Υποχωρούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται πτωτικά, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα, της ζημιάς που ανακοίνωσε η αμερικανική τράπεζα JPMorgan από λανθασμένη επενδυτική επιλογή της και των ανησυχιών για τον τραπεζικό τομέα της Ισπανίας, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Eurofirst

300 κατέγραφε το πρωί ζημιές 0,7%, οι οποίες στη συνέχεια περιορίσθηκαν στο 0,4%.

Τις μεγαλύτερες ζημιές κατέγραφαν οι τραπεζικές μετοχές, μετά την ανακοίνωση της JPMorgan ότι έχασε 2 δις. δολάρια από επένδυση που έκανε σε παράγωγα χρηματοπιστωτικά προϊόντα.

Η ισοτιμία του ευρώ υποχωρούσε το πρωί στα χαμηλότερα επίπεδα 3,5 μηνών, λίγο πάνω από τα 1,29 δολάρια, αλλά στη συνέχεια ανέκαμψε λίγο και διαμορφώνεται στα 1,2946 δολάρια.

Η επιδείνωση του κλίματος στις χρηματοπιστωτικές αγορές τις τελευταίες ημέρες πιέζει καθοδικά και την τιμή του πετρελαίου μπρεντ, η οποία υποχώρησε σήμερα περισσότερο από 1 δολάριο και διαμορφώθηκε κάτω από τα 112 δολάρια το βαρέλι.

Τα προβλήματα των ισπανικών τραπεζών προβάλλουν επικίνδυνα για τους επενδυτές, καθώς η ελβετική τράπεζα UBS προειδοποίησε για «σημαντικούς κινδύνους» που απειλούν τις ισπανικές τράπεζες, το κρατικό χρέος και την οικονομία της χώρας, αν υπάρξει απογοήτευση από το σχέδιο της Μαδρίτης - που αναμένεται να παρουσιασθεί σήμερα - με στόχο να ενισχύσει τα πιστωτικά της ιδρύματα.

Η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας αυξήθηκε τον Απρίλιο κατά 9,3%, που είναι ο χαμηλότερος ρυθμός από τον Μάιο του 2009, ενώ επιβραδύνθηκε στο 14,1% και ο ρυθμός αύξησης των λιανικών πωλήσεων. Οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 20,2% στο πρώτο 4μηνο του έτους, ρυθμός που είναι ο χαμηλότερος από τον Δεκέμβριο του 2002. Ο ετήσιος πληθωρισμός της Κίνας υποχώρησε τον περασμένο μήνα στο 3,4% από 3,6% τον Μάρτιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα