Επιστήμονες προβλέπουν ισχυρό σεισμό στο Τόκιο

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της ιαπωνικής πρωτεύουσας έκαναν λόγο για ενδεχόμενο ισχυρό σεισμό στο Τόκιο, προειδοποιώντας έτσι την κυβέρνηση αλλά και τους πολίτες.


Συγκεκριμένα όπως εκτιμούν υπάρχουν 70% πιθανότητες να σημειωθεί σεισμός 7 βαθμών στο νότιο τμήμα της μητροπολιτικής περιοχής του Τόκιο, σε διάστημα τεσσάρων χρόνων, όπως ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Σεισμικών Ερευνών του πανεπιστημίου.

Ο σεισμός

μεγέθους 9 βαθμών, ο μεγαλύτερος στην ιστορία της Ιαπωνίας και το τσουνάμι που ακολούθησε τον περασμένο Μάρτιο στοίχισαν τη ζωή σε ανθρώπους, ενώ αγνοούνται ακόμη περίπου 23.000 άνθρωποι.

Επίσης καταστράφηκε το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα προκαλώντας το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα από το Τσερνόμπιλ το 1986.

Ειδική μελέτη της ιαπωνικής κυβέρνησης επισημαίνει πως σεισμική δόνηση 7,3 βαθμών με επίκεντρο την περιοχή του Τόκιο θα μπορούσε να προκαλέσει το θάνατο ως και σε 11.000 ανθρώπων αν και η ομάδα του πανεπιστημίου υποστηρίζει πως είναι πολύ δύσκολο να γίνουν προβλέψεις για τις επιπτώσεις ενός μεγάλου σεισμού στην πόλη.

«Οι πιθανότητες να σημειωθεί σεισμός 7 βαθμών στην περιοχή έχουν αυξηθεί από τον περασμένο Μάρτιο», τόνισε ο Σινίτσι Σακάι συνεργάτης καθηγητής του ινστιτούτου.

«Η κυβέρνηση, οι άνθρωποι και οι εταιρίες θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο αυτό», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Κυβερνητικός αξιωματούχος έσπευσε να διευκρινίσει πως οι εκτιμήσεις του Πανεπιστημίου του Τόκιο βασίζονται σε διαφορετικό μοντέλο από αυτό που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση.

Οι υπολογισμοί του πανεπιστημίου λαμβάνουν υπόψη τη σεισμική δραστηριότητα μετά τον Μάρτιο, ενώ η κυβέρνηση χρησιμοποιεί παλαιότερα στοιχεία.

Έπειτα από τον καταστροφικό σεισμό, ο αριθμός των σεισμικών δονήσεων στην περιοχή του Τόκιο έχει πενταπλασιαστεί, όπως αποκαλύπτουν οι ερευνητές με βάση τα στοιχεία της Ιαπωνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Σεισμική δόνηση 7,3 βαθμών σημειώθηκε στην πόλη Κόμπε της κεντρικής Ιαπωνίας το 1995 προκαλώντας το θάνατο περίπου 6.500 ανθρώπων και ζημιές 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το 1923, ο Μεγάλος Σεισμός του Κάντο όπως έμεινε στην ιστορία είχε μέγεθος 7,9 βαθμούς και προκάλεσε το θάνατο 140.000 ανθρώπων στην περιοχή του Τόκιο.

Οι σεισμολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι ανάλογος σεισμός μπορεί να πλήξει την ιαπωνική πρωτεύουσα ανά πάσα στιγμή.

Keywords
Τυχαία Θέματα