Ταϊλάνδη: «Ησυχάστε και ψηφίστε»

Με δάκρυα στα μάτια η πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Γινγκλάκ Σιναουάτρα κάλεσε σήμερα τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές να απομακρυνθούν από τους δρόμους και να υποστηρίξουν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αλλά αμετακίνητοι οι επικεφαλής τους την κάλεσαν να παραιτηθεί εντός 24 ωρών.

Έπειτα από εβδομάδες διαδηλώσεων, κατά τα οποία δεν έλειψαν τα επεισόδια βίας, οι διαδηλωτές απέρριψαν χθες την έκκληση της πρωθυπουργού

για τη διενέργεια βουλευτικών εκλογών και είπαν ότι θα πρέπει η πρωθυπουργός να αντικατασταθεί από ένα μη εκλεγμένο "λαϊκό συμβούλιο" - μία πρόταση η οποία προκάλεσε ανησυχίες ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της νοτιοανατολικής Ασίας ενδεχομένως να εγκαταλείψει τις δημοκρατικές διαδικασίες.

Η Γινγκλάκ δήλωσε ότι θα εξακολουθήσει να ασκεί τα καθήκοντά της ως εντολοδόχος πρωθυπουργός μέχρι τις εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν στις 2 Φεβρουαρίου.

"Τώρα που η κυβέρνηση διέλυσε το κοινοβούλιο σας ζητώ να σταματήσετε τις διαδηλώσεις και καλώ όλες τις πλευρές να εργαστούν προς την κατεύθυνση της διενέργειας εκλογών", είπε η πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους.

"Υποχώρησα σε τέτοιο σημείο που δεν γνωρίζω πως να υποχωρήσω κι άλλο", είπε η Γινγκλάκ με δάκρυα στα μάτια.

Περίπου 3.000 διαδηλωτές παρέμειναν στη διάρκεια της νύχτας έξω από το κτίριο που στεγάζει το πρωθυπουργικό γραφείο, μία ημέρα μετά τη μεγαλύτερη διαδήλωση διαμαρτυρίας στην ιστορία της χώρας που πραγματοποίησαν ειρηνικά, στον ίδιο χώρο, περίπου 160.000 άτομα.

Οι διαδηλωτές επιθυμούν την ανατροπή της πρωθυπουργού και την εξάλειψη της επιρροής του αδελφού της, πρώην πρωθυπουργού Θακσίν Σιναουάτρα, ο οποίος ανατράπηκε από τον στρατό το 2006 και ζει αυτοεξόριστος αποφεύγοντας έτσι να εκτίσει την ποινή φυλάκισης που του έχει επιβληθεί για κατάχρηση εξουσίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα