Οι Ρομ και οι γαλλικές δημοτικές εκλογές

Το ζήτημα της ανασφάλειας και κατ' επέκταση αυτό της ελεύθερης κυκλοφορίας των Ρομ θα βρεθεί στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας των υποψήφιων δημάρχων στη Γαλλία.

Πρώτη έθεσε το θέμα η υποψήφια της γαλλικής Δεξιάς, η 40χρονη Ναταλί Κοσκιούσκο Μοριζέ, ή ΝΚΜ, όπως την αποκαλούν οι Γάλλοι.

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι θα πρέπει να τοποθετηθούν πάνω στο ζήτημα των Ρομά, λένε οι πολιτικοί αναλυτές. Μάλιστα, στρέφουν το βλέμμα τους κυρίως στο Παρίσι και στη Ναταλί Κοσκιούσκο Μοριζέ. Η ίδια, επισημαίνουν,

ενσαρκώνει τη θετική πλευρά της Δεξιάς στη Γαλλία. Οι αναλυτές δηλώνουν πως περιμένουν από τη ΝΚΜ, εφόσον καταφέρει να εκλεγεί, ακόμη κι αν δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές της, αρχικώς μια ευρωπαϊκή προσέγγιση του θέματος για την ελεύθερη κυκλοφορία των Ρομ. Στη συνέχεια μια εθνική διάσταση σε συνεννόηση με την κυβέρνηση για τη δουλειά που πρέπει να γίνει σε νομοθετικό επίπεδο σχετικά με την κυκλοφορία των Ρομ και τέλος έναν δημοτικό προβληματισμό, όχι μόνον ως δήμαρχος αλλά και ως φυσικός ηγέτης του διευρυμένου Παρισιού και του πρώτου δημάρχου της Γαλλίας. Κι αυτό επειδή το ζήτημα της ελεύθερης κυκλοφορίας των Ρομ αποτελεί μια πρόκληση.

Ζητούμενο είναι, επισημαίνει ο Κριστόφ Μπαρμπιέ, αναλυτής του περιοδικού «L' Express» ο τρόπος μετάβασης της ΝΚΜ σε μια πιο πολιτική προεκλογική εκστρατεία.

Σημειώνεταιπως από την αρχή του 2013, σχεδόν 4.000 Ρομ αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή τους, κι αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο των περίπου 20.000 Ρομά που ζουν στη χώρα και προέρχονται από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Μάλιστα στα τέλη Αυγούστου η κυβέρνηση υιοθέτησε μια εγκύκλιο για να ενθαρρύνει την αναζήτηση λύσεων μετεγκατάστασης.

Στους 40 καταυλισμούς που εκκενώθηκαν «μία μόνο μερική λύση επανεγκατάστασης προτάθηκε δεκαπέντε φορές», σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης για την Προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (AEDH).

Keywords
Τυχαία Θέματα