Back to School – Products, Services, Retailers: Personalization και value for money επιλογές οδηγούν την αγορά

Η νέα σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά βρίσκεται προ των πυλών και τα brands και οι εταιρείες που ασχολούνται με τα σχετικά είδη έχουν ήδη ξεκινήσει την παρουσίαση των προϊόντων τους. Στο πλαίσιο αυτό και σε συμφωνία με τις υφιστάμενες διεθνείς τάσεις, ξεδιπλώνουν το στρατηγικό τους πλάνο μέσα από διαφημιστική επικοινωνία, προωθητικές ενέργειες και πρωτοβουλίες και στα καταστήματα, εστιάζοντας ιδιαιτέρως στην ποιότητα και την ικανοποίηση του κοινού και καλύπτοντας ανάγκες όπως ποιότητα, εξατομίκευση και value for money επιλογές.

Σύμφωνα

με στοιχεία της εταιρείας παροχής υπηρεσιών e-commerce, Printify, οι αγοραστές της περιόδου διεθνώς, πριν και κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, πραγματοποιούν τις υψηλότερες πωλήσεις του καλοκαιριού, δαπανώντας 110,8 δισ. για σχολικά είδη και υπερβαίνοντας, όπως αναφέρει, κάθε άλλο ειδικό κοινό τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Παράλληλα, με 80% των αγοραστών, οι οποίοι συνηθίζουν να προχωρούν σε αγορές λίγο πριν και όταν ανοίγουν τα σχολεία, να αναμένουν αύξηση των τιμών, οι εταιρείες και τα brands αποκτούν ευκαιρίες να «διεκδικήσουν» νέα κοινά-στόχος και να παρέχουν στους υφιστάμενους πελάτες τους σχολικά είδη σε αποκλειστικές προσφορές.

Σε επίπεδο τάσεων, οι οποίες θα διαμορφώσουν την αγορά στον κλάδο φέτος, η Printify αναφέρει ότι 45% των καταναλωτών σχεδιάζουν φέτος να πραγματοποιήσουν τις back to school αγορές τους online, ενώ όλο και περισσότεροι αναζητούν οικολογικές σχολικές προμήθειες, πριν ακόμη ξεκινήσει η σχολική χρονιά. Όσον αφορά στα είδη τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις περιπτώσεις e-learning, ακόμη και κατ’ οίκον, όπως καρέκλες και mousepads, η πηγή εκτιμά ότι, έως το 2030, η αγορά τους διεθνώς θα έχει αγγίξει τα 484 δισ. δολάρια, καθώς, τόσο οι γονείς, όσο και οι μεγαλύτεροι μαθητές και φοιτητές δίνουν έμφαση στην αναζήτηση εργονομικών προϊόντων.

Smart, personalized, value for money επιλογές
Στην εγχώρια αγορά, οι εταιρείες του κλάδου, ενώ διακρίνουν μια διστακτικότητα από την πλευρά του καταναλωτικού κοινού λόγω των αυξήσεων στις τιμές, γίνονται ταυτόχρονα μάρτυρες μιας συνεχιζόμενης εξέλιξής του και στροφής σε ακόμη πιο προσωποποιημένες εμπειρίες, οι οποίες «διεκδικούν», σε έναν βαθμό, την πιστότητά του. «Ο πελάτης σήμερα δεν διαχωρίζεται πλέον σε “e-shopper” και πελάτη φυσικών καταστημάτων», υπογραμμίζει ο Γιάννης Καμηλάκης, Marketing Director, Public Group. «Θέλει smart επιλογές και προσωποποιημένες εμπειρίες για να παραμείνει πιστός. Απαιτεί από μια μάρκα να βρίσκεται εκεί σε κάθε στιγμή και να τον διευκολύνει σε κάθε αγορά, προσφέροντας μια ευχάριστη καταναλωτική εμπειρία», περιγράφει.

Προβλέπει δε ότι, το επόμενο χρονικό διάστημα, το AI θα επιταχύνει και θα ενισχύσει την τάση για ακόμη περισσότερα. Για διστακτικότητα του καταναλωτικού κοινού, λόγω περιορισμένου εισοδήματος, μετά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις στην ενέργεια, τα καύσιμα και σε όλα σχεδόν τα αγαθά, κάνει λόγο η Πόπη Σκαγιά, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Εμπορική Διευθύντρια, Skag. «Αυτό που διαισθανθήκαμε στη Skag, ήταν την ανάγκη του καταναλωτή να αγοράσει προϊόντα ποιοτικά με value for money αξία. Αυτός ήταν και ο στόχος της εμπορικής μας πολιτικής για το 2023, δομώντας μια νέα πολιτική προς αυτήν την κατεύθυνση. Το αποτέλεσμα είναι ότι αυτή η αλλαγή λειτούργησε πολύ θετικά και έχει αναπτυχθεί μια ισχυρή δυναμική που σίγουρα θα συνεχιστεί».

360º επικοινωνίες ως συνοδεία λανσαρισμάτων
Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, κάθε εταιρεία ή brand με προϊόντα ή υπηρεσίες τα οποία αφορούν το μαθητικό κοινό και τους γονείς του προχωρά στο λανσάρισμα νέων προϊόντων, στην ανανέωση υφιστάμενων ή στην παροχή νέων λύσεων με σκοπό την προσέλκυση και διευκόλυνσή τους, σε συμφωνία πάντα με τις διεθνείς τάσεις της άνεσης και εργονομίας, του eco-friendliness και της αγοράς κάποιων back to school προϊόντων ήδη από τη θερινή περίοδο που προηγείται. Και σε αυτά μπορεί να περιλαμβάνονται από χαρτικά, είδη γραφής, σχολικές τσάντες έως και ενδύματα, έπιπλα, wearables και είδη τεχνολογίας. Έτσι, μεγάλοι και μικρότεροι retailers, αλυσίδες και μη, κατασκευαστές και πάροχοι λύσεων προσαρμόζουν σε κάποιο βαθμό τη στρατηγική marketing τους, υλοποιώντας καμπάνιες -όπως, μέχρι στιγμής φέτος, οι Skag, Public, Μουστάκας, Πλαίσιο Computers, Epapoutsia.gr, H&M, Home Markt κ.ά.-, καθώς και προωθητικές ενέργειες και άλλες marketing πρωτοβουλίες.

«Το 2023 ξεκίνησε πολύ δυνατά για τα καταστήματα Public, με το λανσάρισμα υπηρεσιών, όπως: 1. Τρεις άτοκες δόσεις χωρίς πιστωτική με Klarna και στα καταστήματα. 2. Locker Pick up 24/7 σε 1.600 σημεία με την Box Now. 3. Υπηρεσία Flex Delivery για επιλογή χρόνου παράδοσης αγαπημένων προϊόντων σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα. 4. Προσφορά, πρόσφατα, στους πελάτες μας κορυφαία ελληνικά audiobooks από φωνές γνωστών καλλιτεχνών μέσα από τη συνεργασία με την Bookvoice», αναφέρει ο Γιάννης Καμηλάκης. Από την πλευρά της, η Πόπη Σκαγιά ανέδειξε τη σημασία που είχε για την εταιρεία το πρόσφατο rebranding της, υπογραμμίζοντας τα εξής: «Με τη διαδικασία του rebranding, τα 2.200 προϊόντα της Skag σχεδιάστηκαν από την αρχή, μέσα από την ανανεωμένη εικόνα της μάρκας, αποτυπώνοντας τη νέα στιλιστική της άποψη σε απλή, χρηστική και minimal γραμμή». Αποκάλυψε δε ότι «από τα τέλη Αυγούστου, θα “τρέξει” νέα τηλεοπτική καμπάνια της Skag, ενώ η επικοινωνία θα κορυφωθεί με digital καμπάνια η οποία θα διαρκέσει από τον Σεπτεμβρίου μέχρι τα μέσα Οκτώβρη».

Εξωστρέφεια, ανανέωση και top of mind awareness
Ο καταναλωτής αποτελεί την πυξίδα και τον «προορισμό» για τη διαμόρφωση της back to school στρατηγικής με τις εταιρείες να την εδραιώνουν σταθερά και μακροπρόθεσμα, πραγματοποιώντας αναγκαίες προσαρμογές. Σε συνέχεια του rebranding της περασμένης άνοιξης, η Πόπη Σκαγιά σημειώνει ότι η κίνηση αυτή δεν ήταν απλώς μια αλλαγή λογοτύπου, αλλά μια βαθιά αλλαγή στην κουλτούρα της εταιρείας και όχι μόνο, με στόχο να έρθει πιο κοντά στο καταναλωτικό κοινό και να αυξήσει τη διείσδυσή της στα δεδομένα κανάλια της αγοράς. «Η Skag γίνεται πιο εξωστρεφής, ανανεωμένη με φρέσκο προϊοντικό portfolio και με νέα στρατηγική, η οποία δομήθηκε στα πλαίσιο της νέας τοποθέτησης της μάρκας με δυνατό επικοινωνιακό πλάνο που θα τρέξει στο Back-to-School 2023», εξηγεί η ίδια.

Σε τρεις άξονες στηρίζουν τη marketing στρατηγική τους τα Public, με τον Γιάννη Καμηλάκη να σημειώνει ότι ο πρώτος άξονας είναι να συνεχίσουν να χτίζουν top of mind awareness στις προγραμματισμένες αγορές με έμφαση στις περιόδους που γίνονται εποχικά αγορές και δημιουργώντας ευκαιρίες για τη μάρκα να μιλήσει αυθεντικά. «Ο δεύτερος άξονας είναι η δημιουργία νέων σημείων με περισσότερη “Public εμπειρία” και στόχο να φέρουμε στο κατάστημα το κατάλληλο κοινό. Θέλουμε η οικογένεια να περνά χρόνο σε ένα ευχάριστο περιβάλλον. Μέχρι τον Αύγουστο του 2023, έχουμε 13 νέες βιβλιοθήκες και, στο τέλος του έτους, θα έχουμε ολοκληρώσει περισσότερα από 300 events στα κατάστηματά μας», περιγράφει για τον δεύτερο άξονα στρατηγικής των Public. Όσο για τον τρίτο άξονα -και πολύ βασικό, όπως υπογραμμίζει ο ίδιος-, είναι το χτίσιμο των omnichannel υπηρεσιών οι οποίες προσφέρουν ευκολία και ευελιξία στον πελάτη. Και όλα αυτά, όπως τονίζει, σεβόμενοι τις αξίες του brand.

Γιάννης Καμηλάκης, Marketing Director, Public Group

«Έμφαση σε ευκολία, ποικιλία και ευελιξία»
«Η μάρκα Public είναι ένα “love brand” το οποίο αντανακλά έναν μοναδικό συνδυασμό εμπειριών και προϊόντων στο κατάστημα – τόσο φυσικό, όσο και ψηφιακό. Και αυτό, διότι πρώτα φροντίζουμε την εμπειρία και έπειτα την επικοινωνία. Επομένως, υλοποιούμε και σχεδιάζουμε την αντίστοιχη επικοινωνία με στόχο να αναδείξουμε την ποικιλία, την τεχνογνωσία και τις υπηρεσίες που διευκολύνουν πρακτικά και τους πελάτες μας. Η επικοινωνία της Public για το 2023 δίνει έμφαση στην ευκολία, στην ποικιλία και στην ευελιξία και απλώνεται σε όλα τα κανάλια που βρίσκεται ο πελάτης. Το media mix που χρησιμοποιούμε είναι well structured, ώστε να έχουμε απήχηση σε όλα τα κανάλια, “παντρεύοντας” τα καλά των παραδοσιακών μέσων με το digital περιβάλλον. Στόχος μας είναι να είμαστε εκεί που βρίσκεται ο πελάτης μας, με το κατάλληλο περιεχόμενο, την κατάλληλη στιγμή».

Πόπη Σκαγιά, Διευθύνουσα Σύμβουλος & Εμπορική Διευθύντρια, Skag

«Οι καταναλωτές να πραγματώνουν τα όνειρα τους»
«Η μάρκα Skag έχει δομηθεί πλέον σε τέσσερις πυλώνες: 1. Μάθηση (τετράδια, θεματικά, στυλό, γόμες, ξύστρες). 2. Δημιουργία (μπλοκ ζωγραφικής, ακουαρέλας, πινέλα). 3. Οργάνωση (κλασέρ γραφείου, μπλοκ γραφής, ντοσιέ λάστιχο). 4. Παιχνίδι (παζλ, λούτρινα, ξύλινα, τουβλάκια). Θέλουμε, μέσα από τα προϊόντα μας, οι καταναλωτές να διαμορφώνουν την καθημερινότητά τους με έμπνευση. Θέλουμε να αποτελούμε για αυτούς πηγή έμπνευσης, μέσα από την οποία ο καθένας θα πραγματώνει τους στόχους και τα όνειρά του. Είμαστε εδώ για να δώσουμε χαρά στην κάθε ημέρα του καθενός ξεχωριστά, με τα χρώματα την ποικιλία και τα εμπνευσμένα σχέδια που παράγει η Skag για τους καταναλωτές».

Φρεσκάδα και νεανικά πρόσωπα στην back to school επικοινωνία
Πληθώρα νέων καμπανιών, οι οποίες ξεκίνησαν να αναπτύσσονται από τα τέλη του προηγούμενου μήνα, «ανοίγουν» τον κύκλο της διαφημιστικής επικοινωνίας των brands που απευθύνονται κυρίως σε μαθητές, φοιτητές και γονείς ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς. Χιούμορ, έξυπνο σενάριο, έντονοι χρωματισμοί, πλήθος επιλογών και φυσικά φρέσκα νεανικά πρόσωπα επιστρατεύονται για τη βέλτιστη ανάδειξη προϊόντων και υπηρεσιών και την προσέλκυση του αγοραστικού κοινού. Μέχρι στιγμής, οι καμπάνιες που ξεδιπλώνονται είναι οι ακόλουθες, ενώ αναμένεται το λανσάρισμα περισσότερων.

Epapoutsia.gr: To epapoutsia.gr παρουσίασε τη φετινή back to school καμπάνια του, με τίτλο «Στο σχολείο. Έτοιμοι. Πάμε!». Η καμπάνια περιλαμβάνει φωτογραφίες και videos με παπούτσια για τη φυσική αγωγή και το περπάτημα, σακίδια πλάτης, κασετίνες, τσαντάκια μέσης, παγούρια, γαλότσες και παντόφλες κ.ά. Σε επίπεδο brands διατίθενται, μεταξύ άλλων, τα Jansport, Converse, Reebok, η παστέλ συλλογή σακιδίων πλάτης της Doughnut, παγούρια Adidas ή Puma κ.ά.

Μουστάκας: Στη Solid Havas ανέθεσε τη φετινή back to school καμπάνια της για τα σχολικά είδη η εταιρεία παιχνιδιών Μουστάκας. Η καμπάνια προβάλλεται σε τηλεόραση και digital/YouTube, ενώ, στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθούν «ανοίγματα» της main καμπάνιας και σε θεματικά ραδιοφωνικά. Την παραγωγή ανέλαβε η Sting Studio.

Must: Στον «αέρα» βρίσκεται η νέα καμπάνια της Διακάκης Εισαγωγική ΑΕ για το brand σχολικών τσαντών Must. Η καμπάνια αναπτύσσεται σε τηλεόραση, ραδιόφωνο και digital και καλεί το μαθητικό κοινό και τους γονείς να κάνουν τη χρονιά «ένα συναρπαστικό παιχνίδι» και να παίξουν μπάλα «σαν αστέρι». Την καμπάνια «υπογράφει» το διαφημιστικό agency εκ Θεσσαλονίκης, Butterfly.

Πλαίσιο Computers: H Πλαίσιο Computers επιστρέφει στα θρανία με νέα καμπάνια σε δημιουργικό της Job Athens. Το νέο τηλεοπτικό σποτ απευθύνεται στους γονείς και τους προτείνει να βοηθήσουν τα παιδιά να ανακαλύψουν την κλίση τους, ώστε να μεγαλουργήσουν. Η καμπάνια προβάλλεται σε τηλεόραση, digital (Google και publishers), σε κατάλογο, Τύπο και in store. Η παραγωγή της έγινε εσωτερικά, σε συνεργασία με τη Newton.

Public: Στην υλοποίηση καμπάνιας με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς προχώρησαν τα Public. Η καμπάνια, με τίτλο «Το τέλειο πλάνο», υλοποιήθηκε σε δημιουργικό της brand development ομάδας του Public σε συνεργασία με τη The Lazer Cow, η οποία επιμελήθηκε και την παραγωγή.

Skag: Η 4 Wise Monkeys δημιούργησε την πρώτη της καμπάνια για λογαριασμό της Skag -προϊόν της συνεργασίας τους, μετά από απευθείας ανάθεση. Η καμπάνια ξεκίνησε σε digital περιβάλλον, ενώ ακολούθησε άμεσα και τηλεοπτικό σποτ. Παράλληλα, το διάστημα από 18 Σεπτεμβρίου έως και 24 Οκτωβρίου, θα «τρέξει» πανελλαδικά και διαγωνισμός – digitally και physically μέσα στα βιβλιοπωλεία.

Keywords
school, αγορα, school, νέα, σχολεια, προσφορες, online, smart, public, group, εταιρεία, home, markt, locker, box, flex, delivery, ελλαδα, top, media, μπλοκ, παζλ, videos, converse, reebok, adidas, puma, studio, θεσσαλονικη, job, athens, google, store, newton, cow, κλειστα σχολεια, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αξια, Καλή Χρονιά, θερινη ωρα, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, 600 δις, αλλαγη ωρας 2012, αλλαγη ωρας 2013, δυνατα, σχολικα ειδη, σχολικες τσαντες, εμπορικη, επιπλα, μουστακας, ονειρα, πλαισιο, ραδιοφωνο, τηλεοραση, φυσικη, φωτογραφιες, χρωματα, adidas, public, puma, smart, αγωγη, αυξηση, αξονας, αξονες, απηχηση, αφορμη, βιβλιοπωλεια, βρισκεται, γινεται, γινονται, γομες, γονεις, δευτερο, διαστημα, ευχαριστο, εγινε, εμπνευση, ενεργεια, επικοινωνια, εταιρεία, εξυπνο, ιδια, υπηρεσια, υπηρεσιες, εικονα, κινηση, κλιση, λογο, μπλοκ, παντα, οικογενεια, παιδια, παπουτσια, παρουσιαση, περιβαλλον, πηγη, πυξιδα, ποιοτητα, πωλησεις, σεναριο, σιγουρα, συνεχεια, στυλο, σχεδια, σχολειο, ταση, τσαντες, υλοποιηση, φυσικα, φυσικο, χιουμορ, χτισιμο, χαρα, ψηφιακο, athens, group, αγορες, box, converse, cow, delivery, ειδη, ελληνικα, εμφαση, newton, flex, home, job, locker, media, markt, παιχνιδι, reebok, studio, online, top, θετικα, videos, ξεκινησε, store
Τυχαία Θέματα