«Φτερά» στο εξωτερικό έκαναν 104,6 δισ. ευρώ το 2010

13:43 2/4/2012 - Πηγή: NewsBomb

Στο εξωτερικό μεταφέρθηκαν 104,6 δισ. ευρώ το 2010, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης.

Σε έγγραφη απάντησή του σε ερώτηση του τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, Πάνου Παναγιωτόπουλου, ο κ. Σαχινίδης διευκρίνισε ότι στο ποσό των 104,6 δισ. ευρώ που αφορά μετακινήσεις-μεταφορές χρημάτων, συμπεριλαμβάνονται και τα ποσά που αφορούν εμπορικές συναλλαγές.

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών το 2011, τα πιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων, τα χρηματοδοτικά ιδρύματα, τα ιδρύματα πληρωμών που λειτουργούν

στην Ελλάδα και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία υποχρεούνται να διαβιβάζουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, στοιχεία που αφορούν σε μεταφορές πίστωσης, εμβάσματα, άμεσες χρεώσεις, τραπεζικές επιταγές πελατών τους (φυσικών και νομικών προσώπων), για μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό, καθώς και συναλλαγές καρτών πληρωμής (χρεωστικών, πιστωτικών, προπληρωμένων κλπ).

Η διαβίβαση των στοιχείων γίνεται κάθε μήνα, μέσω διαδικτύου, μέχρι την 20ή ημέρα του επόμενου μήνα από το μήνα αναφοράς, υποστηρίζει ο κ. Σαχινίδης.

Το υπουργείο θα διασταυρώσει περιπτώσεις που διαπιστώνεται μεταφορά ποσών άνω των 100.000 ευρώ ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο το χρόνο, ανεξάρτητα του αριθμού των ιδρυμάτων μέσω των οποίων διακινήθηκαν τα εμβάσματα αυτά.

Στην ερώτησή του, ο κ. Παναγιωτόπουλος επικαλέστηκε δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο «οι Γάλλοι της Εμπορικής, οι Αγγλοι της HSBC, η αμερικανική Citi, αλλά και οι ελβετικές UBS Credit Suisse καθώς και οι ελληνικές τράπεζες που βρίσκονται στην Κύπρο τους τελευταίους μήνες έχουν τραβήξει από 500.000 Έλληνες (πάνω από 1.200.000 εμβάσματα) περισσότερα από 20 δισ. ευρώ στο εξωτερικό».

Keywords
Τυχαία Θέματα