ΙΟΒΕ: Σε υψηλό 3,5 ετών το οικονομικό κλίμα

16:04 4/4/2013 - Πηγή: NewsBomb

Σε υψηλό 3,5 ετών διαμορφώθηκε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα τον Μάρτιο, με τη βελτίωση που παρατηρείται από τις αρχές του έτους να παγιώνεται.

Σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), ο δείκτης οικονομικού κλίματος ανήλθε στις 88,1 μονάδες τον Μάρτιο από 86,9 μονάδες που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2009, ωστόσο, ο δείκτης συνεχίζει να βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο δεκαετίας των 96,1 μονάδων.

Σύμφωνα,

πάντως, με το ΙΟΒΕ, ο δείκτης δεν αποτυπώνει πλήρως το εγχώριο κλίμα τον περασμένο μήνα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας διεξήχθη πριν από τις εξελίξεις στην Κύπρο και ενδεχομένως να μην λαμβάνει υπόψη τις αβεβαιότητες που προέκυψαν έκτοτε.

Σε επίπεδο κλάδων, οι προσδοκίες βελτιώθηκαν στη βιομηχανία και το λιανικό εμπόριο, ενώ επιδεινώθηκαν στις υπηρεσίες και τις κατασκευές.

«Οι πολύ μεγάλες αβεβαιότητες που χαρακτήριζαν την προηγούμενη χρονιά έχουν σίγουρα αμβλυνθεί, ενώ η συμπεριφορά των οικονομικών μονάδων, νοικοκυριών και επιχειρήσεων βρίσκεται σε φάση προσαρμογής στα νέα δεδομένα», αναφέρει το ΙΟΒΕ.

Όσον αφορά στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, αυτή διατηρήθηκε ουσιαστικά αμετάβλητη στα χαμηλά επίπεδα που ήδη βρισκόταν, καθώς οι Έλληνες, που συνεχίζουν να είναι οι πιο απαισιόδοξοι Ευρωπαίοι, προσπαθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

«Η σταθεροποίηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης κρίνεται θετική και εκπορεύεται από τη σταδιακή άμβλυνση των πολλών αβεβαιοτήτων», σημειώνει το ΙΟΒΕ.

"Όμως, ταυτόχρονα η ανεργία και ειδικά η μακροχρόνια ανεργία εξακολουθεί να αυξάνεται, με αποτέλεσμα και ο φόβος απέναντί της να παραμένει κυρίαρχος στην κοινωνία", προσθέτει η έρευνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα