Έκθεση με προσωπικά αντικείμενα της Μαρίας Κάλλας

10:51 20/9/2011 - Πηγή: TVNea

«Θεε μου δώσε μου ότι εσύ νομίζεις, αλλά δώσε μου μαζί και τη δύναμη να το αντέξω» σημείωνε στο ημερολόγιο της η ντίβα Μαρία Κάλλας. Αν και όχι ιδιαίτερα θρήσκα είχε τη «δική της» ιδιότυπη σχέση με τα θεία και δεν αποχωριζόταν τους σταυρούς και τα φυλακτά της. Ιδιαίτερη θέση ανάμεσα στα δεκάδες προσωπικά αντικείμενα της Μαρία Κάλλας κατέχουν μια σειρά σταυροί
που φορούσε πάντα στις εμφανίσεις της ως το τέλος της ζωής της. Τα 116 από τα 300 και πλέον προσωπικά αντικείμενα και ενδύματα της κορυφαίας Ελληνίδας σοπράνο Μαρία Κάλλας (2 Δεκεμβρίου 1923 - 16 Σεπτεμβρίου 1977), εκτίθενται έως και τις 13 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Τα αντικείμενα αποτελούν μέρος της συλλογής του συλλέκτη Νίκου Χαραλαμπόπουλου και στο σύνολο τους επρόκειτο να εκτεθούν στο υπό ίδρυση Μουσείο Μαρία Κάλλας στην Τεχνόπολη των Αθηνών. «Η υπόθεση ξεκίνησε από την προηγούμενη δημοτική αρχή - επί δημαρχίας του Νικήτα Κακλαμάνη- «πάγωσε» όμως μετά την αλλαγή της δημοτικής αρχής» ελεγε σήμερα παρουσιάζοντας το μέρος της συλλογής του που θα παρουσιάζεται  στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ο Νίκος Χαραλαμπόπουλος. Η εκθεση στο...
Μέγαρο Μουσικής (το οποίο από την ίδρυση του προ 11ετίας πάντα ξεκινούσε την καλλιτεχνική σεζόν με μουσικό -γκαλά αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας ανήμερα την ημέρα του θανάτου της ) συνδιοργανώνεται από τον ΟΜΜ-Θ και το Ίδρυμα Μελετών και Αλληλεγγύης .
Στο φουαγιέ (τρίτος όροφος) του κτιρίου Μ1 του Μεγάρου Μουσικής οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία μεταξύ άλλων αντικειμένων της ντίβας να περιηγηθούν στην απόλυτα προσωπικής της ζωή μέσω  των γυαλιών ηλίου που φορούσε πάντα , ενός μικρού φλιτζανιού του καφέ που φέρει το μονόγραμμα «Ω» (Ωνάσης) και φέρεται η Μαρία Κάλλας να το πήρε ως ενθύμιο από το Σκορπιό όπου ζούσε με τον Έλληνα κροίσο, ενός χρυσού σταυρού από έβενο (από τα αγαπημένα της κοσμήματα που είχε ζητήσει να ταφεί μαζί του αλλά τελικά κάποιος από τους συγγενείς το κράτησε για ενθύμιο).
Ανάμεσα στα προσωπικά αντικείμενα και ρούχα που εκτίθενται είναι και τουαλέτες (οι περισσότερες σχεδιασμένες από την αγαπημένη της σχεδιάστρια και φίλη «ΒIKI? (εγγονή του συνθέτη Τζιάκομο Πουτσίνι), χρυσά μενταγιον και σκουλαρίκι - ακόμα και τα πρωτότυπα των ιατρικών αναλύσεων στις οποίες  είχε υποβληθεί σε εργαστήριο του Μιλάνο λίγες μέρες πριν το θάνατο της.
Η έκθεση - βουτιά στην προσωπική ζωή της Ελληνίδας  ντίβας θα είναι ανοιχτή καθημερινά στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ως τις 13 Νοεμβρίου.

ΑΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα