Τι θα συμβεί εάν ναυαγήσουν οι διαπραγματεύσεις Σκοπίων-Ελλάδας;

«Τι θα συμβεί εάν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Σκοπίων και της Ελλάδας δεν λειτουργήσουν; Τότε το κράτος των Σκοπίων θα καταστεί όμηρος της Ευρω-Ατλαντικής ενσωμάτωσης, λόγω της διαφωνίας του ονόματος».

Το Σκοπιανό δημοσίευμα αναφέρει ότι η χώρα έχει σήμερα μερικές εναλλακτικές λύσεις.

Η πρώτη είναι να

ζητήσει την εφαρμογή της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, συγχρόνως με διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

Η δεύτερη είναι ο μεσολαβητής για την ελληνο-σκοπιανή διαφωνία του ονόματος, Μάθιου Νίμιτς, να καταθέσει ένα ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, προτείνοντας ο ίδιος μια ονομασία, αφού δεν μπορεί να βρεθεί μια λύση, όπως διαβάζουμε στο Βαλκανικό Περισκόπιο.

Τρίτον, τα Σκόπια να επιδιώξουν μια εκ νέου ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (με το όνομα «Μακεδονία»), η επιλογή αυτή δίνει τουλάχιστον μία ευκαιρία αλλά είναι και επικίνδυνη, αφού η χώρα δεν θέλει να επαναληφθεί η ένταξή της στον ΟΗΕ, επιπλέον δεν είναι σαφές μέχρι στιγμής πόσες χώρες έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα και δεν ξέρει κανείς πως θα ψηφίσουν.

Η τελευταία εναλλακτική λύση είναι να παγώσουν οι διαπραγματεύσεις με την Αθήνα, εφ’ όσον, βέβαια, η σκοπιανή πλευρά, έχει την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Keywords
Τυχαία Θέματα