Επώνυμο ψωμί: «Αχνιστή» επικοινωνία και λανσαρίσματα προσελκύουν το κοινό

Εμβληματικό προϊόν διατροφής σε όλον τον κόσμο, το ψωμί καταναλώθηκε, σύμφωνα με την Innova Market Insights, μόνο το 2022, από 80% των καταναλωτών παγκοσμίως, ενώ, μεταξύ των ετών 2018 – 2022, το λανσάρισμα νέων ειδών ψωμιού και των προϊόντων του σημείωσε αύξηση στον μεικτό ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης CAGR 2%. Επιπλέον, στοιχεία της Custom Market Insight αναφέρουν ότι η παγκόσμια αγορά του ψωμιού αναμένεται να καταγράψει μεικτό

ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης CAGR 3,66% στο χρονικό διάστημα 2023 -2030. Ειδικότερα, το 2023, το μέγεθος της αγοράς προβλέπεται να αγγίξει τα 227,41 δισ. δολάρια, ενώ, έως το 2030, η αποτίμησή της αναμένεται να φτάσει τα 291,29 δισ. δολάρια.

Το τρίπτυχο health – wellness – vegan
Η εταιρεία ερευνών εστιάζει, επίσης, στις κύριες τάσεις που θα οδηγήσουν τις εξελίξεις στον κλάδο παγκοσμίως το 2024, επηρεάζοντας ευθέως την καταναλωτική συμπεριφορά. Σε εξέχουσα θέση στα ευρήματά της βρίσκεται η στροφή του κοινού στην υγιεινή διατροφή και την ευεξία με τους καταναλωτές να αναζητούν προϊόντα ψωμιού ολικής άλεσης, φυσικά συστατικά και μειωμένη περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Παράλληλα, καθώς αυξάνεται η δημοφιλία της plant-based και vegan διατροφής, έτσι αυξάνεται και η ζήτηση των αντίστοιχων προϊόντων ψωμιού με claims όπως V-labels και χωρίς αυγό. Σημειώνεται δε ότι η δυτική Ευρώπη παρουσιάζει διπλάσιες πιθανότητες να συμπεριλάβει τα εν λόγω claims στα λανσαρίσματά της σε σχέση με άλλες ηπείρους. Εξίσου σημαντική είναι και η τάση που ελαχιστοποιεί την κατανάλωση γλουτένης συνολικά και, ως εκ τούτου, και στο ψωμί. Έτσι, οι κατασκευαστές ψωμιού παρουσιάζουν ήδη μια ευρεία γκάμα gluten-free επιλογών με τη Λατινική Αμερική να διαθέτει τα πρωτεία στην προτίμησή του.

Επενδύοντας σε καινοτομία και βιωσιμότητα
Η Innova Market Insights ανέδειξε, επίσης, ως σημαντικούς drivers στην αγορά ψωμιού την προϊοντική καινοτομία και τις βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές. Ειδικότερα, περιγράφει ότι η αγορά έχει κάνει άλματα σε επίπεδο καινοτομίας και diversification στα νέα προϊόντα με τους κατασκευαστές να δημιουργούν νέες γεύσεις, υφές και φόρμες με στόχο το attention του καταναλωτή και την ενίχυση των πωλήσεων. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται η αξιοποίηση των λεγόμενων «αρχαίων καρπών», σπόρων και βοτάνων σε συνταγές ψωμιού, καθώς και η ανάπτυξη gluten-free και low-carb προτάσεων. Επιπλέον, κάποιοι κατασκευαστές έχουν ξεκινήσει τη διάθεση προϊόντων κατάλληλων για τη διαχείριση διατροφικών περιορισμών. Καθώς δε η βιωσιμότητα έχει αναχθεί στο απόλυτο ζητούμενο για εταιρείες, brands και καταναλωτές, η αγορά ψωμιού ευθυγραμμίζεται με αυτό, εφαρμόζοντας φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές. Σε αυτές περιλαμβάνονται προμήθεια συστατικών από βιώσιμους προμηθευτές, μείωση του food waste και χρήση eco friendly συσκευασιών.

Καινοτόμα launches και ανανέωση εικόνας
Στην εγχώρια αγορά, οι εταιρείες κατασκευής ψωμιού προχώρησαν σε σημαντικά λανσαρίσματα, εισάγοντας καινοτόμα είδη ψωμιού με claims σχετικά με την παράδοση, όπως το προζύμι και το ελαιόλαδο. Συγκεκριμένα, η Κατσέλης λάνσαρε το ψωμί για τοστ, βασισμένο στο brand Κατσέλης Διπλοζυμωτό, το οποίο περιέχει προζύμι και ελαιόλαδο και είναι χωρίς συντηρητικά. Επιπλέον, η Καραμολέγκος παρουσίασε τέσσερα διαφορετικά ψωμιά και προζύμια υπό το brand name «Πρόζυμο», το οποίο είναι κατασκευασμένο με στόχο να συνδέσει την παράδοση του ψωμιού με τη σύγχρονη αρτοποίηση. Παράλληλα, η μάρκα Βοσινάκη της Elbisco AE παρουσίασε τα «Φουρνίσματα Βοσινάκη», ένα καθημερινό ψωμί, χωρίς συντηρητικά, το οποίο, σύμφωνα με την επίσημη περιγραφή, είναι ζυμωμένο με φυσικά προζύμια και επιλεγμένα άλευρα από εκλεκτά σιτηρά, ώστε να διατηρεί τη φρεσκάδα του όλη την εβδομάδα. Περιλαμβάνει δε τις προτάσεις επιτραπέζιου ψωμιού Προζυμένιο Σταρένιο και Προζυμένιο Ολικής Άλεσης, καθώς και Τοστ Φούρνου, χωρίς συντηρητικά. Επιπρόσθετα, η Ε.Ι Παπαδοπούλου προχώρησε στην ανανέωση της εικόνας του κωδικού Ψωμί Παπαδοπούλου, στο πλαίσιο της οποίας, εκτός από την αλλαγή της συσκευασίας, το Ψωμί Αρχαία Σπορά Παπαδοπούλου μετονομάστηκε σε Παπαδοπούλου Δίκοκκο. Στόχος της ανανέωσης είναι η απλοποίηση της εικόνας στο ράφι και η δημιουργία μιας ενιαίας ταυτότητας Παπαδοπούλου στο ψωμί, με την ενίσχυση του brand Παπαδοπούλου σε όλες τις συσκευασίες. Σημειώνεται τέλος ότι η σειρά Κρις Κρις Selection Toast Bread της Elbisco βραβεύτηκε από τους καταναλωτές ως «Προϊόν της Χρονιάς», στο πλαίσιο του ομώνυμου διεθνούς θεσμού για την καινοτομία καταναλωτικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Πλούσια διαφημιστική επικοινωνία σε τηλεόραση και digital
Elbisco: Καμπάνια για το λανσάρισμα του brand ψωμιού Φουρνίσματα Βοσινάκη της Elbisco δημιούργησε η Attp. Η καμπάνια «έτρεξε» σε τηλεόραση, digital και social media σε σκηνοθεσία Γιώργου Κανελλόπουλου και παραγωγή FeelMe Films.

Ε.Ι. Παπαδόπουλος: Καμπάνια για το Ψωμί Παπαδοπούλου και την ανανέωση της εικόνας του δημιούργησε για λογαριασμό της Ε.Ι. Παπαδόπουλος η McCann Athens. Η καμπάνια «έτρεξε» σε τηλεόραση και ψηφιακά Μέσα, ενώ την παραγωγή των ταινιών της ανέλαβε η Stefi Productions.

Καραμολέγκος: Η Καραμολέγκος ανέθεσε στη Frank & Fame τη δημιουργία της καμπάνιας λανσαρίσματος της σειράς ψωμιού Καραμολέγκος «Πρόζυμο», μέσω της οποίας τέσσερα διαφορετικά ψωμιά και προζύμια αναπτύσσουν τέσσερα αφηγήματα, τα οποία συνδέουν την παράδοση του ψωμιού με τη σύγχρονη αρτοποίηση. Οι ταινίες βασίστηκαν σε πορτραίτα ανθρώπων και αφηγήσεις με άξονα το προζύμι με σκοπό να προβάλουν μια σύγχρονη εικαστική ματιά με πλάνα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Την παραγωγή τηλεοπτικού ανέλαβε η Stefi Productions με σκηνοθέτη τον Θάνο Μήτσιο, ενώ τον ήχο επιμελήθηκε η Rabbeats Music. Επιπλέον, η εταιρεία δημιούργησε επίσης με τη Frank & Fame καμπάνια σε οnline και οffline περιβάλλον για το ψωμί για τοστ Kαραμολέγκος. Πρωταγωνιστής του τηλεοπτικού ήταν ένας άνδρας, ο οποίος, όταν, χαράματα, διαπίστωσε ότι έχει τελειώσει το ψωμί για τοστ, βγήκε στο κρύο για να το προμηθευτεί, διότι δεν ήθελε να αφήσει την κόρη του να φύγει για το σχολείο χωρίς τοστ. Την παραγωγή πραγματοποίησε η Stefi Productions σε σκηνοθεσία Αργύρη Παπαδημητρόπουλου και μουσική Rabbeats Music.

Κατσέλης: Καμπάνια για το λανσάρισμα του νέου ψωμιού για τοστ της Κατσέλης, Διπλοζυμωτό Τοστ, δημιούργησε η McVictor & Hamilton. Δίνοντας στο προϊόν τον ρόλο του πρωταγωνιστή και μέσα από μια σειρά κοντινών πλάνων, ο θεατής ακούει το Κατσέλης Διπλοζυμωτό Τοστ να μιλά για τη νέα «φάση της ζωής του» και για το πόσο περήφανο είναι γι’ αυτήν. Την παραγωγή του τηλεοπτικού επιμελήθηκε η Stefi Productions με σκηνοθέτη τον Γιώργο Ζαφείρη. Η καμπάνια αναπτύχθηκε στην τηλεόραση και στο διαδίκτυο. Κάποιους μήνες νωρίτερα, η εταιρεία είναι κυκλοφορήσει καμπάνια για το προϊόν Κατσέλης Διπλοζυμωτό δια χειρός επίσης McVictor & Hamilton, η οποία «έτρεξε» σε τηλεόραση και διαδίκτυο. Την παραγωγή τηλεοπτικού ανέλαβε η Stefi Productions, τη σκηνοθεσία ο Γιώργος Ζαφείρης και την εκφώνηση του σποτ ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος. Παράλληλα, το agency δημιούργησε για την Κατσέλης καμπάνια ευρύτερα για το ψωμί, με τίτλο «Το Ψωμί είναι η Αρχή», αναδεικνύοντας τον βασικό και αρχέγονο χαρακτήρα του. H καμπάνια αναπτύχθηκε σε τηλεόραση και digital σε παραγωγή Stefi Productions και σκηνοθεσία Γιώργου Ζαφείρη.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Επώνυμο, Αχνιστή,eponymo, achnisti