Το απόγευμα η συνάντηση με τρόικα

Νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των πιστωτών θα έχει στις 4 το απόγευμα, ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος τόνισε πως η τρόικα δεν έβαλε κανένα βέτο για τη συγχώνευση Eurobank και Εθνικής. «Η σημερινή εξέλιξη δεν σημαίνει ότι ναυάγησε το

εγχείρημα» δήλωσε μιλώντας στη Βουλή και συνέστησε σε όλους να μην προτρέχουν. Ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε εκ νέου ότι υπάρχει απόλυτη εγγύηση για τις καταθέσεις και για τις θέσεις εργασίας στις δύο τράπεζες, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «εμείς δεν κλείνουμε πιστωτικά ιδρύματα όπως συνέβη σε άλλες χώρες».

«Κανένα σχόλιο» ήταν η απάντηση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σάιμον Ο' Κόνορ σε ερώτηση σχετικά με την αναστολή της συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για τις επιφυλάξεις της τρόικας στη συγχώνευση των δύο Τραπεζών, ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν, απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι η αξιολόγηση της τρόικας βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και ως εκ τούτου δεν δύναται να προβεί σε κάποιο σχόλιο. Σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν βλέπει λόγο ανησυχίας για τους καταθέτες των δύο τραπεζών.

Η συγχώνευση της Εθνικής με τη Eurobank ακυρώθηκε λόγω της Κυπριακής κρίσης αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. «Οι μεγάλες τράπεζες συνιστούν κίνδυνο, αυτό έδειξε με τρόπο δραματικό η επιχείρηση διάσωσης της Κύπρου», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Εθνική και Eurobank συγκαλούν σήμερα, τα Διοικητικά τους Συμβούλια με θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Πάντως και οι δύο τράπεζες τονίζουν ότι θα επιδιώξουν να καλύψουν το ποσοστό της ελάχιστης συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (10%) προκειμένου να αποφύγουν την πλήρη ανακεφαλαιοποίησή τους και την ένταξή τους στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Από το ΠΑΣΟΚ εν όψει της συνάντησης του Ευάγγελου Βενιζέλου με τους επικεφαλής της Τρόικας στις 10:00, πηγές της Ιπποκράτους σημείωναν ότι το κόμμα ήταν εξαρχής υπέρ της συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank και ότι δεν μπορούν να σκεφτούν ότι η Εθνική δεν θα είναι υπό ελληνικό και υπό δημόσιο έλεγχο.

Αντιδράσεις και από τη ΔΗΜΑΡ που εκφράζει την ελπίδα να μην είναι οριστικό το διαζύγιο Εθνικής - Eurobank και ότι δεν θα σταματήσει η προσπάθεια για να επιτευχθεί ο στόχος της συγχώνευσης. Αναφορικά με τις αποχωρήσεις από το Δημόσιο η Αγ. Κωνσταντίνου εκφράζει την απόλυτη στήριξη στον υπουργό διοικητικής μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη τονίζοντας πως είναι απολύτως ρεαλιστικό το σχέδιό του και στο τέλος θα το δεχθούν οι εταίροι.

Παράλληλα, κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπερασπίζονταν το «τεράστιο έργο που συντελείται», επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «έχουν γίνει τους τελευταίους έξι μήνες όσα δεν είχαν γίνει τα τελευταία έξι χρόνια».

Στην ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αναφέρθηκε ο διευθυντής ερευνών του ΙΟΒΕ, Άγγελος Τσακανίκας, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και τους Γιάννη Παπαγεωργίου και Νεκτάριο Νώτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα