Τα ισοδύναμα μέτρα της ΔΗΜΑΡ

Την αντίθεση της  στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, από τα 65 έτη στα 67, και στις απολύσεις στο Δημόσιο εκφραζει με επίσημη ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά και προτείνει ισοδύναμα μέτρα.
Στην ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ επαναλαμβάνει ότι μέτρα που πρέπει να εξαιρεθούν είναι:

1. Οι περικοπές στα αναπηρικά επιδόματα

(272 εκατ. ευρώ)
2. Η οριζόντια περικοπή όλων των δώρων των συνταξιούχων(2,2 δισ. ευρώ)
3. Η αύξηση των ενσήμων για χορήγηση πλήρους σύνταξης από τα 4.500 στα 6.000 (30 εκατ. ευρώ). Εδώ, σημειώνεται, μπορεί να προβλέπεται ότι από τα 55έτη και πάνω θα ισχύει το παλιό καθεστώς, από τα 50 - 55έτη να απαιτούνται 5000 ένσημα και το μέτρο να λειτουργεί ως διαρθρωτικό για τις νεώτερες ηλικίες
4. Η κατάργηση του ΕΚΑΣ για τους κάτω των 65 ετών (114 εκατ. ευρώ)
5. Η αύξηση των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών (40 εκατ. ευρώ)
6. Η κατάργηση των δώρων των δημοσίων υπαλλήλων (339 εκατ. ευρώ).

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων του κλιμακίου της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο τις δύο τελευταίες ημέρες, αναδείχθηκαν και ζητήματα που αφορούν την επιμήκυνση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 έτη στα 67 καθώς και στις απολύσεις στο δημόσιο - μέτρα τα οποία, όπως υπογραμμίζεται, επίσης πρέπει να αποκρουστούν.

Στο πλαίσιο αυτό και μετά και τη συζήτηση των ισοδυνάμων προτάσεων του κόμματος στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αλλά και τις τοποθετήσεις των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, η ΔΗΜΑΡ καταθέτει ισοδύναμα μέτρα που αφορούν μειώσεις δαπανών, λειτουργικές και διαρθρωτικές. Όπως διευκρινίζεται, τα ποσά αφορούν σε μεγέθη επιπλέον των μεγεθών που προτείνονται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ισοδύναμα μέτρα


Στην ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ:
- Αναδιοργάνωση δομών λειτουργίας των ενόπλων δυνάμενων με διατήρηση του αξιόμαχου αυτών(μείωση λειτουργικών δαπανών , Κλείσιμο/αξιοποίηση στρατοπέδων – νοσοκομείων & αξιοποίηση εξοπλισμού): ΣΥΝΟΛΟ 450 εκατ. ευρώ.
- Μετάθεση πληρωμών εξοπλιστικών προγραμμάτων ΣΥΝΟΛΟ 163 εκατ. ευρώ.

ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
- Πλήρης ενεργοποίηση του συστήματος ελέγχου των προμηθειών Υγείας, καθιέρωση πρωτοκόλλου εξετάσεων για εξετάσεις άνω των 200 ευρώ, εσωτερίκευση των μαγνητικών και αξονικών τομογραφιών των νοσοκομείων: ΣΥΝΟΛΟ: 370 εκατ. ευρώ.

ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
- Μείωση της επιδότησης ΑΔΙ (Αποδεικτικά Δικαιώματα Ισχύος) και ΜΑΜΚ (Μηχανισμός Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους) στις επιχειρήσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση φυσικού αερίου: ΣΥΝΟΛΟ 250 εκατ. ευρώ.
ΣΥΝΟΛΟ: 1.233 εκατ. ευρώ.

Επανέλεγχος του συνόλου των φοροαπαλλαγών

Η Δημοκρατική Αριστερά χαρακτηρίζει επίσης, αναγκαίο τον επανέλεγχο, από μηδενική βάση, του συνόλου των εκτεταμένων φοροαπαλλαγών, με στόχο τη συνολική εξοικονόμηση 330 εκατ. ευρώ. Υποστηρίζει ακόμη ότι πρέπει να αντικατασταθεί η μείωση των φοροαπαλλαγών κοινωνικού χαρακτήρα (229 εκατ. ευρώ), που προβλέπεται στο σχέδιο του οικονομικού επιτελείου τ

Keywords
Τυχαία Θέματα