Μπορεί να βγει κερδισμένος ο Ελληνικός Τουρισμός από την κρίση της πανδημίας; Οι νέες συνήθειες των ταξιδιωτών & πρακτικές συμβουλές για την επόμενη μέρα

Η Tailwind σε συνεργασία με τη GlobalWebIndex, την κορυφαία εταιρεία έρευνας καταναλωτών, συνεισφέρει στην καλύτερη κατανόηση των προκλήσεων και των ευκαιριών που παρουσιάζονται λόγω COVID-19.

Ο τουρισμός ήταν η βιομηχανία που επλήγη περισσότερο από τις επιπτώσεις της πανδημίας, ιδιαίτερα στη χώρα μας που αποτελεί τη βαριά βιομηχανία (πηγή). Σημαντικές εταιρείες στον τομέα, όπως η AirBnB, η Marriot ή το TripAdvisor ανακοίνωσαν εκατομμύρια

χαμένα έσοδα και απολύσεις στις αρχές του 2020, οδηγώντας σε προβλέψεις έως και 50% της συρρίκνωσης του τομέα του τουρισμού (πηγή). Το μέγεθος των επιπτώσεων της πανδημίας στον τουρισμό αντικατοπτρίζεται αντίστοιχα στην τελευταία έρευνα της GlobalWebIndex.

50% των καταναλωτών αναβάλλουν τις διακοπές τους για αργότερα
Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσότεροι από 1 στους 2 καταναλωτές λένε ότι έχουν καθυστερήσει τις κρατήσεις τους για διακοπές. Πράγματι, στις 3 διαδοχικές έρευνες που έχει διεξάγει η GWI από τον Μάρτιο, έχουμε δει σταθερή αύξηση στην καθυστέρηση κρατήσεων διακοπών σε κάθε χώρα. Για παράδειγμα, στη Γαλλία αυξήθηκε από 28% στα μέσα Μαρτίου σε 48% στα μέσα Απριλίου και στις ΗΠΑ ο αριθμός αυτός αυξήθηκε από 30% σε 49% κατά την ίδια περίοδο. Ο αριθμός κορυφώνεται σχεδόν στο 46% στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο 42% για τη Γερμανία, δύο από τις βασικές χώρες προέλευσης εισερχόμενων τουριστών στην χώρα μας (πηγή).

Νο. 1 οι κρατήσεις διακοπών στις προτιμήσεις αγορών μετά την πανδημία
Για την Ελλάδα, και τις προσπάθειες επανεκκίνησης του τουρισμού το γεγονός που είναι θετικό είναι ότι η οργάνωση διακοπών θεωρείται ως η κορυφαία προτεραιότητα των ερωτηθέντων εφόσον μειωθούν τα κρούσματα στο ελάχιστο. Σχεδόν το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα είναι η πρώτη τους αγορά, φτάνοντας σχεδόν στο ένα τρίτο μεταξύ των ερωτηθέντων με υψηλό εισόδημα. Διαφορές παρατηρούνται επίσης μεταξύ των ηλικιών. Όσο μεγαλύτερος σε ηλικία είναι ο καταναλωτής, τόσο πιο πιθανό είναι να δώσουν προτεραιότητα στην κράτηση διακοπών (με τους baby boomers να βρίσκονται στο 29%, έναντι 18% για τη Gen Z).
Παρόλο που οι διακοπές είναι προτεραιότητα μετά την ύφεση την πανδημίας, το μεγάλο ερώτημα παραμένει: Πότε σχεδιάζουν οι άνθρωποι να ξανά ταξιδέψουν; Τα προηγούμενα ευρήματα μας δείχνουν ότι πάνω από το 50% των ερωτηθέντων σχεδιάζουν να ξαναρχίσουν τον προγραμματισμό των διακοπών τους όταν τα κρούσματα αρχίσουν να μειώνονται ή να τερματιστούν εντελώς στη χώρα τους.

Ταξιδιωτικές οδηγίες: χρήσιμες συμβουλές για την post –Covid19 εποχή
Είναι εύλογο να αναρωτιέται κανείς λοιπόν: θα μπορέσει ο ελληνικός τουρισμός να ανακάμψει μετά από αυτή τη δύσκολη στιγμή; Οι ταξιδιώτες απαντούν πως είναι θετικά προσκείμενοι στο να ξανά ταξιδέψουν ακόμη και άμεσα, εφόσον οι επιχειρήσεις προσαρμοστούν γρήγορα στη νέα πραγματικότητα. Παρακάτω, μερικές άκρως ενδιαφέρουσες πληροφορίες που προέκυψαν από τα δεδομένα μαζί με πρακτικές συμβουλές για το πώς να ξεπεραστεί η δεδομένη κρίση:

1. Aσφάλεια: Όταν ρωτήθηκαν, τι θα τους ενέπνεε εμπιστοσύνη ώστε να ταξιδέψουν ξανά, το προσωπικό αίσθημα ασφάλειας είναι μακράν η κορυφαία επιλογή μεταξύ των ερωτηθέντων – φτάνοντας στο 58% παγκοσμίως. Η ασφάλεια είναι επίσης υψίστης σημασίας για τους μεγαλύτερους σε ηλικίας ταξιδιώτες (65%). Από τις απαντήσεις αντιλαμβάνεται κανείς ότι η νέα τάξη πραγμάτων απαιτεί κάθε εταιρεία που δραστηριοποιείται στο τουριστικό τομέα να διατηρεί τα υψηλότερα πρότυπα υγιεινής. Αυτές που θα τηρήσουν αυστηρά αυτά τα πρότυπα, θα βγουν νικητές από αυτή τη δοκιμασία.

2. Εσωτερικός και οδικός τουρισμός: Μόνο το 20% δηλώνει ότι δεν σκοπεύουν να κάνουν αλλαγές στο τρόπο διακοπών τους. Η πιο δημοφιλής επιλογή αυτή τη στιγμή είναι να κάνουν διακοπές κοντά στο τόπο διαμονής τους, με δεύτερη δημοφιλέστερη τις διακοπές στη χώρα τους. Αυτό αντικατοπτρίζει έναν συνδυασμό δύο παραγόντων: τόσο την υποστήριξη των ερωτηθέντων στη χώρα τους όσο και τη σημασία των διακοπών με προτεραιότητα την ασφάλεια. Η ευκαιρία που αναδεικνύουν τα ευρήματα εδώ για τον τουριστικό κλάδο είναι προφανής: το κλειδί στην ανάκαμψη, τουλάχιστον για φέτος είναι ο εσωτερικός τουρισμός και ο τουρισμός με αυτοκίνητο από χώρες της Ευρώπης.

3. Ενσυναίσθηση στην Επικοινωνία: Σε ερώτηση σχετικά με το αν οι εταιρίες στον τομέα του τουρισμού πρέπει να συνεχίσουν τη διαφήμιση ως συνήθως, οι απόψεις διίστανται. Πάνω από το ένα τρίτο συμφωνούν, λίγοι περισσότεροι από το ένα τέταρτο διαφωνούν και το ένα τρίτο δηλώνουν ότι δεν είναι σίγουροι. Ωστόσο, η πλειονότητα των ερωτηθέντων ενέκρινε διαφημίσεις από εταιρίες σχετικές με τη πανδημία. Το κυρίως θέμα που ανακύπτει εδώ από τις απαντήσεις είναι ότι οι ταξιδιώτες προτιμούν μια επικοινωνιακή προσέγγιση που περιέχει ενσυναίσθηση, αναγνωρίζοντας ότι βρισκόμαστε σε έναν καινούργιο κόσμο που είναι διαφορετικός για όλους μας, προσαρμόζοντας ανάλογα το μήνυμα.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι καμία βιομηχανία δεν δέχτηκε χειρότερο πλήγμα από τον τουριστικό κλάδο. Λόγω του καθολικού «λουκέτου» των προηγούμενων μηνών, τα δεδομένα συμφωνούν πως οι άνθρωποι καθυστερούν την οργάνωση των διακοπών τους επ’ αόριστο. Επιπλέον, προκύπτει ότι ακόμη και όταν αποφασίσουν να κλείσουν τις διακοπές τους, ο τρόπος που θα κάνουν διακοπές θα είναι πολύ διαφορετικός από ότι συνήθως. Είναι σημαντικό για τη ελληνική τουριστική βιομηχανία να προσαρμοστεί γρήγορα στη νέα πραγματικότητα και να καταφέρει να δημιουργήσει ευκαιρίες μέσα από αυτήν την δύσκολη στιγμή. Η χρήση δεδομένων στα οποία μπορεί κανείς να βασιστεί για τη δημιουργία κατάλληλων στρατηγικών, θα δώσει στον τομέα την ευκαιρία να επανέρθει γρήγορα.

Η Tailwind, εταιρεία του ομίλου TDG, είναι αποκλειστικός συνεργάτης της GlobalWebIndex, φέρνοντας τις τοπικές επιχειρήσεις τα πιο τεκμηριωμένα δεδομένα αναφορικά με τις καταναλωτικές συνήθειες. Η Tailwind και η GlobalWebIndex έχουν δεσμευτεί να διατηρήσουν τα δεδομένα που αφορούν το Covid-19 δωρεάν σε όλους κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου. Για περισσότερες πληροφορίες και την επερχόμενη έρευνα, μπορείτε να βρείτε όλες τις έρευνες που σχετίζονται με το Covid-19 εδώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα