Έλλα Φιτζέραλντ: 25 Απριλίου 1917 - 15 Ιουνίου 1996

Σαν σήμερα συμπληρώνονται 96 χρόνια από την γέννηση της αμερικανίδας τραγουδίστριας της τζαζ Έλλα Φιτζέραλντ.


Η γεννημένη στο Νιούπορτ Νιουζ της Βιρτζίνια Έλλα, μετακόμισε μαζί με την μητέρα της στη βιομηχανική πόλη Γιόνκερς βόρεια της Νέας Υόρκης.

Στην μητέρα της οφείλει την ενασχόλησή της με το τραγούδι καθώς αυτή, το 1934, έβαλε το όνομά της σε λίστα υποψηφίων διαγωνισμού στο θέατρο Apollo

του Χάρλεμ.

Στα μέσα της δεκαετίας του '30, και ενώ είχε κερδίσει αρκετούς διαγωνισμούς ταλέντου, γνώρισε τον Μπένι Κάρτερ και μέσω αυτού τον Τσικ Γουέμπ, οποίος ήταν αρχηγός και ντράμερ της προσωπικής του ορχήστρας. Μαζί του ηχογράφησε τις πρώτες μεγάλες επιτυχίες της, όπως το Α-Tisket, Α-Tasket και το Undecided.

Πέντε χρόνια αργότερα ο Γουέμπ άφησε την τελευταία του πνοή και η Φιτζέραλντ έγινε αρχηγός του συγκροτήματος για τα επόμενα δύο χρόνια, ώσπου την ανακάλυψε ο Νόρμαν Γκρανζ, που ήταν ιδιοκτήτης της μοναδικής τζαζ δισκογραφικής εταιρείας Verve, και έγινε μάνατζέρ της.

Η Έλλα Φιτζέραλντ είχε ένα μοναδικό τρόπο να συνδυάζει τα τραγούδια μεταξύ τους και να τα τραγουδά το ένα μετά το άλλο. Το τραγούδι της το οποίο πέρασε στις μεγαλύτερες επιτυχίες παγκοσμίως είναι το Every time we say goodbye. Έχει συνεργαστεί με τους Λούις Άρμστρονγκ, Κάουντ Μπέιζι, Ντιούκ Έλινγκτον και Όσκαρ Πήτερσον.

Υπηρέτησε τη μουσική για περίπου έξι δεκαετίες, αποκτώντας παγκόσμια φήμη και διεθνή καταξίωση, ξεχωρίζοντας χάρη στις ιδιαίτερες φωνητικές ικανότητές της.

Κέρδισε 14 βραβεία Γκράμι και γνώρισε πολυάριθμες τιμητικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν οι απονομές του Εθνικού Μεταλλίου Τέχνης (1987) και του Προεδρικού Μεταλλίου της Ελευθερίας (Δεκέμβριος 1992).

Στην Έλλα Φιτζέραλντ είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google.

Keywords
Τυχαία Θέματα