H ύφεση πλήττει και το ESG

Πάνω από 8 στους 10 CEOs αναμένουν ύφεση τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της KPMG. Όπως δείχνουν τα ευρήματα, σχεδόν οι μισοί «παγώνουν ή επανεξετάζουν τις υπάρχουσες ή προσχεδιασμένες πρωτοβουλίες ESG για το επόμενο εξάμηνο», ενώ περίπου ένας στους τρεις το έχει κάνει ήδη.

Τα περισσότερα στελέχη που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι τα ζητήματα περιβάλλοντος, κοινωνικής υπευθυνότητας και εταιρικής διακυβέρνησης αποτελούν δομικό στοιχείο της επιτυχίας τους. Ωστόσο, με τις προκλήσεις που προκύπτουν από τη συρρικνούμενη

οικονομία, οι επιχειρήσεις προσπαθούν να εξισορροπήσουν «μεσοπρόθεσμους περιβαλλοντικούς στόχους με τη διασφάλιση της βραχυπρόθεσμης οικονομικής τους σταθερότητας», σύμφωνα με τους ερευνητές.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι δαπάνες για ESG στόχους που δεν ορίζονται ρητά από κανονιστικά πλαίσια είναι από τις πρώτες που περικόπτονται, δεδομένου μάλιστα του εντεινόμενου σκεπτικισμού απέναντι σε αυτήν τη στοχοθεσία από επενδυτές. Ωστόσο, το θεσμικό πλαίσιο σε Ευρώπη και ΗΠΑ γίνεται αυστηρότερο σχετικά με την εφαρμογή κριτηρίων ESG, για επενδυτές και επιχειρήσεις.

Μάλιστα, το 72% των ερωτώμενων δήλωσε ότι «πιστεύει ότι η έρευνα όλων των εμπλεκόμενων μερών γύρω από ζητήματα ESG», όπως ο αντίκτυπος στο κλίμα, «θα συνεχίσει να αυξάνεται», ενώ υπάρχει πίεση για συστηματικό reporting.

(Πηγή: AdAge)

Keywords
Τυχαία Θέματα