Β. Κεγκέρογλου για ληξιπρόθεσμες οφειλές

Αλλαγές σε ευνοϊκή κατεύθυνση σε ό,τι αφορά τον υπολογισμό, αλλά και τη χρονική καταβολή του εφάπαξ, προαναγγέλλει ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Με νέα υπουργική απόφαση θα προσδιοριστεί ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές θα αποσβεστούν σε διάστημα δεκαετίας,
προκειμένου να υπάρξει η ηπιότερη δυνατή αποκλιμάκωση. Το βασικό αξίωμα είναι: Περιουσία μείον ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες υπολογίζονται σε 900 εκατομμύρια ευρώ και η απόσβεση των οποίων έχει να κάνει με τη δεκαετία» σημειώνει ο υφυπουργός Εργασίας.

Λέει μάλιστα ότι «δεν ισχύει κανένας υπολογισμός από αυτούς που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και που πολλές φορές λειτουργούν τρομοκρατικά για εκείνους που πρόκειται να βγουν στη σύνταξη» και προσθέτει: «Θα έλεγα ότι θα έχουμε μια ομαλή αποκλιμάκωση, θα έχουμε αυτό το νέο σύστημα από 1/1/2014 και επομένως να μην υπάρχει πανικός».

Ο κ. Κεγκέρογλου παραδέχεται ότι παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή του εφάπαξ, αλλά διαβεβαιώνει ότι «η διαδικασία, που προβλέπεται, αφορά και τη συντόμευση της καταβολής».

«Πράγματι, έχουμε μεγάλο διάστημα από την ημέρα της αίτησης μέχρι την ημέρα της καταβολής. Αυτό έχει να κάνει ασφαλώς και με την καθυστέρηση που παρατηρείται στην έκδοση της σύνταξης -ιδιαίτερα όταν είναι διαδοχική η ασφάλιση- αλλά είναι θέματα που προσπαθούμε με συνεχείς παρεμβάσεις να τα αντιμετωπίζουμε».

Αναφορικά με τις επικουρικές συντάξεις ο κ. Κεγκέρογλου σημειώνει: «Το ΕΤΕΑ θα λειτουργήσει στη βάση της εξασφάλισης μακροπρόθεσμα της αναλογικής ισσοροπίας του συστήματος με αυστηρή διασύνδεση εισφορών-παροχών. Έτσι, θα έχουμε ταυτόχρονα τη βραχυπρόθεσμη οικονομική ισσοροπία με βάση τον συντελεστή βιωσιμότητας και όποιες αναπροσαρμογές θα γίνουν με βάση αυτό το σύστημα».

Ολόκληρη η συνέντευξη του υφυπουργού Εργασίας, Βασίλη Κεγκέρογλου, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

ΕΡ: Κύριε υπουργέ, προαναγγείλατε αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ. Ποιες είναι αυτές οι αλλαγές και ποιους αφορούν;

ΑΠ: Με τον νόμο 4093 είχε θεσπιστεί με εξουσιοδοτική διάταξη η αλλαγή του συστήματος για την εφάπαξ παροχή όλων των φορέων πρόνοιας. Αυτό μετουσιώθηκε με την υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στις 31/12/2012. Με βάση αυτή την απόφαση και τις επεξεργασίες που είχαμε για την εφαρμογή της νέας τεχνικής βάσης, διαπιστώσαμε ότι θα υπήρχαν παρενέργειες, δυσλειτουργίες και αδικίες. Γι αυτό επεξεργαστήκαμε πρόταση με βάση την οποία ο στόχος θα επιτευχθεί όχι σε διάστημα ενός έτους, αλλά μιας δεκαετίας. Με νέα υπουργική απόφαση θα προσδιοριστεί ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές θα αποσβεστούν σε διάστημα δεκαετίας, προκειμένου να υπάρξει η ηπιότερη δυνατή αποκλιμάκωση.

ΕΡ: Σύμφωνα με την πρότασή σας, τα ταμεία θα χορηγούν το εφάπαξ όχι με βάση τα ταμειακά δεδομένα του έτους, κατά το οποίο υποβάλλονται οι αιτήσεις συνταξιοδότησης, αλλά βάση αναλογιστικής μελέτης...

ΑΠ: Ετσι ακριβώς, αλλά δεν είναι μόνο τα ταμειακά δεδομένα. Το βασικό αξίωμα είναι: «Περιουσία μείον ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες υπολογίζονται σε 900 εκατομμύρια ευρώ, και η απόσβεση των οποίων έχει να κάνει με τη δεκαετία.

ΕΡ: Με το υφιστάμενο σύστημα υπάρχουν περιπτώσεις, όπου το εφάπαξ μειώνεται ακόμη και κατά 70%. Με τον νέο τρόπο υπολογισμού, οι αλλαγές θα είναι ευνοϊκότερες ή δυσμενέστερες;

ΑΠ: Δεν ισχύει κανένας υπολογισμός από αυτούς που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και που πολλές φορές λειτουργούν τρομοκρατικά για εκείνους που πρόκειται να βγουν στη σύνταξη. Θα έλεγα ότι θα έχουμε μια ομαλή αποκλιμάκωση, θα έχουμε αυτό το νέο σύστημα από 1/1/2014 και επομένως να μην υπάρχει πανικός.

ΕΡ: Σήμερα υπάρχει μια μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή του εφάπαξ. Πώς θα ξεπεραστεί αυτή;

ΑΠ: Η διαδικασία που προβλέπεται αφορά και τη συντόμευση της καταβολής του εφάπαξ.

ΕΡ: Περνούν δύο και τρία χρόνια, κύριε υπουργέ...

ΑΠ: Πράγματι, έχουμε μεγάλο διάστημα από την ημέρα της αίτησης μέχρι την ημέρα της καταβολής. Αυτό έχει να κάνει ασφαλώς και με την καθυστέρηση που παρατηρείται στην έκδοση της σύνταξης -ιδιαίτερα όταν είναι διαδοχική η ασφάλιση- αλλά είναι θέματα που προσπαθούμε με συνεχείς παρεμβάσεις να τα αντιμετωπίζουμε.

ΕΡ: Άκουσα στη βουλή τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Στρατούλη, να σας κατηγορεί για «εξαέρωση των επικουρικών συντάξεων και του εφάπαξ». Ποια είναι η απάντησή σας;

ΑΠ: Όχι. Για το εφάπαξ, μόλις άκουσε ο κ. Στρατούλης την επεξεργασία, είπε ότι αυτό είναι κάτι καινούργιο και βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά οιασδήποτε μείωσης, αλλά το θεώρησε ως θετική εξέλιξη.

ΕΡ: Για τις επικουρικές συντάξεις, κύριε υπουργέ;

ΑΠ: Για τις επικουρικές υπάρχει η αντίστοιχη επεξεργασία, ώστε να έχουμε διασφαλισμένη και τη βιωσιμότητα και την καλύτερη δυνατή εξέλιξη.

ΕΡ: Δεν θα υπάρχει δηλαδή μείωση των επικουρικών συντάξεων ακόμη και στα λεγόμενα ευγενή ταμεία, όπως είχε ακουστεί;

ΑΠ: Δεν μπορώ να πω για τα επιμέρους ταμεία. Μπορώ να πω, όμως, για το ΕΤΕΑ, το οποίο είναι πλέον ο ενιαίος φορέας επικουρικής ασφάλισης και στον οποίον δεν εντάχθηκαν μόνο τα ταμεία εκείνα που μετατράπηκαν με δική τους απόφαση σε επαγγελματικά, με βάση τις μελέτες τις οποίες παρουσίασαν. Δεν εξαιρέθηκαν, δηλαδή, χωρίς κριτήρια, αλλά έγινε μια ολόκληρη διαδικασία υποβολής αναλογιστικής μελέτης, απόδειξης της βιωσιμότητας και στη συνέχεια ικανοποιήθηκε το αίτημά τους. Το ΕΤΕΑ θα λειτουργήσει στη βάση της εξασφάλισης μακροπρόθεσμα της αναλογικής ισορροπίας του συστήματος με αυστηρή διασύνδεση εισφορών-παροχών. Έτσι, θα έχουμε ταυτόχρονα τη βραχυπρόθεσμη οικονομική ισορροπία με βάση τον συντελεστή βιωσιμότητας και όποιες αναπροσαρμογές θα γίνουν με βάση αυτό το σύστημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα