Έρευνα για την ανεργία

Δραματικές οι διαστάσεις της ανεργίας στην Ελλάδας εν μέσω κρίσης, με εκατοντάδες ανθρώπους να χάνουν κάθε μέρα τη δουλειά τους. Στη έρευνα του Αθήνα 9.84, που παρουσιάστηκε στην εκπομπή «Αθήνα σήμερα» με τη Νόνη Καραγιάννη, άνθρωποι κάθε ηλικίας που η κρίση τους οδήγησε στην ανεργία αφηγούνται τις προσωπικές τους ιστορίες.

Πατέρας  δύο νηπίων, ο Βαγγέλης Δέρδης, απολύθηκε από τη διαφημιστική εταιρία που δούλευε λόγω περικοπών.
«Μόλις
απολύθηκα το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να γραφτώ στον ΟΑΕΔ για το επίδομα ανεργίας το οποίο βέβαια είναι για κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και βέβαια δεν επαρκεί. Είναι λιγότερο από  το ένα τρίτο των μηνιαίων εξόδων του οικογενειακού προϋπολογισμού.  Οι καταστάσεις που επικρατούν σε όλες τις εταιρείες είναι καταστάσεις μεσαίωνα δηλαδή σίγουρα για έναν άνθρωπο με δύο πτυχία με μεταπτυχιακό και τα λοιπά το να πάει και να εργαστεί με μισθούς δέκα χρόνια πριν δεν είναι ότι καλύτερο. Τώρα δυστυχώς με τις περικοπές που έχουν γίνει στις συντάξεις ακόμα και οι παππούδες δυσκολεύονται πάρα πολύ πλέον» δήλωσε στον Αθήνα 9.84. Ο κ. Δέρδης εξέφρασε την απογοήτευσή του για τους πολιτικούς και το μέλλον: «αν βλέπαμε τουλάχιστον ότι όλα αυτά γίνονταν για κάποιο σκοπό για να βελτιωθούν τα πράγματα να λέγαμε ότι εντάξει θα κάνουμε κάποια υπομονή ένα δύο χρόνια και τα λοιπά. Πλέον δεν περιμένω καμία βοήθεια από πουθενά».

Ο Γιώργος Παπαμάρκου, πατέρας 4 παιδιών και εργάτης στην Ελληνική Χαλυβουργία, μίλησε για τις περικοπές και τις απολύσεις που τους οδήγησαν στην απεργία διαρκείας και την κατάσταση που αντιμετωπίζει. «Γεμάτοι έξοδα είμαστε τώρα. Και βέβαια απλήρωτα όλα. Αλλά δόξα τω Θεώ έχουμε την αλληλεγγύη.Αυτοί μας κρατάνε εδώ. Όλη η Ελλάδα είναι κοντά μας χώρια το εξωτερικό. Τρόφιμα λεφτά όλα. Μας προσφέρουν τα πάντα».  
Ο Κώστας Πέπας, προσελήφθη από το ΜΕΤΡΟ το 2009 ενόψει του ανοίγματος των νέων σταθμών και της επέκτασης του δικτύου και το 2010, μετά την αλλαγή κυβέρνησης, απολύθηκε. «Πηγαίνω κάθε μήνα και παίρνω τη σύνταξη της μάνας μου για να πληρώσω το νοίκι μου. Σε μία οικογένεια τα μηνιαία έξοδα είναι τουλάχιστον 1500 ευρώ» δήλωσε στον Αθήνα 9,84 προθέτοντας ότι συνεχίζει τον αγώνα του μέχρι να δικαιωθεί.

Ο Χρήστος Καραμάνος, 36 ετών, θεωρεί τον εαυτό του τυχερό που απολύθηκε εγκαίρως -όπως λέει- από το ορθοδοντικό εργαστήριο όπου δούλευε κι έτσι πήρε αποζημίωση. Οκτώ μήνες μετά ακόμη ψάχνει για δουλειά χωρίς αποτέλεσμα.
 
«Ψάχνω οτιδήποτε αλλά αυτή τη στιγμή ακούω μόνο για την κρίση και για το πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα. Τώρα αγχώνομαι γιατί θα κλείσει και χρόνος και θα τελειώσει και το επίδομα ανεργίας. Παίρνω περίπου 350 ευρώ ως ανύπαντρος από 460 που ήταν. Έχω πάρει ένα «ψαλίδι» και κόβω. Είμαι 36 χρονών και ευτυχώς ανύπαντρος. Αν ήμουν 24 χρονών θα έφευγα ακόμη και ως λαθρομετανάστης», λέει στον Αθήνα 9.84.
 
Keywords
Τυχαία Θέματα