα Ιουνίου αναμένεται να βγει στον αέρα το νέο παιχνίδι στρατηγικής «Προδότες» με παρουσιαστή τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη που ολοκλήρωσε τα γυρίσματά του και μπαίνει σε φάση μοντάζ, με στόχο να βγει στον αέρα στην εκπνοή της τρέχουσας σεζόν. Η στρατηγική του ΑΝΤ1 ο οποίος διανύει μια περίπλοκη (με τις ανατροπές που έφερε το Μουντιάλ) και εν τέλει όχι ιδιαίτερα αποδοτική σεζόν, είναι να διεκδικήσει τη ρεβάνς λίγο πριν το φινάλε και να «χτίσει» νέες συνήθειες εκεί που οι άλλοι τελειώνουν.
Την ίδια περίοδο που θα βγει στον αέρα το νέο ριάλιτι «Προδότες», θα ρίχνει αυλαία το «Master Chef» στο Star, αφήνοντας χώρο στο κοινό των ριάλιτι να στραφεί σε νέες προτάσεις. Την ίδια στιγμή, ο Alpha με τον «Σασμό» και τον «Παράδεισο των κυριών» αναμένεται να φτάσει με νέα επεισόδια έως και τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου, ενώ πυκνώνει και τα επεισόδια της σειράς «Αυτή η νύχτα μένει» που από τον Ιούνιο θα μεταδίδεται τέσσερις φορές την εβδομάδα.

Όσο για το Just the 2 of us που δεν θα μεταδοθεί τα Σάββατα πριν τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, αναμένεται να ρίξει αυλαία το Σάββατο 8 Ιουλίου. Μετά τον δεύτερο γύρο εκλογών επεκτείνει το πρόγραμμά του και το Mega με τη «Γη της ελιάς» και το «Μαύρο ρόδο». Την ανατροπή κάνει ο Σκάι που ενώ έως τώρα ολοκλήρωνε το Survivor έως και στα μέσα Ιουλίου, φαίνεται ότι θα ακολουθήσει αντίθετη πορεία από τον ανταγωνισμό και θα ρίξει αυλαία στις 31 Ιουνίου.

Δεν θέλουν να χάσουν ούτε μέρα
Η επίπτωση των εκλογών στα διαφημιστικά έσοδα των καναλιών αναμένεται να καταγράφει πιο κοντά στις εκλογές οπότε πυκνώνουν οι προεκλογικές συγκεντρώσεις και το πολιτικό περιεχόμενο, ενώ το αν και σε τι βαθμό θα υπάρξει απώλεια θα εκτιμηθεί μετά τον πρώτο γύρο. Για την ώρα, έως και το 1ο δεκαήμερο ο Μάιος «τρέχει» με αύξηση σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, ο οποίος όμως ήταν σημαντικά πεσμένος καθώς τότε βγήκε στη διαφήμιση ο αντίκτυπος της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης.

Η μάχη της τηλεθέασης αλλά και των εσόδων «μαίνεται» με αμείωτο ρυθμό, ενώ τα κανάλια δεν θέλουν να χάσουν ούτε μια ημέρα ανταγωνισμού. Ενδεικτικό είναι ότι τη βραδιά του debate που μεταδόθηκε από την ΕΡΤ και 5 ιδιωτικούς σταθμούς πλην Mega λόγω της δέσμευσης να μεταδώσει τον ημιτελικό του Champions League υπήρξαν σκέψεις… αποχής και από άλλους ιδιωτικούς σταθμούς, που επιθυμούσαν για λόγους εσόδων να μεταδώσουν ψυχαγωγικά προγράμματα. Τελικά, η γενίκευση της «ανταρσίας» αποφεύχθηκε ώστε να μην «ξηλωθεί» εντελώς το πουλόβερ και χάσει το νόημά του το όλο εγχείρημα της διακαναλικής τηλεμαχίας.

Οι πολιτικές εκπομπές, πάντως, καταγράφουν χαμηλά ποσοστά τηλεθέασης, προκαλώντας περαιτέρω ανησυχία σε τηλεοπτικά στελέχη που ομολογούν σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες ότι αν μπορούσαν να τις κόψουν θα τις έκοβαν. Τα στρογγυλά τραπέζια με εκπροσώπους κομμάτων «εξορίζονται» στη late night, ενώ τα κανάλια κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να διαφυλάξουν την prime time από εκλογικό περιεχόμενο.

Η κατανομή των προεκλογικών σποτ ανά κανάλι
Την ίδια στιγμή, ο διαφημιστικός χρόνος που αφιερώνεται από τα κανάλια στη μετάδοση πολιτικών σποτ που γίνεται δωρεάν, αντιστοιχεί στο πόσο των 6 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ που εκδόθηκε σχετικά με τις υποχρεώσεις των καναλιών στην προεκλογική περίοδο. Πιο αναλυτικά, από το σύνολο αυτό αναλογεί στην ΝΔ διαφημιστικός χρόνος που αντιστοιχεί σε 2.104.904 ευρώ, στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία 1.605.814 ευρώ, στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής 451.840 ευρώ, στο ΚΚΕ 302.900 ευρώ, στην Ελληνική Λύση 222.268 ευρώ, και στο ΜέΡΑ 25 διαφημιστικός χρόνος που αντιστοιχεί σε 112.271 ευρώ. Όσο για την κατανομή του διαφημιστικού χρόνου ανά κανάλια, τη μερίδα του λέοντος σε προεκλογικά σποτ παίρνει το Mega με ποσοστό 17,91%, στον Alpha με 17,24%, στον Σκάι με 16,05%, στον ΑΝΤ1 με 15,65%, στο Star με 12,86%, στο Open με 7,29% ενώ 13% του συνολικού διαφημιστικού χρόνου για τα κόμματα αναλογεί στην ΕΡΤ (ΕΡΤ1, 2, 3 και ΕΡΤnews).

Keywords
Τυχαία Θέματα