Ευθύνες της τρόικας και Ελλήνων πολιτικών βλέπουν Times και Journal

Παραγραφή χρεών και χαμηλότερα επιτόκια υποστηρίζει για την Ελλάδα σε κύριο άρθρο της η «Νιου Γιορκ Τάιμς», υπογραμμίζοντας ότι «τo ελληνικό κοινοβούλιο έπραξε χθες ό,τι έπρεπε να πράξει».

Με τίτλο «Η Ελλάδα πίνει το κώνειο», η σύνταξη της νεοϋορκέζικης εφημερίδας προβάλλει την εκτίμηση ότι η στρατηγική της λιτότητας έχει ήδη δοκιμαστεί και έχει ήδη αποτύχει παταγωδώς,

επισημαίνοντας ότι, παρά ορισμένες αποσκιρτήσεις από την κυβέρνηση συνασπισμού, οι Έλληνες βουλευτές ενέκριναν με μικρή πλειοψηφία το πακέτο νέων μέτρων λιτότητας ύψους 23 δισ. δολαρίων, το οποίο περιελάμβανε περαιτέρω περικοπές δαπανών σε κοινωνικές υπηρεσίες, συντάξεις και μισθούς δημοσίων υπαλλήλων, καθώς επίσης, φορολογικές αυξήσεις που απαίτησαν οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας.

Σε αντάλλαγμα, όπως σημειώνεται, η τρόικα των επίσημων δανειστών -η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ΕΚΤ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- υποσχέθηκε να εξετάσει, αλλά όχι να εγγυηθεί, τη μείωση των επιτοκίων για τα δάνεια προς την Ελλάδα και την αποδέσμευση δανειακής βοήθειας ύψους 40 δισ. δολαρίων που η Αθήνα χρειάζεται για να αποφύγει τη χρεοκοπία. Στη συνέχεια, διατυπώνεται η άποψη ότι κανείς υπεύθυνος Έλληνας βουλευτής δεν θα μπορούσε να αγνοήσει τις τρομακτικές συνέπειες μιας καταψήφισης του πακέτου. Αλλά κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει την απειλή που συνιστούν οι εν λόγω περικοπές για την κοινωνική σταθερότητα. Ακόμη και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που πάλεψε σκληρά για να προωθήσει το πακέτο εντός του Κοινοβουλίου, χαρακτήρισε «άδικες» τις περικοπές που επεβλήθησαν, όπως επισημαίνεται.

Στο κύριο άρθρο τονίζεται ότι η πραγματικότητα είναι πως σχεδόν ό,τι εμπεριέχεται στο εν λόγω πακέτο λιτότητας έχει ήδη δοκιμαστεί και έχει ήδη αποτύχει παταγωδώς. Αυτά τα δυσκολοχώνευτα μέτρα, υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά, δεν θα καταστήσουν επ’ ουδενί τα ελληνικά χρέη πιο εύκολα πληρωτέα, δεν θα φέρουν τους προϋπολογισμούς εγγύτερα στο ισοζύγιο, ούτε θα συμβάλουν στις δομικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ελλάδα για να αναζωογονήσει την οικονομία της. Αντιθέτως, θα συρρικνώσουν περαιτέρω μια οικονομία που ήδη έχει συρρικνωθεί κατά περίπου 25% τα τελευταία χρόνια, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη τη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης στη χώρα, πάντα σύμφωνα με το κύριο άρθρο της «Νιου Γιορκ Τάιμς». Ακολούθως, σημειώνεται ότι η στρατηγική της λιτότητας υποτίθεται ότι θα μείωνε το ποσοστό του ελληνικού χρέους επί του ΑΕΠ της χώρας. Αλλά αυτό το ποσοστό έχει αυξηθεί, παρά τις παραγραφές χρέους και τα δάνεια, γιατί η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί πάρα πολύ.

Το νέο πακέτο αναμένεται να προκαλέσει νέα συρρίκνωση της τάξης του 9%. Τονίζεται ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της, ενώ παρεμποδίζει την οικονομική της ανάπτυξη. Η Ελλάδα οφείλει να ενδυναμώσει την αγορά εργασίας της και ο μόνος τρόπος για να προχωρήσει σ' αυτό είναι μέσω περισσότερων παραγραφών χρεών και χαμηλότερων επιτοκίων στα δάνεια που έλαβε από την Ευρώπη, όπως επίσης μέσω της απελευθέρωσης κλειστών αγορών εργασ

Keywords
Τυχαία Θέματα