Σπ.Λυκούδης: Η ΔΗΜΑΡ Θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό

«Η Δημοκρατική Αριστερά θα υπερψηφίσει τον Προϋπολογισμό του 2013. Αποφασίσαμε κυρίως με πολιτικά κριτήρια», ανέφερε στην Ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής Επικρατείας της ΔΗΜΑΡ Σπύρος Λυκούδης, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

«Τα επιβάλλει η πρωταρχική επιλογή μας να στηρίξουμε την κυβέρνηση και να συμμετάσχουμε στη μεγάλη εθνική προσπάθεια για τη διέξοδο από την κρίση και την παραμονή της χώρας μας στην Ευρωζώνη. Θα προσπαθήσω να

καταθέσω μερικές σκέψεις για το κατά πόσον είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτά που έρχονται, που είναι τα πραγματικά δύσκολα. Επιτρέψτε μου, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να υπενθυμίσω ότι παραμένει μετέωρο, δεκαετίες τώρα, το θεμελιώδες ερώτημα «προς τα πού πορευόμαστε». Ως χώρα, ως πολιτικό σύστημα, ως Κοινοβούλιο, ως κράτος και ως κοινωνία. Αυτό το ερώτημα, περισσότερο πιεστικό από ποτέ, ταυτίζεται σήμερα με την προσπάθεια επιβίωσής μας. Ψηφίσαμε χθες το Πολυνομοσχέδιο. Αύριο θα κληθούμε να ψηφίσουμε τον Προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση πήρε μια ώθηση, θα εξασφαλίσει, πιθανολογώ, και την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου αύριο. Θα συνεχίσει. Προς τα πού όμως;

Σε ποια κατεύθυνση; Με ποιο προορισμό; Η επόμενη μέρα της ψήφισης μέτρων και Προϋπολογισμού θα καθορίσει το πλαίσιο διαμόρφωσης του νέου οικονομικού προτύπου της χώρας και το παραγωγικό μοντέλο, πάνω στο οποίο θα στηρίζεται. Και συνήθως ο Προϋπολογισμός και η κριτική του επιστεγάζουν έναν πολιτικό διάλογο για τις κατευθύνσεις της Οικονομίας και τις προτεραιότητες της παραγωγής και της κοινωνίας. Υπάρχει όμως σ΄αυτήν την αίθουσα στοιχειώδης επικοινωνία, συνθήκες και διάθεση εποικοδομητικού διαλόγου; Μπορούμε, μετά από πέντε χρόνια ύφεσης, μεγάλης μείωσης του εθνικού προϊόντος , με την ανεργία και τη φτώχεια να καλπάζουν, μπορούμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να διαμορφώσουμε μερικά minima συναντίληψης, να συζητήσουμε τις δυνατότητες και την προοπτική της χώρας μας, επιτέλους; Αυτό συνιστά την ευθύνη μας, την ευθύνη όλων μας.

Όμως σήμερα περισσεύουν οι τακτικισμοί. Ποιός είναι περισσότερο έτοιμος να κυβερνήσει, ποιος εντοπίζει πιο συχνά πραξικοπήματα και χούντες, ποιος ανακαλύπτει καθημερινά συνταγματικές εκτροπές, ποιος θα κολλήσει εκβιαστικά μια «δύσκολη» διάταξη στο Μνημόνιο, ώστε να ψηφιστεί αβρόχοις ποσί και ποιος θα προστατέψει περισσότερα προκλητικά κεκτημένα! Αυτή είναι η κυρίαρχη εικόνα του Κοινοβουλίου, με πρωταγωνιστές μάλιστα εκείνους, οι οποίοι κόπτονται για την εθνική και κοινωνική αξιοπρέπεια. Με την υπογραφή του Α΄ Μνημονίου η χώρα μας τέθηκε σε διεθνή οικονομικό έλεγχο. Σε απλά ελληνικά, αυτό σημαίνει ότι οι δανειστές μάς επιβάλλουν μέτρα, έχουν το δικαίωμα να παρακολουθούν την εκτέλεσή τους, και τη δυνατότητα να αναστέλλουν την καταβολή των δόσεων - την έχουν ασκήσει κιόλας- εφόσον εκτιμούν ότι δεν προχωράμε. Σημειώσαμε μεγάλα βήματα στη μείωση του ελλείμματος, άλλες όμως θετικές επιδόσεις δεν έχουμε να επιδείξουμε. Ούτε εμείς στο θέμα των μεταρρυθμίσεων και του εκσυγχρονισμού, ούτε βεβαίως η τρόικα στο θέμα του χρέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα