Υπόσχεση Ομπάμα - Κάμερον για τη Συρία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία θέλουν να "αυξηθεί η πίεση" προς το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και να επιτύχουν σύντομα την αποχώρησή του, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

"Μαζί θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να αυξήσουμε την πίεση στο καθεστώς για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Σύρους που υποφέρουν (από την σύγκρουση), για να ενισχύσουμε τη μετριοπαθή πτέρυγα της αντιπολίτευσης και να προετοιμαστούμε για μια δημοκρατική Συρία χωρίς τον Μπασάρ

αλ Άσαντ", δήλωσε ο Ομπάμα κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου.

Από την πλευρά του ο Κάμερον ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα, η οποία μέχρι τώρα έχει σε μεγάλο βαθμό παραλύσει από τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δυτικών κυβερνήσεων και της Ρωσίας, να αναλάβει δράση.

Τρεις ημέρες μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, που είχε προσφέρει μέχρι τώρα την αμέριστη υποστήριξή του στο καθεστώς Άσαντ, ο βρετανός πρωθυπουργός παρατήρησε ότι "η ιστορία της Συρίας έχει αρχίσει να γράφεται με το αίμα του λαού της, και αυτό εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας".

"Πρέπει ο κόσμος να συμφωνήσει γρήγορα για να τερματιστεί η σφαγή. Κανείς μας δεν έχει κανένα συμφέρον να δει να χάνονται περισσότερες ζωές, να χρησιμοποιούνται χημικά όπλα ή να εξαπλώνεται ακόμη περισσότερο η βία που οφείλεται στους εξτρεμιστές", τόνισε.

Ο Ομπάμα κάλεσε την Μόσχα να μεταβάλει τη θέση της.

"Ως ηγέτης στην παγκόσμια σκηνή, η Ρωσία έχει συμφέρον, καθώς επίσης και υποχρέωση να προσπαθήσει να λύσει αυτό το πρόβλημα με έναν τρόπο που μπορεί να οδηγήσει στο είδος του αποτελέσματος που όλοι θέλουμε σε μακροπρόθεσμη βάση", τόνισε.

Ο Κάμερον σημείωσε ότι η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα στην ιδέα της αναθέρμανσης της λεγόμενης διαδικασίας "της Γενεύης" για μια πολιτική μετάβαση στη Συρία.

"Χαιρετίζουμε τη συμφωνία του προέδρου Πούτιν να συμμετάσχει στις προσπάθειες για την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης. Οι δυσκολίες παραμένουν τεράστιες, αλλά διαθέτουμε ένα παράθυρο, πριν οι χειρότεροι φόβοι μας γίνουν πραγματικότητα", σημείωσε ο Κάμερον, ενώ η σύγκρουση έχει ήδη προκαλέσει περίπου 80.000 νεκρούς, και άρχισε να εξαπλώνεται και πέρα από τα σύνορα της Συρίας.

"Πρέπει οι Σύροι να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συμφωνήσουν για μια μεταβατική κυβέρνηση που θα λάβει το πράσινο φως από όλους τους Σύρους", είπε τέλος ο Κάμερον.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα