Εγκρίθηκε η διπλή δόση

Ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα μετά το πράσινο φως από το Eurogroup στη σημερινή συνεδρίαση στις Βρυξέλλες με την επισήμανση ότι θα πρέπει πρώτα να εκπληρωθούν όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις. Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem η εκταμίευση θα γίνει σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση των 4,2 δισ. ευρώ θα εγκριθεί από

το Euro Working Group (EWG) και το Δ.Σ. του Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) μέσα στις επόμενες ημέρες "μετά την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών (σ.σ. την έγκριση στα εθνικά κοινοβούλια) και την πλήρη υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων".

Η εκταμίευση της δεύτερης δόσης θα γίνει τον Ιούνιο του 2013 και θα συνδέεται με την επίτευξη των ορόσηµων του μνημονίου όπως έχουν συμφωνήσει οι ελληνικές αρχές με την τρόικα.

Στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το Eurogroup σημειώνει "με ικανοποίηση" ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει "περαιτέρω σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων" που προβλέπονται στο πρόγραμμα.

Είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον μέτρα για το διάστημα 2015.2016, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Olli Rehn μετά από το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση Έλληνα δημοσιογράφου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, αναφορικά με το ενδεχόμενο νέων μέτρων για το διάστημα 2015-2016, ο Olli Rehn τόνισε "μην παίρνετε το αρνητικό σενάριο ως βασικό σενάριο, υπάρχει πιθανότητα η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας να είναι μεγαλύτερη.

Η άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM μπορεί να συμφωνηθεί τον Ιούνιο, δήλωσε ο , ενώ πρόσθεσε ότι η Κομισιόν οριστικοποιεί τη νομική ανάλυση για την τραπεζική ένωση.

Τόνισε ότι η Κομισιόν έχει την άποψη πως όλα τα στοιχεία για την τραπεζική ένωση, είναι εφικτά εντός της ισχύουσας συνθήκης.

Ο ίδιος δήλωσε ακόμη ότι είναι πολύ νωρίς για να δηλώσει κανείς εάν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Σλοβενίας είναι επαρκές, ενώ δήλωσε ότι είναι ενθαρρυντικό να βλέπει λεπτομέρειες των προτεινόμενων μέτρων για τη Σλοβενία.

Το φως της δημοσιότητας είδε επιστολή του Γερμανού υφυπουργού Οικονομικών, Στέφεν Κάμπετερ, προς το ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, περί συμφωνίας της Γερμανίας να εγκριθεί η διπλή δόση, για την Αθήνα.

Με πληροφορίες από το capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα