Η μεταβολή του μοντέλου επιδοτήσεων ΕΚΟΜΕ φέρνει αλλαγές στην ελληνική TV

Σε κλείσιμο προϋπολογισμών για το 2024 χωρίς το ΕΚΟΜΕ προχωρούν τα τηλεοπτικά κανάλια, τα οποία οδηγούνται σε ραγδαία αλλαγή στρατηγικής και πλάνου επενδύσεων για τη νέα χρονιά, υπό το βάρος της σημαντικής μείωσης των κρατικών επιδοτήσεων που αναμένεται στα οπτικοακουστικά προϊόντα.

Την ώρα που ιθύνοντες των αρμόδιων κρατικών φορέων ξεκαθαρίζουν ότι του χρόνου θα είναι πολύ μικρότερο το διαθέσιμο ποσό για επιδοτήσεις, ενώ παράλληλα βρίσκεται στον αέρα και η χρηματοδότηση των σειρών της τρέχουσας σεζόν, οι διευθύνσεις των καναλιών βρίσκονται αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο ακόμα και μηδενικής επιχορήγησης, γεγονός που τινάζει στον αέρα το υπάρχον «οικοδόμημα» της μυθοπλασίας.

Πηγές της τηλεοπτικής αγοράς κάνουν λόγο για κατάρρευση του μοντέλου, καθώς με τα νέα δεδομένα, είναι ζήτημα αν θα δικαιούνται επιδότησης μία ή δύο σειρές. Συγκεκριμένα, η επερχόμενη συγχώνευση του ΕΚΟΜΕ με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου αλλάζει τα δεδομένα και προοιωνίζει κατακόρυφη μείωση στις επιδοτήσεις σειρών μυθοπλασίας έως ακόμα και πλήρη κατάργηση στην πράξη.

Οι διεργασίες για να οριστικοποιηθεί το νέο πλαίσιο λειτουργίας του ΕΚΟΜΕ βρίσκονται σε εξέλιξη με κεντρικό στόχο να περιοριστεί το εύρος των παραγωγών που θα υπάγονται στο καθεστώς κρατικής επιδότησης.

Η μόνη λύση που εξετάζεται ώστε να μην καταργηθεί εντελώς το λεγόμενο επενδυτικό σχέδιο είναι να μπουν συγκεκριμένα κριτήρια που θα αποκλείουν κάποιες παραγωγές και θα δίνουν επιδότηση σε κάποιες άλλες. Παράλληλα, εξετάζεται και μείωση, ακόμα και στο μισό, του ποσοστού επιδότησης κάθε σειράς. Περισσότερα στη στήλη Media Views του Marketing Week που κυκλοφορεί τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα