Η Ευ. Μπουρνόβα στον ΑΘΗΝΑ984


Η γενική γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), Ευγενία Μπουρνόβα, μίλησε στις 11/9 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια φροντίσαμε ώστε να υπάρχει εύρυθμη λειτουργία των ανωτάτων ιδρυμάτων. Υπήρξε μόνο μια μέρα συμβολικής αποχής από το εκπαιδευτικό έργο όταν έγινε η πρώτη περικοπή στις αποδοχές μας, της τάξης των 25%.
Το πανεπιστήμιο λειτουργούσε κανονικότατα, ενώ η ένταση που υπήρχε αφορούσε την πολιτική ηγεσία η οποία θεωρούσαμε ότι

απαξίωνε το έργο μας. Για το λόγο αυτό ερχόμασταν κάθε φορά και επισημαίναμε το παραγόμενο εκπαιδευτικό έργο, τις διεθνείς κατατάξεις και τις αναφορές  ξένων συναδέλφων στη δουλειά μας ».

Δημοσιογράφος: Το κομμάτι στο οποίο προκαλείται η αντίδρασή σας και οι κινητοποιήσεις σας είναι τα μισθολογικά σας, σωστά;

Ευ. Μπουρνόβα: «Ακριβώς. Πρόκειται για τις νέες μειώσεις που εξαγγέλθηκαν από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας μεσοσταθμικά  17,5%, αλλά για τους έχοντες προϋπηρεσία κυμαίνονται από 20 έως 30%».

Δημοσιογράφος: Γιατί οι πανεπιστημιακοί  σε μία κοινωνία η οποία έχει ματώσει και ματώνει και θα ματώνει, και με την ανεργία να χτυπάει καμπανάκια κινδύνου ειδικά στους νέους 53% είναι τα νέα στοιχεία, γιατί πρέπει να έχει ειδικό μισθολόγιο ο κλάδος των πανεπιστημιακών δασκάλων;

Ευ. Μπουρνόβα: «Αυτό δεν έχει αποφασιστεί τώρα. Έχει αποφασιστεί για το έργο που παράγεται από κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων για παράδειγμα στους τομείς της παιδείας και της δημόσιας υγείας. Ο μισθός των πανεπιστημιακών, στη χρυσή εποχή του 2008  και να πάρω το δικό μου παράδειγμα, ήταν της τάξης των 2.500€. Δηλαδή, δεν είχε καμία σχέση με το επίπεδο που βρισκόντουσαν οι μισθοί άλλων κλάδων. Ο μισθός μας δεν είχε αλλάξει επί μία δεκαετία. Σήμερα -και χρησιμοποιώντας την προσωπική μου περίπτωση ως παράδειγμα- έχει φθάσει στα 2.000€. Μη μου πείτε ότι πρόκειται για τους περισσότερο καλοπληρωμένους εργαζόμενους στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα».

Δημοσιογράφος: Το ακούω ως έναν καλό μισθό στην αγορά εργασίας.

Ευ. Μπουρνόβα: «Βεβαίως, εγώ δεν λέω ότι δεν έχω να φάω με τα 2.000€. Αλλά είναι δυνατόν να υποστηρίζουμε ότι συμβάλλουμε στην οικονομία, όταν από τη μία πάμε να ρίξουμε το 2.000€  - γιατί αυτό κάνει τώρα ο κ. Υπουργός, προτείνει το 2.000€ να γίνει 1.500€-, ενώ παράλληλα κρατάει τον μισθό του βουλευτή στα 6.800€ ή πληρώνει 20.000€ το μήνα για τη διατήρηση ενός δημόσιου οργανισμού; Αυτό συνιστά πρόκληση. Πείτε μου τι παράγει εκείνος ο άνθρωπος και δικαιούται να έχει τετραπλάσιες αποδοχές από έναν πανεπιστημιακό;»

Και πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή το πανεπιστήμιο ζει μια απίστευτη αφαίμαξη. Φεύγουν επιστήμονες που τους έχουμε εδώ με 1.100€ ως νεοδιοριζόμενους και κατευθύνονται στο εξωτερικό, ακόμα και στην Αλβανία, διότι τους πληρώνει με 3.000€ μηνιαίως προκειμένου να εργάζονται δύο μέρες τη βδομάδα. Επομένως, καλό
Keywords
Τυχαία Θέματα